2017. nov 29.

Ünnepváró mesék adventre

írta: Zsótér Boglárka
Ünnepváró mesék adventre

Mai bejegyzésünk Náfrádi Anikó írása. Négy mesét gyűjtött össze, amelyeket az adventi időszakra ajánl. A mesék szövegét is megtaláljátok Mesetárunkban. Mindenkinek meghitt ünnepvárást, és csodás, mesékkel teli időszakot kívánunk!

        *********************************

Náfrádi Anikó vagyok két kisiskolás gyermek édesanyja. A gyermekeim mellett megértettem, mennyire fontos szerepet töltenek be életünkben a mesék, ezért elemi kíváncsisággal és tanulási vággyal jelentkeztem Boldizsár Ildikó kétéves meseterapeuta-képzésére. 2016. januárjában megszereztem a Metamorphoses Meseterápiás Módszer® Alkotó-fejlesztő meseterapeuta címet. 2016. első félévében pedig a Hagyományok Háza Népmesemondó képzésén vettem részt. Jelenleg elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak tartok meseterápiás foglalkozásokat, és célom, hogy minél többeket ismertethessek meg ezzel a csodálatos, hiánypótló módszerrel, amely megnyitja számunkra a mesék gazdag kincsestárát, és visszavezet az életenergiák megújuló forrásához, ezáltal segít egy harmonikusabb, boldogabb élet megteremtésében.

savonne.jpg

 

Az advent a várakozás időszaka. Ahogyan egyre rövidülnek a nappalok, és egyre tovább van sötét, úgy vágyunk egyre inkább a fényre. Hagyományaink része, hogy ebben az időszakban tiszta szívvel készülünk az ajándékozás, a találkozás és az együttlét örömére. Tegyük ezt a közös várakozást még szebbé és varázslatosabbá néhány gyönyörű, szívhez szóló népmesével és legendával!

1. Advent első hete

Mikulás ünnepére készülődve csodás ajándék lehet a gyermekeknek Miklós püspök legendája, amely nem csak a szívekhez szól, de megismertet az ünnephez kapcsolódó jelképeink, szokásaink eredetével is. Várjuk ezzel a mesével a Mikulást!

2. Advent második hete

Advent második hetére egy csodálatos, fényt csalogató karácsonyi legendát ajánlunk, amelynek címe: Megtölteni a termet. Ezen a héten eredjünk a valódi boldogság nyomába ezzel a meseszép történettel!

3. Advent harmadik hete

A várakozás időszakának harmadik hetére útravalóul a Csillagtallérok című mesét ajánljuk a Grimm fivérek gyűjtéséből. A szegény, árva leányról szóló népmese nem csak lelkünk legmélyét érinti meg, de bizony szépségével, egyszerűségével könnyekre is fakaszthat!

4. Advent negyedi hete

Karácsony közeledtével nem csak a szép ünnepi fényeket és a díszes ajándékokat várjuk, hanem igazán legbelül a kis Jézus megszületésére készülünk. Ennek a várakozásnak szép kísérője lehet a szállást kereső Mária legendameséje, amely csodálatos összegzése és megkoronázása az egész adventi időszaknak. A mese címe: A kovács lánya.

További ünnepváró meséket találhattok például Mesélj nekem szeretről és jóságról című kötetben, amelyet Luzsi Margó állított össze, vagy Bajzáth Mária Adventi népmesék és legendák című válogatásában.

Természetesen nem csak az adventi időszakhoz szorosan köthető meséket és legendákat  érdemes ilyenkor mesélni. Hiszen a mesélés önmagában is a találkozás és együttlét örömét adja, valamint ajándék nem csak annak, aki kapja, de annak is, aki adja.

Örömteli adventi készülődést és sok fényt kívánunk!

Jövő héten is lesz BLOGSZERDA, várunk vissza! :)

*******************************POMPÁS NAPOK*********************************

A Pompás Napok házhoz megy! Ha hívtok, megyünk! :

Csatlakozzatok NÉPMESE és NÉPI JÁTÉK csoportunkhoz a Facebookon!

 

 

 

logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

Szólj hozzá

mese advent legenda várakozás mesetár mesék mesélés adventi szent miklós ünnepváró Boldizsár Ildikó