Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2017. sze 20.

9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról

írta: Zsótér Boglárka
9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról

Szeptember 30. a Magyar Népmese Napja. Már nagyon várjuk, hiszen a Pompás Napok csapatával több helyszínen is lesz programunk. Megyünk óvodába, iskolába, nemzeti parkba, kerületi rendezvényre... tehát unatkozni biztosan nem fogunk. Számunkra nagyon felemelő érzés, hogy ilyen sok intézmény szervez a Magyar Népmese Napjára programot, és általában egész évben beépítik a népmeséket a gyerekek életébe. Bízunk benne, hogy ez a kör továbbra is bővül  :)

A Pompás Blogon pedig úgy ünnepelünk most, hogy összegyűjtünk NÉPMESÉRŐL és MESEMONDÁSRÓL cikkeket Nektek! Kellemes olvasgatást kívánunk!

nepmese_napja.jpg

 

A mese igazi bájital

... vallja  a wmn.hu cikke, amelyet Bajzáth Mária, a paloznaki Meseközpont szakmai vezetője írt. A ...

Tovább Szólj hozzá

mese mesehallgatás mesélés népmese mesemondás mese gyerekeknek magyar népmese napja Benedek Elek születésnapja népmese nap népmese gyerekeknek

2017. sze 13.

Pályaelhagyó pedagógusok vagy igazi mesehősök?

írta: Kormos Rebeka
Pályaelhagyó pedagógusok vagy igazi mesehősök?

Hetek óta mást sem hallunk, mint hogy pedagógus hiány van. Szülőként, kollégaként, intézményi dolgozóként millió kép villanhat fel bennünk, ezernyi érzelmi színezettel.
Mindezt, kedves Olvasó tedd most félre és add át magad néhány percig egy igaz történetnek, amelynek szereplői Kárpáti Szilvia és Mihály Viktória, akik hosszabb-rövidebb ideig dolgoztak a közoktatásban óvodapedagógusként.

img_4062.JPGFotó: Peer Réka

Munkájukat áthatja a gyerekek szeretete. Ez az a tény, ami miatt a mindennapos óvónéni szerepet feladták a Meselátó, naponta cipekedő, szervező, fellépő, új bábokat, bábdarabokat kreáló munkára. 
"Nem könnyű megélni, amikor az ember minden nap szeretettel megy dolgozni, majd a szabályozók miatt lassan azon kapja magát, ...

Tovább Szólj hozzá

családi program bábjáték rendelhető bábjáték bábjáték óvodába bábjáték kisiskolásoknak családi bábjáték

2017. sze 06.

Sok-sok mese és játék dióval

írta: Zsótér Boglárka
Sok-sok mese és játék dióval

Diós ötleteket gyűjtöttünk össze, hiszen itt az ősz, éppen aktuális a gyerekekkel a dióról beszélgetni, a dió segítségével alkotni, diós meséket mondani, diós játékokat játszani.

heart-health-walnuts.jpg

Forrás: eattihis.com

Három szakmai Facebook-csoportban is feltettük a kérdést arról, ki milyen diós mesét, játékot ismer. Első sorban népmesére és népi játékokra voltunk kíváncsiak, de végül nagyon sok egyéb ötlet is érkezett, ezeket igyekeztünk egy bejegyzésben összefoglalni. Az igazság az, hogy az eredeti kérdés nem is a miénk volt, hanem egy kedves pedagógusé, aki az óvodájuk nevéhez hűen kezdett diós ötletek gyűjtésébe, reméljük, neki is segítség lesz ez a bejegyzés. :)

Tavaly mi is írtunk őszi kézműves ötletekről, de ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek ősz gyerekek iskola figyelem dió óvoda diófa mondóka őszi óvodás pedagógus népi játék mondókák diószedés ügyességi játék mondókázás alsós őszi játék népi mondóka

2017. aug 30.

Hoppon maradt vőlegény - gyerekek kedvenc játéka

írta: Zsótér Boglárka
Hoppon maradt vőlegény - gyerekek kedvenc játéka

Mai bejegyzésünkben egy olyan népi játékot mutatunk be, amelyet kedves pedagógus kollégánk, Takácsné Oláh Mária osztott meg velünk. Mi még nem ismertük ezt a játékot, így reméljük, sok kollégának adunk új inspirációt vele a tanév kezdetéhez. :)

hoppon_maradt_volegey_2.jpg

Mária elmesélte nekünk, hogy a gyerekek nagyon szeretik ezt a játékot, még a népdalverseny előtt is spontán játékba kezdtek (a bejegyzés képei ezen az alkalmon készültek). Úgy érezzük, ennél nem is kell több bizonyíték arra, hogy adunk lehetőséget a játékra, akkor az igenis meghozza a gyümölcsét. Sok-sok alternatívát mutathatunk, így biztosan nem fognak unatkozni a gyerekek. :)

hoppon_maradt_volegey_1.jpg

A Hoppon maradt vőlegény című játék leírása a következő:

"Két csapatban kell játszani, ...

Tovább Szólj hozzá

vőlegény népdal népi játék néphagyomány népi játékok néphagyományok az oktatásban népi játékok a gyereknevelésben hoppon

2017. aug 25.

Bevezetés a képzőművészet titkaiba

írta: Zsótér Boglárka
Bevezetés a képzőművészet titkaiba

Új megközelítésű képzőművészeti és önismereti foglalkozások 5-10 éves gyerekek részére

Mai cikkünkben egy inspiráló írást olvashattok, amelyet nem mi, hanem egy kedves barátunk, Gadó Zsuzsa írt.  Fogadjátok szeretettel. :)

*********************************************************************************************************************

Az élet úgy hozta, hogy Észak-Olaszországban élhettem pár évig. Ott élve az egyik legkellemesebb meglepetésem az volt, hogy a képzőművészet és a zene szerves és fontos része az olasz gyerekek mindennapjainak. Sokszor láttam, hogy óvodásokból álló kórus vagy egyszerűen csak véletlenszerűen összeverbuválódott gyereksereg gyönyörűen énekel ünnepnapokon, valamint jeles családi, vallási vagy nemzeti eseményen.

A vizuális művészetek – festészet, szobrászat, fotó, grafika, ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek kézműves rajz gyerekek képzőművészet színek fejlesztés óvoda vizuális formák rajzolás ovis kézműveskedés vizuális nevelés élménypedagógia kisikolás

2017. aug 23.

Tanév kezdési pánik helyett, gondolj a gyerekedre, mint hősre

írta: Kormos Rebeka
Tanév kezdési pánik helyett, gondolj a gyerekedre, mint hősre

Az elmúlt hetekben a Pompás Napok Facebook oldalán sorra osztottunk meg cikkeket, amelyek abban segítenek, hogy miként készítsük fel gyerkőceinket testben és lélekben az új tanévre.
Ezek mellett írtunk arról, hogy miként változik meg a gyerekszoba kapcsán a teendője szülőnek és gyereknek az 5 tipp hogyan tanítsuk meg a gyerekeinket rendet tartani a gyerekszobában  című írásunkban.
A "Milyen a jó tanulósarok?" című cikkünket több, mint 1000-en olvasták el.

l.jpg

Mégis, ha az embernek megvan mindene, de önbizalomban nem bővelkedik elveszettnek érezheti magát. 
Szülőként célunk, hogy önálló, kiegyensúlyozott és boldog legyen a gyermekünk. Ezekhez meglátásunk szerint szükséges egyfajta beállítottság, amelynek a magyar népmesék ...

Tovább Szólj hozzá

mese iskola óvoda tanév mesehős szülő gyerek kapcsolat óvodai beszoktatás mesemondás iskolai szorongás Boldizsár Ildikó tündérmesék iskola kezdés óvodai szorongás dr. Kádár Annamária óvodás leszek tanév kezdés iskolai stressz iskolai félelmek gyerekkori félelmek 2017/2018 tavén dr. Bárdos József

2017. aug 16.

5 tipp - Hogyan tanítsuk meg gyerekeinket rendet tartani a gyerekszobában

írta: Kormos Rebeka
5 tipp - Hogyan tanítsuk meg gyerekeinket rendet tartani a gyerekszobában

Az elmúlt hetekben mi kiköltöztettük Rumli kisasszonyt és Kacat úrfit a gyerekszobából.
Bevalljuk ez embert próbáló feladat volt, még úgy is, hogy ezt rendszeresen kisebb-nagyobb lendülettel megtesszük. ...nehogy már azt higgyétek, hogy mi rendetlenek vagyunk! 

;)

rumli.jpg
Ahogy nőnek a gyerekek, a gyerekszoba funkciója változik.
Kisbabás korszakban hely kell a pelenkázónak, a biztonságos játéktérnek, majd ez utóbbi szinten mindet kiszorít. Aztán iskolás lesz a gyerkőc és bekerül egy asztal, tanuló sarok, ahol évente változik majd, hogy mire is lesz szüksége a nebulónak. A tini kor beköszöntével "ikonok" kerülnek a falakra, a meleg színeket felváltják az erőteljes, kifejező feketék, szürkék, ezüstök és így tovább.

No. 1. Engedd át ...

Tovább Szólj hozzá

újrahasznosítás rend gyerekszoba szülő gyerek kapcsolat egyszerűbb gyerekkor Kim John Payne csináld együtt a gyerekeddel rendezett gyerekszoba változások a gyerekek életében helytakarékos megoldások a gyerekszobában gyerekrajz kiállítás közelgő iskolakezdés

2017. aug 09.

Buborékos ötletek egyszerűen és olcsón

írta: Zsótér Boglárka
Buborékos ötletek egyszerűen és olcsón

A nyári forróságban vagy változékony, szeles napokon az egyik legjobb dolog volt gyerekkorunkban a buborékfújás. Ezeket az emlékeket szeretnénk visszaidézni, kicsit másképp.

wallpaper-soap-rainbows-bubbles.jpg

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek a BUBORÉK téma köré épülnek, és otthon is egyszerűen megvalósíthatók. 

Buborékfújó készítése házilag


Egy kis drót és náhány szép gyöngy segítségével mindenféle egyedi buborékfújót készíthetünk otthon is. Talán nem is kérdés, miért jobb, mint a bolti. Egyedi és csak a miénk. :) A gyereket így nem csak a buborékfújás, de a fújóka készítése is leköti. Jó minőségű folyadékot lehet kapni a Lidl-ben, de egyébként ITT találtok leírást a folyadék otthoni elkészítésére is.

6a00e55246b63f8834016305ce7501970d-800wi.jpg

Megunt, ...

Tovább Szólj hozzá

játék gyerek szülő kézműves gyerekek drót otthon festés festék fólia buborék pedagógus gyerekjáték szappanbuborék kézműveskedés óriás buborék óriásbuborék staycation

2017. júl 31.

Kánikula idején gondoskodj a család hűsöléséről olcsón és egyszerűen

írta: Kormos Rebeka
Kánikula idején gondoskodj a család hűsöléséről olcsón és egyszerűen

Erre a hétre ígérik a meteorológusok a legforróbb napokat. Még nem késő néhány kelléket beszerezni, hogy frissítő tevékenységeket találjunk ki a gyerekek számára. Természetesen az sem mellékes, hogy mi felnőttek is kicsit enyhülést leljünk és könnyebben átvészeljük a forró napokat.

kanikula4.jpgforrás: www.kkrv.com


Szempontok és ötletek több, mint 4000 olvasó ajánlásával:
Vizes játékok és egyéb tudnivalók
Vizeskedés otthon - játékok kicsiknek és nagyoknak

madaritato.jpgforrás: www.care2.com

Tudtátok, hogy egy kis csobogóval egész madársereget csábíthatunk a kertünkbe?
Természetesen, ha belefogunk ebbe, akkor folyamatosan biztosítani kell a friss vizet  az apró énekes madaraiknak. Néhány hét alatt komoly seregletre számíthatunk.

kanikula3.jpgforrás: ...

Tovább Szólj hozzá

hőség kánikula szülő gyerek kapcsolat családi játék vizes játékok játékos nevelés élménypedagógia tapasztalati tudás játék a vízzel

2017. júl 26.

5 olcsó ötlet, amivel leköthetjük a gyerekeket nyáron

írta: Zsótér Boglárka
5 olcsó ötlet, amivel leköthetjük a gyerekeket nyáron

Mivel kössük le a gyerekeket otthon a nyári szünet hátralevő részében? Itt mutatunk néhány ötletet kintre, bentre, sajátkezűleg, és főként olcsón is. :)

Ütőjáték lufiból és papírtányérból

Egy lufi, két papírtányér és két spatula segítségével könnyedén elkészíthetjük ezt az ügyességi játékot. A gyerekek élvezik az alkotást, és a játékot is a saját maguk által készített eszközökkel. Nem csak egyszerű az elkészítése, de igen olcsó is.

lufipong.jpgforrás: www.pinterest.com

Célba dobás vizes szivaccsal

Ehhez a játékhoz rajzoljunk koncentrikus köröket krétával az aszfaltra. A dobáshoz vizezzünk be egy szivacsot, egyrészt a súlya miatt, másrészt mert jó móka vizes szivacsot dobálni. :) Egy-egy dobás után ...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek szülő gyerekek otthon gyermekjáték otthoni játék staycation