Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2017. nov 15.

A gyerekektől kapott csodák

írta: Zsótér Boglárka
A gyerekektől kapott csodák

Blogszerda van ismét! :) Mai cikkünk egy édesanya írása, méghozzá Lipkáné Temes Évié, aki két csodálatos kislányt nevel azzal a meggyőződéssel, hogy a gyermekek igenis boldogságot hoznak az életünkbe. Optimista és pozitív szemléletmódja ránk is inspiráló hatással van, így megkértük, írjon a blogunkra is a gondolatairól. Köszönjük ezúton is. :)
********************************************
30 éves, két gyermekes édesanyaként sok mindent megtapasztalhattam a lányaim oldalán. 
Hála az égnek a java még (remélem) hátravan, ugyanis tavaszra várjuk a 3. babánkat. :) 
(Éppen ezért van egy olyan érzésem, hogy a megszokottnál is szentimentálisabbabb vagyok, ezért elnézést kérek. :D ) 

Olykor el sem hiszem, hogy ...
Tovább Szólj hozzá

család gyerek szülő gyerekek szeretet otthon óvodás mesemondás érzelmek kifejezése mese otthon

2017. nov 10.

Egy férfi és apa gondolatai lánya születéstörténetének margójára

írta: Zsótér Boglárka
Egy férfi és apa gondolatai lánya születéstörténetének margójára

A női princípiumról

A Baby Chameleon csapatával a világhálón találkoztunk. Kézzel készített baba-mama termékeket találsz náluk . Mindamellett, hogy csodálatos darabokat láthatunk a Baby Chameleon webshopban, nekünk kifejezetten megtetszett ez a néhány mondat:

kep_babycham.PNG

Fogadjátok hát szeretettel egy férfi és apa gondolatait:

 

A Női princípiumról, illetve a kislányunk születéséről szóló posztunk a Baby Chameleon nyitását követően jelent meg először. Ma, kislányunk születésnapja alkalmából újra időszerű. Időszerű, mert ma van az első születésnapja. Időszerű, mert ilyenkor az ember kicsit visszaemlékezik. És időszerű, mert ünnepelünk.

A hétvégét szigorúan együtt töltöttük. Ránk fért nagyon. Amióta Kála Johanna bölcsődébe jár, mi ...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek anya apa gyerekek baba születés édesanya édesapa érzelmek kifejezése

2017. nov 08.

Márton nap először, másodszor, harmadszor

írta: Kormos Rebeka
Márton nap először, másodszor, harmadszor

November 11.-én Márton név áll a naptárakban. 
Néphagyomány szerint a gazdasági munkák lezárásának ideje ez a nap, egyben a téli pihenés időszakának kezdete. Szokás volt a hízott libákat levágni és az újbort megkóstolni.  A karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap ez ezért a bálok, lakomák, vásárok rendezése szokás volt.

lampas.jpgFotó: Mészáros Gábor

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén kilovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal.
Aznap éjjel álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Ettől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.
Legendás jósága miatt, püspökké ...

Tovább Szólj hozzá

márton nap népszokás hagy néphagyomány márton napi lámpás séta őszi ünnepkörök márton legenda

2017. nov 05.

Hagyomány és innováció

írta: Kormos Rebeka
Hagyomány és innováció

Gyakorló pedagógusokkal, néprajzkutatókkal, kézművesekkel, népzenészekkel, táncosokkal, szakemberekkel beszélgetve bizonyosságunk egyre erősebb, hogy a népi kultúra komplex közvetítése helyes módszer. Magyar kultúránk kutatása és a hagyományozódás eszközeivel való éltetése felelősségünk. A békéscsabai Népmese Konferencia előadói számunkra is inspiráló gondolatokat adtak át ezen a hétvégén. Alkalmunk nyílt ebben a közegben " A népmese, a népi játékok és a tárgyalkotó tevékenységek ötvözésének lehetőségei" című előadásunkat jó gyakorlatként bemutatni. 

nepmese_konferencia_bekescsaba.jpgNépmese Konferencia, Békéscsaba 2017. november 4.
Dr. Zsótér Boglárka, néptáncpedagógus előadása.

A Pompás Napok módszertanát kötélhez tudjuk ...

Tovább Szólj hozzá

mese szülő mesehallgatás pedagógus népdal népmese mesehős mesemondás néphagyomány népi játékok élménypedagógia mesei szimbólumok néphagyományok az oktatásban népi játékok óvodában iskolában népi mondóka Népmese Konferencia Békéscsaba 2017 Jótékonysági Szakmai Nap 2017 népművészet óvodában népművészet iskolában módszertani konferencia módszertani elektronikus tartalmak

2017. nov 01.

Húsznál is több mozgásos játék, amikre nosztalgiával gondolunk

írta: Zsótér Boglárka
Húsznál is több mozgásos játék, amikre nosztalgiával gondolunk

Emlékszel gyermekkorod kedvenc játékaira? Ezek között biztosan lesz olyan, ami a Te szívedet is nosztalgiával tölti el. :)

Az ötletet, hogy blogbejegyzés szülessen a témából, Nagy Erikának köszönhetjük, aki az egyik Facebook-csoportban indított kérdésével számos pedagógust késztetett arra, hogy megossza emlékeit és tapasztalatait.

ugroiskola.jpg

Forrás: versek.aranyosiervin.hu

Először is Erika bemutatkozása és néhány gondolat arról, miért is tette fel a kérdést a csoportban, miért foglalkoztatja ez a téma:

55 éves vagyok, 2 felnőtt fiú édesanyja. 37 éve dolgozom óvónőként, közel 20 éve a Sándorfalvi Pipacs Óvodában. Elkötelezett híve vagyok a részképességek játék általi fejlesztésének. Nemrégiben végeztem el Kulcsár ...

Tovább Szólj hozzá

retro gyerekek iskola nosztalgia óvoda mozgás gyermekjáték mozgásos játékok retro játékok nosztalgikus régi játékok

2017. okt 25.

Hogyan csináljunk kedvet a mesehallgatáshoz?

írta: Zsótér Boglárka
Hogyan csináljunk kedvet a mesehallgatáshoz?

Mai bejegyzésünk Náfrádi Anikó írása. Közös tapasztalatunk, hogy a szülők néha úgy érzik, a gyermekük (már) nem szeret mesét hallgatni, nem köti le a figyelmét. Mi lehet a baj? És hogyan hozhatjuk meg újra a kedvüket ezeknek a gyerekeknek a mesehallgatáshoz?  Anikótól ötleteket kapunk arra, hogy miként keltsük fel azokban a gyerekekben is a mesehallgatás iránti vágyat, akik részben vagy teljesen elveszítették belső képalkotói képességüket. Lássuk hát! :)

******************************************************

Náfrádi Anikó vagyok két kisiskolás gyermek édesanyja. A gyermekeim mellett megértettem, mennyire fontos szerepet töltenek be életünkben a mesék, ezért elemi kíváncsisággal és tanulási vággyal jelentkeztem Boldizsár ...

Tovább Szólj hozzá

gyerek mese gyerekek óvoda óvodás önfegyelem mesélés népmese önkontroll önuralom mesemondás élménypedagógia kisikolás

2017. okt 18.

Egy életem, egy halálom - Vaskor Gréta cikke

írta: Kormos Rebeka
Egy életem, egy halálom - Vaskor Gréta cikke

Vaskor Gréta meseterapeuta, családterapeuta, de legfőbb ismérve, hogy szereti a meséket.
Blogjában havonta új mese rejtett tartalmaira hívja fel az olvasók figyelmét.

Egy spontán mondta mentén írta le gondolatait számunkra, mint vendégíró. Fogadjátok szeretettel és aki teheti kövesse őt facebook oldalán .

0c28a9524b03f4f8c5ed435f715a5074.jpgForrás: https://hu.pinterest.com/

Egy életem, egy halálom: gondolkodtunk rajta, ha ezt a mesei mondatot be kéne fejezni, mi is lenne a mi befejezésünk? Egy életem, egy halálom, várakozok még, átgondolom... vagy visszafordulok? Esetleg, egy életem egy halálom, elfelejtem, átlépek rajta?  Esetleg a most olyan népszerű válasz, egy életem, egy halálom elengedem?  Mi lenne a mi válaszunk, játszunk, meséljünk, épp most mi hogy fejeznénk ...

Tovább Szólj hozzá

életút mesehősök élettapasztalat életfeladat Vaskor Gréta meseterapeuta

2017. okt 11.

Meseösvény: a varázslat és a környezeti nevelés találkozása

írta: Kormos Rebeka
Meseösvény: a varázslat és a környezeti nevelés találkozása

"A mese túlmutat önmagán."

Boldizsár Ildikó egyik egri tanítványának gondolata napok óta visszacseng a fülünkbe. Kitudja, talán csak az elménk játszik velünk és önigazolást keresünk úton, útfélen, de az Ócsai Tájházban és az Ócsai Tájvédelmi Körzetben a mese valóban átlépte a fantázia és a valóság közötti határt és az eredmény túlszárnyalta a legmerészebb elképzeléseinket.

a_sors_fonala.JPGA sors fonala. Fotó: Peer Réka 

Hogy is kezdődött?

Hallottunk egy társaságról, akik meséket adaptálnak a pilisi lejtőkre, így buzdítva a családokat, hogy kiránduljanak csemetéikkel. Megkerestük őket, kérdések-válaszok követték egymást s mind világosabbá vált, hogy a saját - jól ismert - területünkre magunknak kell kidolgoznunk a ...

Tovább Szólj hozzá

mese honismeret osztálykirándulás mondóka népi játék mesehős mesemondás környezeti nevelés nép mese Magyar Katolikus Rádió Boldizsár Ildikó Duna-Ipoly Nemzeti Park Életrevaló élménypedagógia értőfigyelem észlelés fejlesztés csoportos együttműködés gyermeki fantázia ócsai tájház Meselátó Bábtársulat Bailavidrum Ócsai Tájvédelmi Körzet mesetúra Szentirmai Ágnes kirándulás óvodásoknak kirándulás kisiskolásoknak a mese túlmutat önmagán

2017. okt 04.

"A mese túlmutat önmagán." Boldizsár Ildikó gondolatai

írta: Kormos Rebeka
"A mese túlmutat önmagán." Boldizsár Ildikó gondolatai

Boldizsár Ildikó az Eszterházy Károly Egyetem, Egri campusában oktat leendő óvónőket. A mese stílusában, "aki nem hiszi járjon utána".
Személyes vallomásával tisztelt meg minket.

boldizsar_ildiko.jpgFotó: Boldizsár Ildikó, Facebook profil

ELSŐ NAPOM AZ EGYETEMEN
Kíváncsi voltam rájuk. Alig vártam, hogy találkozzunk, mégis megszeppentem, amikor beléptem az ajtón.
Ötven fiatal lány ült az előadóteremben, 19-20 évesek. Rájuk néztem, és azonnal láttam, hogy ezen a verőfényes őszi napon minden érdekesebb számukra annál, minthogy 180 percen keresztül „A mese világképe” című előadást hallgassák.
Mesélni kezdtem hát. Vad dzsungelekben bolyongó lányokról, saját életüket élő bátor nőkről, útnak induló szerelmes fiatalokról, összetartó ...

Tovább Szólj hozzá

mese meseterápia Boldizsár Ildikó mesei szimbólumok Mese a felnőtté válásról Eszterházy Károly Egyetem A mese világképe A mese túlmutat önmagán konyves.blog.hu

2017. okt 02.

Állatok világnapjára ovisoknak

írta: Zsótér Boglárka
Állatok világnapjára ovisoknak

Játékfűzés - Mihály nap és Állatok világnapja

Október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Néhány nappal ezelőtt Mihály napja alkalmából osztottunk meg Veletek egy játékfűzést , most a kettőt összekapcsolva, Hajagos-Bencze Andreának kolléganőnek köszönjük, hogy megosztotta a középsős és nagycsoportosoknak készített játékfűzését.

Az állatos témakörhöz szeretettel ajánljuk fakanálbábjainkat is, amelyet megvásárolhattok a Meskán. Katt ide érte!

  fakanal.jpg

1. Vonulás

... a tér kihasználásával: "Én elmemtem a vásárba..."

2. Körgyarapító


"Ásom-vájom az udvarnak..."
Mihály napkor a farsangi időszakban házasodni kívánó legények jegykendőt adtak a mátkájuknak, ehhez kapcsolódván.

3. Kiszámoló

(vagy az előző játékban utolsónak bent maradt ...

Tovább Szólj hozzá

játék állat kacsa kecske óvoda állatok csibe pulyka ovisok pedagógus körjáték népi játék gyerekdalok mondókák gyerekdal népi játékok népi mondóka játékfűzés