2016. jún 20.

2016 leghosszabb nappala, június 20., hétfő

írta: Kormos Rebeka
2016 leghosszabb nappala, június 20., hétfő

Ti mit csináltok egy ilyen hosszú napon?

  forrás: www.galleryhip.com

"A csillagászati nyár kezdete. Ugyan június 24-én, Szt. Iván éjjelén szokás ünnepelni a legrövidebb éjszakát, de a valódi napforduló 2016-ban 20-án van, 22:34 perckor. Ekkor kezdődik csillagászati értelemben a Nyár. Ebben az időben jár a Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este 3/4 10 és hajnali 3/4 4 között van. Június 20. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel." Forrás: eumet.hu

Mai napi mese lehetne a Király kis Miklós, ami egy égitestrabló mesetípus.

20130422110846_kiraly_kis_miklos_07.jpgforrás: www.pinterest.com

Boldizsár Ildikónál olvashatjuk: "A „mesei utat” végigjáró mesehősök (és a gyógyulást keresők) legfontosabb feladata épp az, hogy elpusztítsanak valamit a világból (a szervezetükből), ami nem odavaló, vagy visszaszerezzék azt, ami valaha odavaló volt. Eme küzdelem szimbolikus formája az égitestrabló (vagy nőket zsákmányoló) sárkányok meséje: a hősnek vissza kell hoznia a Napot, a Holdat és a csillagokat a helyükre, és ezzel egy időben el kell pusztítania az égitesteket veszélyeztető sárkányokat. Vagyis a mese nem azt állítja, hogy azt, amit elveszítettünk, elég visszaszerezni, hanem azt, hogy maradéktalanul le kell számolni azzal, ami veszélyezteti „egészségünket”. Ha megkegyelmezünk az utolsó feje épségéért könyörgő sárkánynak, kiengedjük a kezünkből életünk fonalát, s úgy járhatunk, mint a próbák teljesítése közben hibát vető két nagyobb testvér, akiket a boszorkány kővé változtat, azaz cselekvésképtelennek nyilvánít, megfosztva őket az „út” bejárásának lehetőségétől."

Gondolataink sokat forognak a hagyományos vagy népmese és a mai mesék által közvetített mélyebb tartalmak közötti különbségeken. Az egyik legszembetűnőbb, hogy a népmesében a gonosz ismert alakot ölt, míg a modern mesékben a gonosz alakváltásai okozzák a legfőbb feszültséget. 

moonsun.png

Elgondolkoztunk már azon, hogy a gyermekeink képzeletében ez milyen világképet alkot?
Itt egy hosszú nap, hogy ezen morfondírozzunk.

logo.jpg

 

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

időjárás mese kísérlet