2016. júl 27.

Mire jó a nyári szünet?

írta: Kormos Rebeka
Mire jó a nyári szünet?

tentfam_1-xlarge_trans_eo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma.jpg

forrás: www.mediabakery.com

Kiszállni a mókuskerékből
Ez a legfontosabb gyereknek, felnőttnek egyaránt. Más-más dolog pihentető számunkra, ezért ésszerű - bár sokszor mégsem magától értetődő - jeleznünk a családtagjainknak hogy is képzeljük ezt el. Legyen az egy távoli utazás, a család nyári vittyilója, egy horgásztó partja vagy a saját kertünk egyik szeglete, az egyszerű megoldásokat keressük, határidők és előre egyeztetett programok nélkül.

Miért?
Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvét ajánljuk, ha még nem ismerné a kedves Olvasó. Ha olvasta, olvassa el újra, mi rendszeresen visszanyúlunk mondanivalójához. Nagyszerű, inspiráló és több mint egy könyv praktikus tanácsokkal.
Az író rámutat életvitelünk azon pontjaira, ami a gyerekeink életét meghatározza és viselkedésükben változásokat okoz. Mi felnőttek is rájövünk, hogy bizony a legkiemelkedőbb terültek ránk is hatással vannak s zömében rombolóak. A technológia jelen van az étkezésünkben, a szórakozásunkban, őrült tempót diktál és nincs kiszállás. Vagy mégis?

brincadeiras-ar-livre-4.jpg

forrás: www.widadofu.netau.net

Egyszerűsítsünk
Kezdjük a döntési lehetőségek szűkítésével. Emlékszem rá, hogy a Nagyinál a zsíros kenyér vagy vajas kalács mekkora csemege volt, amikor a kerti bungiból be hozott minket az éhség több órányi önfeledt játék után. Aláhúznám, hogy a Nagyinak hálás vagyok, mert sosem szólt ránk az  idő múlása miatt. 
Az ételek a maguk természetes ízükben kerüljenek a tányérra. Az együtt főzés és étkezés megannyi hozzáadott értékkel bír.

o-healthy-food-kids-facebook.jpg

forrás: www.keyword-suggestions.com

Lassuljon le az idő!
Az egyszerű nevelés irányzata a '80-as évek óta hangsúlyozza, hogy " a sietés szüneteiben – „ezekben a földöntúli pillanatokban” – épül a legtöbbet egy-egy kapcsolat, amely szülőt és gyereket összefűz, miközben látszólag nem történik semmi különös" írja Kim John Payne.
Túlzások és kompenzációk nélkül csak legyünk együtt a gyerekeinkkel, elektronikus kütyük, nasik és túltervezett programok nélkül. Vegyük szemügyre a környezetünket és lássuk meg a hétköznapiban a lehetőséget. Pl.: olvassunk fel a gyerekünknek az asztal alatti bungiban kalandregényeket. Staycation című bejegyzésünkben ilyen példákról olvashattatok néhány hete.

 p2260977.JPG

Blogunk is a technológia szülötte, így ellentmondásos lehet mostani bejegyzésünk, de tapasztalásaink azt az eredményt hozták, hogy hasznosítsuk ezeket a lehetőségeket, de nem hagyjuk eluralkodni gyermekeink és saját életünkön. Áramot és folyóvizet nélkülözve megyünk nyaralni, a wifit kikapcsoljuk az esti órákra és a teraszon lavorba tesszük a lábunkat, ha melegünk van.

Lazuljunk együtt!
logo.jpg

 

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

gyerekek nyaralás ötlet tapasztalat minta óvodás gyermekjáték mesélés kerti játék természetes nevelés egyszerűbb gyerekkor kisikolás staycation értő figyelelm Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor