2016. aug 10.

Milyen a jó tanulósarok?

írta: Kormos Rebeka
Milyen a jó tanulósarok?

Ötletek és szempontok leendő kisiskolások szüleinek

"Iskolás leszek!"
- hallatszik a gyermek szájából a nyári hónapokban, ami a legtöbb esetben várakozással és jókedvvel teli felkiáltás.
Hatalmas változás a gyermek, a családja életében. Új szempont a teljesítmény, ami eddig nem igen vagy csak kis mértékben borzolta a kicsik és a felnőttek kedélyeit.
A tanítók és tanítónénik bizony a következetesség mentén sok dolgot fognak követelni, ami olykor mellbevágó lesz, logikus vagy éppen érthetetlen, de egy biztos, figyelemre méltó. A gyermeknek az általános iskola szabályai szerint kell majd üzemelnie, hát jót teszünk neki, ha szülőként felkészülünk mi magunk is és őt is segítjük minden fronton, hogy helyt tudjon állni.

20-interesting-things-about-school-supplies1.jpg

forrás: www.thepioneerwoman.com

Teendők:
- tájékozódjunk az iskolai év megkezdése előtt, hogy mit vár el az iskola, a tanító,
- időben kezdjük el a táska, tanszer beszerzését,
- alakítsunk ki tanulósarkot,
- törekedjünk az egyszerűségre,
- törekedjünk az átláthatóságra,
- gondoljuk át a napirendünket, miként változik szeptembertől,
- vonjuk be a gyerkőcöt a neki megfelelő szinten,
- ne riogassuk az iskolával "majd meglátod..." kezdetű mondatokkal.

Tanulósarok
Egyszerű, átlátható, kellően megvilágított, figyelem elvonó szuperhősöktől, autóktól, cicáktól mentes.
Ergonómiailag illeszkedjen a gyermek méreteihez.
Sok-sok szabad területtel, hogy legyen helye az új tanszereknek.
Na, azért nem ennyire üresen kell ezt elképzelni!

20160801_180739.jpg

Neki látunk...
Esetünkben 7 évnyi játékot, könyvet kellett átnéznünk és mennyiségben erősen leszűkíteni a több, mint 100 db-ból álló autógyűjteményt, közel 200 könyvből álló könyvespolcot, Lego gyűjteményt, és még kitudja milyen alkotások és emlékezetes tárgyak garmadát.

20160802_083621_1.jpg

Átlátszó dobozokba kerültek a játékok. Tematikusan szortíroztuk a könyveket. Minden játékféléből meghagytunk keveset s a többit pénzzé tettük, elajándékoztuk, így még új játékokra is futotta s néhány új dobozra, polcra.

20160802_083733.jpg

... és megmutatjuk, hogy honnan indultunk, hogy mindenki lendületet nyerjen. A lehetetlennek látszó feladattal is elbírhatunk néhány nap alatt, egy ügyes, leendő iskolás segítségével és némi kitartással.

20160801_164100.jpg

Amikor mindezt elterveztük,  ismét az a könyv és filozófia járt a fejünkben, amelyet már többször említettünk bejegyzéseinkben, méghozzá az Egyszerűbb gyermekkor. A szerző, Kim John Payne azt a javaslatot teszi, hogy a gyerek játékai, könyvei közül néhány legyen csak egyszerre szem előtt (egyébként is azt mondja, hogy nem kell sok játék), így könnyen tud választani. Ha száz játékot lát egyszerre - ami egyben nyomasztó, az idegrendszerének sem tesz jót -, nem fog választani, hanem "unatkozni" fog. Ugyanez a helyzet a könyvekkel, mindig csak néhány darab legyen a keze ügyében, a kis polcán, a többit tehetjük magasabbra, vagy egyenesen be a szekrénybe. Így sokkal nagyobb az esély rá, hogy leveszi a polcról, olvasgatni, nézegetni fogja őket.

Készülődjünk együtt!
logo.jpg

 

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

 

 

Szólj hozzá

asztal rendszer játékok gyerekszoba íróasztal tanulósarok gyerekjáték önállóság iskolakezdés kisiskolás iskolás átlátható elsős kisiskolás szoba játékok tárolása