2016. sze 09.

Ötletek az interAKTÍV meséléshez

írta: gyermekjatek
Ötletek az interAKTÍV meséléshez

Ígértük, hogy szeptemberben a mese köré építjük bejegyzéseink témáját. Így teszünk ma is. Ma konkrét ötleteket adunk arra, hogyan lehet interaktívvá tenni egy mesemondást, valamint hogyan lehet kiegészíteni egyéb kapcsolódó tevékenységekkel. Így akár egy egész projekt-napot is kerekíthetünk egy adott mese köré.

Arra gondoltunk, hogy leírjuk az egyik napunkat, amit az időjárás témája köré építettünk fel a Pompás Napok komplex szemléletéhez hűen: JÁTÉK - MESE - TÁNC együtt, kiegészülve kézműveskedéssel.

Medárd napja alkalmából Újmohácson jártunk, a Völgyesi Óvodában, ennek a csodás napnak a tevékenységeit osztjuk meg Veletek.

img_0543.JPG

Lássuk, hogyan is nézett ki a napunk Újmohácson, a völgyesi ovisokkal. :) Milyen volt ez a Medárd-napi időjáráshoz kapcsolódó projekt-nap?

A mese, amit választottunk, a "Ki a legelébbvaló?" című népmese. Ha valaki nem ismeri, itt elolvashatja. Mesélés közben népi mesemondónk, Rebeka, igény szerint többször megállt, és mindenről - az esetlegesen új kifejezésekről is - beszélgettünk a gyerekekkel. Hogy miként tettük interaktívvá? Ahol csak lehetett, alkalmaztuk a következőket:

1. Kérdeztük őket. Hogy miről? Amikor a mesében ahhoz a részhez értünk: "Az öregember elment keresni olyan férjet, aki a legelébbvaló. Elment a Naphoz...." például arról, hogy ők szeretik-e, ha süt a nap? Nyújtsa fel a kezét, aki igen.

2. Mondókát mondunk vagy énekeltünk. A természeti jelenségeknél a Süss fel nap..., vagy az Ess, eső, ess..., illetve a Fújja szél a fákat... kezdetű dalok és mondókák az ovis gyermekek számára ismertek, vagy könnyen megtanulhatók, ráadásul mozgással is jól lehet kísérni. Mindenkit bíztatunk, hogy ne féljen ezektől, bátran alkalmazza mesélés közben őket. A gyerekek nem zökkennek ki, inkább többoldalú megerősítést kapnak a tanult új ismerethez vagy történethez, hiszen hallják-látják-mozognak.

3. Mozgással imitáltuk a mese szereplőinek cselekvését. Mozgást nem csak a népdalokhoz, mondókákhoz tudunk társítani, hanem egyszerűen a mesében foglalt cselekvésekhez is. Például rögtön a mese kezdeténél. "Mikor jött hazafelé, fogott egy egeret. " Mi is lehajolhatunk, és óvatosan a tenyerünkbe foghatjuk a képzeletbeli kisegeret. Amikor pedig az öreg király útnak indul, és sorra látogatja a Napot, a Szelet, a Felhőt, a Mátra hegyét, akkor mindenhol eljátszhatjuk, hogy bekopogunk együtt. Akár egy rövid rigmust is mondhatunk együtt. "Kipp, kopp, kopogok. Engedjenek be, az öregkirály vagyok."

img_0498.JPG 

 

Amikor a mesénk véget ért, felálltunk egy nagy körbe, és még egyszer elénekeltük, eljátszottuk a mese közben már elhangzott dalokat, mondókákat. Ezután nagyméretű színes papírból kivágott felhőt, napot, szivárványt, hegyet stb. tettünk le a fűbe. Azt kértük a gyerekektől, hogy keressék meg a napot, gyorsan szaladjanak oda. Ezután a felhőt... Ha sok gyerek van, érdemes ugyanabból a formából többet is készíteni. A játék végén azt kértük, hogy mindenki szaladjon ahhoz, amit a legjobban szeret. Ilyenkor érdemes a gyerekeknek és magunknak is időt hagyni arra, hogy elmondják, miért választották a napot, a felhőt, a szivárványt. Egy-egy ilyen alkalom remek lehetőség megismerni gondolataikat, gondolkodásmódjukat.

Ezekkel az ábrákkal remekül lehet Tűz, víz, repülő típusú játékot is játszani. Az elején megbeszéljük, hogy mik a szabályok, azaz mit csináljanak, ha a napot emeljük fel (pl. pipiskedjenek és emeljék magasra a kezüket, mintha el szeretnék érni a napot az égen), mit csináljanak, ha a felhőt (pl. mozgassák ujjaikat az eső csepergését imitálva).

 

img_0505.JPG

A mese és a mozgásos játékok után az időjárás témájában tárgyalkotó tevékenység következett. Két dolgot készítettünk a gyerekekkel. Az egyik a szélforgó, a másik pedig festett kavics. A kavicsokra lakkfilccel rajzoltak számukra kedves motívumokat a meséből (felhő, hegy, nap, szivárvány...). Lakkfilc helyett akrilfesték is alkalmazható, a kis kezeknek valamivel könnyebb volt ez esetben a filc használata, mint az ecseté.

img_0459.JPG

A kavicsokból kiállítást rendeztünk, így egymás alkotásait is megcsodálhatták a gyerekek. Itt ismét hagytunk időt arra, hogy elmondják, kinek melyik rajz tetszik, melyik szereplő volt a kedvence a meséből.

img_0531.JPG

 A szélforgót is kedvükre díszíthették, később pedig vidáman szaladgáltak velük az ovi udvarán. 

img_0565.JPG

A napot egy kis közös táncolással zártuk.

img_0546.JPG

 

Köszönjük még egyszer a megtisztelő bizalmat az újmohácsiaknak. Mi nagyon jól éreztük magunkat, és több hónap távlatából is boldogan emlékszünk vissza.

 

www.pompasnapok.hu

facebook.hu/PompasNapok

 

 

 

Szólj hozzá