2016. sze 23.

Macskacicó varázsos hatása

írta: Kormos Rebeka
Macskacicó varázsos hatása

macskacico_varazsos_hatasa.jpg
Mese: Epikai műfaj, melynek eredete a mítoszok, mondák és legendákon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. (írja a Wikipédia) A köznyelv így is, úgy is használja, mint  " Ne mesélj már!" vagy "mese habbal", "mese-beszéd", mintha a fantázia, a hazugságok és ámítások nem igaz világában kalauzolna minket. Pedig szó sincs hazugságról.
A legtöbb gyerek néz meséket tv-ben, dvd-n, a YouTube-n, stb. Mi mégis mindig ösztönözzük a szülőket és pedagógusokat arra, hogy meséljenek, fejből. Nem szeretnénk képmutatónak tűnni, a mi gyerekeink is néznek meséket, rajzfilmeket, de nagy figyelmet fordítunk arra, hogy fejből meséljünk vagy olvassunk nekik történeteket, népmeséket.

Élőszóban mesélnél?

Élőszavas mesemondásról szóló korábbi cikkünk: 3 tipp hogyan tegyük különlegessé a népmese napját

maxresdefault.jpg forrás: www.videoletoltes.com

Gyerekek között tapasztaljuk, hogy csillogó szemmel mesélnek, ha valaki hitelt ad képzelgéseiknek.
Mindig teret adunk a gyerekek, mese a mesében megnyilvánulásainak.

ujjak2015.jpgFotó:Mészáros Gábor

Többször foglalkoztunk már Macskacicó történetével, mind iskolai rendkívüli tanóra, mind interaktív mesejáték formájában. Újabb és újabb ötletek jöttek, hogy még miket fűzzünk bele, milyen elemekkel egészítsük ki a mesét. Itt volt segítségünkre a magyar népi játékok széles köre.

Egy alkalommal úgy jártunk, hogy Macskacicó el is nyújtózkodott a színpad lépcsőjén, mert annyi mesélnivalója volt a gyerekeknek. Akik tátott szájjal figyelték őt... Valahogy így:

2015-01-30_11_01_50.jpgFotó: Mészáros Gábor, I. helyezést elért díjnyertes fotója, "Közösségek" kategóriában 2016-ban.

Hogy lehet kezelni a "mese, a mesében" helyzetet?
Mi lesz ilyenkor a program céljaival?
Mi van, ha kifutunk az időből?

Ezekre a kérdésekre adunk választ képzéseinken. A módszetani betekintésen túl, a gyakorlati oktatást tartjuk a leghatékonyabbnak a felnőttképzéseinken is, így Macskacicót is megidézzük.

A népmese-foglalkozásainkat házhoz visszük az óvódákba és az alsós osztályokhoz mesélőink és foglalkozásvetőink segítésével. Az élőszóban elhangzó mesét népi játékok és dalok teszik élményszerűvé, egyféle mese-játékká. Az önfeled szórakozás közben pedig minden inteligencia területet megmozgat a mese. 
Korábbi cikkünkben erről is olvashatsz, csak egyet kell ide kattintanod! 
A tanulás ősi módja a modern ember szolgálatában.

Szívesen megtartanál egy népmese-foglalkozást saját csoportodnak?

Számodra készítettük el Interaktív mese sorozatunkban A só című mese feldolgozását.
Klikk a termékhez!

termekkep-17.png

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

mesemondó gyermekjáték mesélés élettapasztalat életfeladat szülő gyerek kapcsolat mesemondás érzelmek kifejezése közös játék magyar népmese napja gyermek program mesejáték gyerek játék Boldizsár Ildikó gyerek mondóka élménypedagógia értőfigyelem empirikus tudás tapasztalati tudás fejlesztő gyakorlat gyermeki fantázia gyermekkori félelmek dr. Kádár Annamária én élmény gyermeki hazugság mesei szimbólumok mese jelentősége eljátszós mondóka anyanyelvi nevelés körjátékok Készüljünk együtt a Magyar Népmese Napjára Benedek Elek születésnapja