2016. sze 23.

Macskacicó varázsos hatása

írta: Kormos Rebeka
Macskacicó varázsos hatása

macskacico_varazsos_hatasa.jpg
Mese: Epikai műfaj, melynek eredete a mítoszok, mondák és legendákon keresztül az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. (írja a Wikipédia) A köznyelv így is, úgy is használja, mint  " Ne mesélj már!" vagy "mese habbal", "mese-beszéd", mintha a fantázia, a hazugságok és ámítások nem igaz világában kalauzolna minket. Pedig szó sincs hazugságról.
A legtöbb gyerek néz meséket tv-ben, dvd-n, a YouTube-n, stb. Mi mégis mindig ösztönözzük a szülőket és pedagógusokat arra, hogy meséljenek, fejből. Nem szeretnénk képmutatónak tűnni, a mi gyerekeink is néznek meséket, rajzfilmeket, de nagy figyelmet fordítunk arra, hogy fejből meséljünk vagy olvassunk nekik történeteket, népmeséket.
Élőszavas mesemondásról szóló korábbi cikkünk: 
3 tipp hogyan tegyük különlegessé a népmese napját

maxresdefault.jpg forrás: www.videoletoltes.com

Gyerekek között tapasztaljuk, hogy csillogó szemmel mesélnek, ha valaki hitelt ad képzelgéseiknek.
Mindig teret adunk a gyerekek, mese a mesében megnyilvánulásainak.

ujjak2015.jpgFotó:Mészáros Gábor

Többször foglalkoztunk már Macskacicó történetével, mind iskolai rendkívüli tanóra, mind interaktív mesejáték formájában. Újabb és újabb ötletek jöttek, hogy még miket fűzzünk bele, milyen elemekkel egészítsük ki a mesét. Itt volt segítségünkre a magyar népi játékok széles köre.

Egy alkalommal úgy jártunk, hogy Macskacicó el is nyújtózkodott a színpad lépcsőjén, mert annyi mesélnivalója volt a gyerekeknek. Akik tátott szájjal figyelték őt... Valahogy így:

2015-01-30_11_01_50.jpgFotó: Mészáros Gábor, I. helyezést elért díjnyertes fotója, "Közösségek" kategóriában 2016-ban.

Hogy lehet kezelni a "mese, a mesében" helyzetet?
Mi lesz ilyenkor a program céljaival?
Mi van, ha kifutunk az időből?

Ezekre a kérdésekre adunk választ képzéseinken...
... és Macskacicót is megidézzük!

Aki lemarad, ne keseredjen el, lesz még ilyen alkalom, valamint hírlevélben és letölthetős anyagok formájában is igyekszünk segíteni Nektek! Ezért érdemes feliratkozni honlapunkon:

14322394_675240442653550_3524850562269498947_n.jpg
Ingyenesen letölthet Macskacicó feladatlap. Klikk!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Nézd végig ebook kínálatunkat is!

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

mesemondó gyermekjáték mesélés élettapasztalat életfeladat szülő gyerek kapcsolat mesemondás érzelmek kifejezése közös játék magyar népmese napja gyermek program mesejáték gyerek játék Boldizsár Ildikó gyerek mondóka élménypedagógia értőfigyelem empirikus tudás tapasztalati tudás fejlesztő gyakorlat gyermeki fantázia gyermekkori félelmek dr. Kádár Annamária én élmény gyermeki hazugság mesei szimbólumok mese jelentősége eljátszós mondóka anyanyelvi nevelés körjátékok Készüljünk együtt a Magyar Népmese Napjára Benedek Elek születésnapja