2016. nov 09.

Márton napi lámpás séta

írta: Kormos Rebeka
Márton napi lámpás séta

"Igazi közösség csak ott jön létre, ahol az emberek rejtélyes módon szeretik egymást. Vagyis barátok. Minden érdeken, valláson, politikán, társadalmi helyzeten és világnézeten túl."

Müller Péter

2012-ban Ócsán több intézmény, vállalkozó és civilszervezet kezdeményezésére egy, a Márton napjához kötődő szokás kelt új életre. Mondanunk sem kell, hogy a gyerekek legnagyobb örömére.
Mert melyik gyermek ne szeretne gyertyát gyújtani, az estében sétálva, lóbálni a mécsest?

lampas_2016_2.JPG

2014-ben a rendezvény tovább fejlődött, a Tájház kapu szélesre tárultak és Szent Márton legendájának interaktív feldolgozásában, drámapedagógiai elemek bevonásával újabb élménnyel gazdagodtak a családok. Ez Horváth Judit és Orgován-Szigeti Réka drámapedagógiai munkája révén jöhetett létre.

lampas_2016_4.JPG


2015-ben 1000 lámpás pislogott a Tájház udvarán és az ócsai Templom téren. A kisváros abban az évben ünnepelte várossá válásának 10-dik évfordulóját, amelyet a közösség ennek az alkalomnak a keretei között is fontosnak tartott megjeleníteni. Ezt több hetes előkészítő munka előzte meg, ahol szülők, nevelők, intézményvezetők, önkéntesek önzetlen munkájukkal járultak hozzá, hogy az 1000 lámpás fellobbanhasson.
A szervező intézmények és az Ócsai Református Műemlék Templom azzal is hozzájárultak az esemény lelkiségéhez, hogy Majorosi Mariann lemezbemutató koncertjét is erre az estére időzítették.

2016-ban visszafogottabb ünnepet élt meg a közösség, de fényesség, szeretet ebben az éven is betöltötte a novemberi estét.

"Az emberek cselekedeteinek csakis a szándék szabja meg az érdemét, s az önzetlenség teszi tökéletessé."

Jean de La Bruyére

Azok az egyének, akik munkájukkal vagy plusz feladatok vállalásával tettek azért, hogy egy kisváros közössége invitálva érezze magát egy november esti sétára mondhatjuk, jó munkát végeztek. Természetesen őket megelőzték mások, akik szintén sokat tettek, hogy a lakosságból közösség formálódjon és lesznek ezután is aktív, tettre kész emberek. 
Számunkra a példa, hogy "így is lehet", a fontos. Olvasóink figyelmét fel szeretnénk hívni erre és akár hol is ülnek most, eljuttatni a hírt, hogy Ócsán, az idén is lesz Lámpás séta. 

Várunk Mindenkit szeretettel! 

marton_napi_seta.jpg
A programok sikeréhez sokan hozzájárultak:
Egressy Gábor Szabadidőközpont,
Ócsa Tájház,
Meselátó Társulat,
Halászy Károly Általános Iskola,
Ócsai Református Egyházközösség,
Ócsai óvodák,
Ócsai anyukák közössége,
Egressy Kuckó,
Mocorgó Gyerekprogramok,
nt. Hantos Péter,
Hantos-Jarábik Klára,
Nagyné Erika,
Mészáros Gábor,
Lautner család,
Varga Zoltáné Erika,
Ócsa Város Polgárőrsége,
Pompás Napok Produkció.

A közösségeket 2017-ben is nagy szeretettel várjuk a rendhagyó esti alkalomra!

A témához kapcsolódó írásaink:

Ötletek lámpás készítéshez Márton napra
5+1 pompás őszi kézműves ötlet

A témában megjelent ebook:

Márton Napi Füzet

Tetszett a bejegyzés? Várunk honlapunkon és Facebook oldalunkon is!

logo.jpg

Szólj hozzá

közösség lámpás márton nap ócsa közösségi program ócsai tájház márton napi lámpás séta őszi ünnepkörök lámpás készítés közösség formálás Szent Márton legendája