2016. nov 28.

Mesés tervek 2017-re

írta: Kormos Rebeka
Mesés tervek 2017-re

"Semmilyen költemény nem képes olyan finoman beszélni a szívhez, mint a mese."

Herder

20161125_145944.jpg

A műfordító, filozófus Johann Gottfried Herder, 18. századi gondolata összecseng tapasztalatinkkal és terveinkkel.
Az elmúlt 5 évben sok-sok fantasztikus élményben volt részünk kisebb, nagyobb gyerekcsoportokkal, ahol a meséé volt a fő szerep. Sokat tanultunk, tapasztaltunk a mesék mondandójáról, mély tartalmáról. Úgy látjuk, hogy fontos alkalmakat teremteni a gyerekeknek, hogy találkozzanak a népmesék világával. Szerencsére sok nagyszerű szakember foglalkozik ezzel a témával, de mi magunk is szeretnénk átadni tapasztalataink legjavát.
Megszületett első módszertani segédletünk decemberben, "A só" címmel.
Az a célunk, hogy könnyen elérhető és közérthető anyagot állítsunk össze pedagógusok, szülők számára, akik bátorságot és ötleteket meríthetnek a mesemondáshoz. 

10469214_370528143124783_794865942595784353_n.jpg

Komoly fejtörést okozott első 12 mese listáját leírni, mert szerethető, tanulságos, tréfás mesékből annyi van, mint égen a csillag. Voltak szempontjaink, megkérdeztük a gyerekeinket, a velünk dolgozó zenészeket, mestereket, hogy kinek mi a kedvenc meséje. Így sikerült a lista, amin 12 db mese helyett 16 db áll. Ezek mindegyike kipróbált darab és tanulságaikban újabb, és újabb arcukat mutatják, amikor más-más gyerekcsoporttal játszottuk el. A mese nem csak finoman szól a hallgatósághoz, de az egyének számára megteremti a lehetőséget, hogy a közös tudásból neki is jusson. Kollégákkal, alkotókkal és szülőkkel beszélgetve megfogalmazódott bennünk, hogy a hagyomány a tapasztalás egy formája. Hisszük, hogy a mese szerepe kibővíthető s a motiváció eszközévé válhat hozzáértő, szerető és megoldásokat kereső felnőttek kezében.
Mesét mondani és hallgatni öröm.

Foglalkozásainkról részletesen itt olvashattok, és kérdés esetén szívesen válaszolunk a pompasnapok@pompasnapok.hu címen. 
A visszaszámlálás megkezdődött... 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mese mesemondó mesélés magyar népmese mesemondás mesejáték közösségi élmény mesei szimbólumok mese jelentősége közösség formálás pompás napok pompás napok játék mese tánc