2017. feb 15.

Apa-lánya mesék

írta: Kormos Rebeka
Apa-lánya mesék

 apa-lanya4.jpg

forrás: www.cumpception.com

 A népmesék világáról, azon belül a legszélesebb körben ismert tündérmesékről írunk itt.

Arra számítanánk, hogy ezekben a száz-kétszáz-ötszáz, vagy ezer éves történetekben majd a három-négygenerációs nagycsalád problémáival, konfliktusaival találkozunk. Azonban nem így van: a legtöbb népmese kétgenerációs családról beszél, ahol apa, anya és gyermek(ek) alkotják a családot.

- írja Bárdos József a Fordulópont című kiadványban megjelent írásában.


Apák és lányaik

A lányos apák témája nagyon foglalkoztatja az anyákat, a közvéleményt, és szinte mindenkinek van véleménye. A népmesék is fontos üzeneteket hordoznak magukban. Apa és lánya között a kapcsolat különleges ebben a varázslatos világban is. A tudomány mai álláspontja szerint is meghatározó ennek a kapcsolat minősége. Nohát, akkor lehet, hogy mit sem változtunk emberöltőkön keresztül?

apa-lanya.jpg

forrás: www.pinterest.com

Ép kapcsolat

Angol kutatások szerint az egészséges családban, bizalomban, szeretetben cseperedő leányok később a férfias férfiakkal keresik a kapcsolatot.
A mesék világában az apa a fiúkat szerencsét próbálni küldi, míg leányait kéretlen-kelletlen adja férjhez. Leendőbeli vőjét lehetetlen próbák elé állítva igyekszik e "változást" késleltetni. Ilyen mesék pl.: A csodafurulya, A makrancos királylány, A szép Palkó, a Szélike királykisasszony, Nyúlpásztor.

apa-lanya3.jpg

forrás: www.maccabeesociety.com

Apai minta híján

Meglepő lehet a mesék világának az a ténye, hogy sok történet csonka családokról szól. Elhalt anyákról és a helyükbe lépő mostohákról, hiányzó apákról és az árván maradt leányok küzdelmes életéről. A klasszikus Hamupipőke és az ezzel a névvel jelzett mesetípusba tartozó történetek mind erről a helyzetről szólnak. Az ördög és a két lány, és Az őzike című mesék is ezeket a helyzeteket mutatják be.

apa-lanya2.jpg

forrás: www.templesquare.com

Apa helyett valaki más

A haragra gerjedő apa képe is meglehetősen nyugtalanító. A dühös apa elkergeti lányát A só című mesében. A szülőhöz kötődő leány magától bizony nem igen hagyná el a biztonságos, családi házat/palotát, így ez a mesei "károkozás" szükségszerű. Hát nem ez az a konfliktus, ami szinte feloldhatatlan helyzeteket teremet szülő és gyermek életében? Fel kell nőni és saját életet kell tudni kezdeni.

protect-children.jpg

forrás: www.casamentalhealth.org

Minta a viselkedésre

A tündérmesék mintát mutatnak, amelyek lehetnek negatívak és pozitívak. Az elkerülhetetlen konfliktusok kezelésére, elviselésére adnak válaszokat. Életfordulóknál mélyen a tudatalattinkból felszínre törve biztatnak bennünket a szeretet fontosságára. A gyerekek ezeken a meséken keresztül, a számukra távoli életszakaszok kihívásaira készülhetnek fel. Bárdos József gondolatmenete és elemzései alapján, apának lenni sosem volt könnyű, de ha a gyerekeknek alkalmuk van ezekkel a mesékkel megismerkedni, érzelmi emlékezetükben a minták elraktározódnak.

Egy apa vallomása

"Számomra, a kislányom az én hercegnőm." - vallott egy ifjú apa.
Ifjú hercegnőknek ajánljuk ezt a szép kis koronát.

16708485_752845924893001_5765175398309767156_n.jpg

Meséld el A só című mesét az osztályodnak vagy csoportodnak!

Néhány lépés után ebook formában máris a tiéd lehet a módszertani útmutatással kiegészített füzetünk.

Köszönjük, hogy olvasol minket! Látogass el weboldalunkra is, valamint kövess minket facebookon, naponta jelentkezünk érdekes cikkekkel, újdonságokkal! 

logo.jpg

 Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

népmese női szerepek szülői szerep családi minták női hős női mesehős apák a mesében