2017. máj 10.

Pünkösdi mese, dal és játék

írta: Zsótér Boglárka
Pünkösdi mese, dal és játék

Pünkösd ünnepe mozgó ünnep, amely a húsvétot követő időszakot meghatározhatja. Az udvarlással, párválasztással kapcsolatos szokások hangsúlyosak ennél az ünnepnél. A játékok és dalok is ezt elevenítik fel. A pünkösdi király és királyné választás sok játékos és dramatizáló lehetőséget biztosít óvodában és iskolában. Tavalyi élménybeszámolónkat ide kattintva olvashatod.

Mai blogbejegyzésünkben egy mesét mutatunk Nektek, amelyet a Pompás Napok csapatával már több oviban és alsós osztályban is elmondtunk pünkösdi alkalmainkkor.

 2015-01-30_11_01_50.jpg

A mesében a tulipán motívuma szimbolikus jegyeket hordoz, amely a tárgykészítésnél vizuálisan is megjelenik (tulipán-korona). Ha időtök és lehetőségetek van rá, kapcsoljátok össze ezt a mesét ezzel a játékkal:

„Volt egyszer egy paprika,
Paprikából Jancsika,
Jancsikából kiskirály,
kis királyból tulipán.”

A játékhoz egy kis inspirációt találhatsz ide kattintva.

Most pedig következzen A tulipánból lett királyfi című mese:

 

Volt egyszer egy király, annak volt egy fia. Azt mondta egyszer a fiú az apjának: 
- Édesapám, én most elmegyek, és addig vissza sem jövök, míg meg nem találom a legszebb lányt a világon. 
- Menj, édes fiam - mondta az apja -, és járj szerencsével. 
Ment a királyfi, ment, mendegélt, útjában sűrű erdőbe tévedt. Egy tüskebokorban varjú károgott kétségbeesetten, sehogy sem szabadulhatott a sűrű, tüskés ágak közül. Jószívű volt a királyfi, kiszabadította a varjút, s az meg így szólt hozzá: 
Húzz ki egy tollat a szárnyamból, s ha valaha bajba kerülsz, röpítsd a levegőbe a tollat, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
A királyfi eltette a varjútollat, s ment tovább.
Most országútra ért, s egyszer csak látja ám, hogy halacska vergődik az egyik kiszáradt keréknyomban. A királyfi megszánta a halacskát, elvitte a tóhoz, beledobta. Az meg így szólt hozzá: 
- Vegyél le a hátamról egy pikkelyt, s ha valaha bajba kerülsz, dobd vízbe a pikkelyt, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
Ezután meg egy öregembert látott meg a királyfi, szomjas volt az öreg, meg éhes is; a királyfi jó szívvel megitatta, megetette, az pedig így szólt hozzá: 
- Tépd ki két hajszálamat, s ha valaha bajba kerülsz, ereszd szélnek, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
Ment tovább a királyfi; harmadnapra egy falu határába ért. A falusiaktól meghallotta, hogy lakik itt egy öreg király, van annak egy világszép lánya, de ha azt valaki feleségül akarja venni, a kérőnek háromszor úgy el kell bújnia, hogy a királylány ne találja meg. 
- No, ezt én megpróbálom - gondolta a királyfi. El is ment a királykisasszonyhoz, feleségül is kérte, az pedig megmondta neki, hogy bújjon el háromszor; ha egyszer is el tud bújni úgy, hogy ő nem találja meg, hát a felesége lesz.
No, a királyfi levegőbe dobta a varjútollat. Jöttek a varjak seregestül, fölvitték egy magas hegy tetejére, De a királylány egyenesen oda ment, meg is találta, ki is nevette a királyfit. 
Másnap tóba dobta a pikkelyt. A partra úszott egy hatalmas ha, annak a hasában bújt a királyfi. De jött ám a királylány, merítőhálóval kifogta a halat meg a királyfit, és még ki is nevette. 
Harmadnap szélnek eresztette a két hajszálat. Jött az öregember, megcirógatta a királyfit, az nyomban tulipánná változott, és az öregember a kalapja mellé tűzte.
Kereste a királylány a kérőjét, de hiába kereste. Estére ki is hirdette, hogy ő bizony nem találja. Akkor a szépséges lány elé állt az öregember, a kezébe adta a piros tulipánt. A széplány meg is csókolta a virágot, s nyomban újra királyfi lett. 
- Te az enyém, én a tied - mondta a királylány, s mindjárt meg is tartották a lakodalmat. A királyfi így hát megtalálta, haza is vitte a falujába a világ legszebb lányát.

 cufc6rq.jpgforrás: www.tomswallpapers.com

A mesét kiegészítve egy dalt és játékot is hoztunk, amelyeket szeretettel ajánlunk a pünkösdi készülődéshez:

Egyik pünkösdi szokás, hogy a legények pünkösd hajnalán pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni szerettek volna. A pünkösdi rózsa fontos szimbóluma ennek az ünnepnek. Ehhez választottuk a következő népdalt. A dal megtanulása előtt beszélgethetünk a gyerekekkel arról, hogy milyen a pünkösdi rózsa, milyen színű, formájú. Ezután mindenki képzeletben elültetheti a saját rózsáját, amihez ezt a dalt énekeljük:

 

 

A párválasztó játékok közül az "Érik a meggyfa" kezdetű játékot a legtöbb pedagógus és szülő is jól ismeri.

Álljunk körbe, majd válasszunk ki valakit, aki a kör közepére áll. A dalt énekelve körbejárunk. Akit kiválasztottunk, az a körön belül, a körrel ellentétes irányban sétál. Amikor azt énekeljük, hogy „Akit szeretsz, kapd bé”, a körben álló gyermek választ egy párt, és a dal további részében együtt forognak a kör közepén. Az ügyesebb gyerekek táncos lépéseket is mutathatnak, amit a többiek is vele együtt táncolnak, természetesen a köríven maradva. Amikor vége a dalnak, a kör közepén állók helyet cserélnek. Most az választ majd párt, akit az előbb választottak.

Ezzel a kiszámolóval kiválaszthatjuk, ki álljon be először a kör közepére:

„Szedtem virágot,
Sárga tulipánt,
Fehér rezedát.
Valakinek odaadom,
De előbb még megszámolom.
Ha neked jut tizenhárom,
Te leszel a párom!”

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe eseményeinket!

Előadások:

június 2. és 8. - Budapest, Budai Alkotóműhely és Mozgás Stúdió: Előadás a mesékről és az alkotó-fejlesztő meseterápiáról júniusban több alkalommal.

Pedagógus továbbképzés, konferencia:

május 10-12. - Budapest, Dési Huber Művelődési Ház: 30 kerdit pontos továbbképzés, melynek címe: A népmese, a népi játék és a tárgyalkotás ötvözésének lehetőségei óvodában és alsó tagozatban - A képzés díja 35.000 Ft. Jelentkezni a pompasnapok@pompasnapok.hu címen lehet. 
június 8. - Hatvan, Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál: 5 kredit pontos képzés a Lippogóval közösen.

Táborok:

július 9-13. - Budapest, Budai Alkotóműhely és Mozgás Stúdió: Pompás mese-, és élménytábor, 7-10 éveseknek.
Bővebb információ: Náfrádi Anikó: 70/ 5572-869, pompasnapok@pompasnapok.hu
31531010_981152818728976_7507369947396308992_n.jpg


logo.jpg

Látogass el weboldalunkra:  www.pompasnapok.hu

Szeretettel látunk Facebook-csoportunkban is! Keresd Népmese néven a Facebookon!

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

játék gyerek mese szülő gyerekek óvoda óvodás pedagógus gyermekjáték népi játék mesélés népmese ovis Pünkösd élménypedagógia kisikolás A só című mese 5 kredit pont 30 kredit pont előadás meséről mesés gyerektábor