2017. aug 30.

Hoppon maradt vőlegény - gyerekek kedvenc játéka

írta: Zsótér Boglárka
Hoppon maradt vőlegény - gyerekek kedvenc játéka

Mai bejegyzésünkben egy olyan népi játékot mutatunk be, amelyet kedves pedagógus kollégánk, Takácsné Oláh Mária osztott meg velünk. Mi még nem ismertük ezt a játékot, így reméljük, sok kollégának adunk új inspirációt vele a tanév kezdetéhez. :)

hoppon_maradt_volegey_2.jpg

Mária elmesélte nekünk, hogy a gyerekek nagyon szeretik ezt a játékot, még a népdalverseny előtt is spontán játékba kezdtek (a bejegyzés képei ezen az alkalmon készültek). Úgy érezzük, ennél nem is kell több bizonyíték arra, hogy adunk lehetőséget a játékra, akkor az igenis meghozza a gyümölcsét. Sok-sok alternatívát mutathatunk, így biztosan nem fognak unatkozni a gyerekek. :)

hoppon_maradt_volegey_1.jpg

A Hoppon maradt vőlegény című játék leírása a következő:

"Két csapatban kell játszani, úgy, hogy a fiúk egy fővel többen legyenek, mint a lányok. A lányok összebeszélnek egymás között, hogy ki legyen a "hoppon maradt vőlegény". Őt a játék folyamán senki sem fogadja el. Ezután felállnak egymással szemben két sorban. A fiúk sorából az egyik szélen álló kezdi: odamegy az egyik lányhoz, majd meghajol előtte. Ha a lány elfogadja, belekarol és odébb mennek, ők már csak figyelik a játékot. Ha nem fogadja el, kikosarazza (pl. tapsol egyet), a fiú visszaáll a helyére. Indul a következő legény és sorban valamennyi próbálkozik. Mindenki addig választ a még megmaradt lányok közül, amíg minden lányt el nem visz valaki: akinek a végén nem jut lány, ő lesz a hoppon maradt vőlegény! Ekkor a lányok nevetve rámutatnak és hangosan mondják neki: Hoppon maradt vőlegény!"

hoppon_maradt_volegey_3.jpg

Ennek a játéknak játszható a fordítottja is: a Hoppon maradt menyasszony. Ebben az esetben a játék elején a fiúk beszélnek össze, és ők választanak

Ha tetszett a játék leírása, oszd meg másokkal is, valamint csatlakozz a Facebook-on a Népi játék csoportba, amely pedagógusok szakmai közössége.

Iratkozz fel hírlevelünkre is: a www.pompasnapok.hu oldalon megteheted.

Hasonló témájú cikkeink:

Tavaszi játékfűzés az óvodában

Játékok ezer arca

Luca nap az óvodában és iskolában

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu 

 

 

Mentés

Szólj hozzá

vőlegény népdal népi játék néphagyomány népi játékok néphagyományok az oktatásban népi játékok a gyereknevelésben hoppon