2017. nov 08.

Márton nap először, másodszor, harmadszor

írta: Kormos Rebeka
Márton nap először, másodszor, harmadszor

November 11-én Márton név áll a naptárakban. 
Néphagyomány szerint a gazdasági munkák lezárásának ideje ez a nap, egyben a téli pihenés időszakának kezdete. Szokás volt a hízott libákat levágni és az újbort megkóstolni. A karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap ez ezért a bálok, lakomák, vásárok rendezése szokás volt.

lampas.jpgFotó: Mészáros Gábor

A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén kilovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal.
Aznap éjjel álmában megjelent Jézus a koldus alakjában. Ettől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.
Legendás jósága miatt, püspökké szerették volna szentelni.
A monda szerint Mártonnak ellenére volt ez és méltatlannak tartotta magát e címre, ezért elbújt egy libaólban. Mivel a libák hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.

lampas3.JPGFotó: Mészáros Gábor

"Szent Márton a középkor egyik legnépszerűbb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott, emlékét helynevek, oltárképek egyformán őrzik. A 14. sz.-i krónikákban határnapként szerepelt: a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának napja. A Márton napjai járandóság a pap, a felköszöntés (recordatio) a tanító javadalmai között szerepelt. Az 1649. évi céhszabályzat a pásztorok járandóságára utal: „Szent Márton napján ... valamint régi szokás volt, most is, akiktül mi lehet, megadassék.” Az egykori kötelezettségek a későbbi századokban elfelejtődtek, vagy ajándékozássá alakultak át. A pásztor sorra járta azokat a házakat, amelyeknek állatait őrizte, s a ház gazdájától ajándékot kapott. Vépen (Vas m.) Márton napjának előestéjén a kanász járta sorra a házakat, s köszöntőt mondott: „Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget!” A kanász ezután mákos- vagy túrós lepényt meg pénzt kapott. A népi időjárásjóslás szerint kemény tél várható, ha Márton fehér lovon jön (ha Márton napján esik a hó), ha barna lovon jön (ha nem esik), enyhe. A Dunántúlon e napon vágták le a Márton lúdját, s kóstolták meg az újbort. Ny-Mo.-on és Szlovákia egyes vidékein Márton napja előestéjén a kanász Márton vesszejével (nyírfavessző) járta sorra a házakat és köszöntőt mondott. Azt tartották, hogy ahány ága van a gazdának vagy gazdasszonynak átadott vesszőnek, annyi szaporodás lesz az állatokban." (Forrás: Néprajzi Lexikon, http://mek.niif.hu)

marton_legenda.jpgForrás: Meselátó Bábtársulat

Áttekintve a történeti hátteret és a szokásokat néhány korábbi cikkünkben konkrét ötletekkel is segítünk, hogy ez a nap is élményekben bővelkedjen.

Ötletek lámpás készítéséhez Márton napra
3+1 ötlet lámpás készítésére. Papír, üveg, újrahasznosított, bármely szempont jó lehet.

Márton napi lámpás séta
Tapasztalatink szerint, amikor lámpás sétára megyünk gyerekekkel jó, ha van nálunk tartalék lámpás, arra az esetre, ha valakié megsérülne... 

Márton előestéjét töltsétek el Ócsán! A szervezők mindenkit szeretettel várnak. Fontos,hogy a lámpásokat ne felejtsétek otthon! 

Papírból metszett legenda

Márton napján pedig találkozzunk Budapesten!
Facebook eseményre klikk! Márton Napi családi mulatság

 

Azoknak, akik nem tudnak velünk lenni elektronikusan elérhető módszertani füzeteinket ajánljuk. Ezek modern eszközök bevonásával segíthetik a pedagógusok munkáját. Letölthetők e-book formájú tematikus gyűjtéseink, amelyek az őszi időszak kalendáris és természeti változásaira épülnek. Ha nem szereted az online vásárlást, akkor a pompasnapok{KUKAC}pompasnapok.hu címre is írhatsz, elküldjük e-mailben.

A Pompás Napok házhoz megy! Ha hívtok, megyünk! :

Csatlakozzatok NÉPMESE és NÉPI JÁTÉK csoportunkhoz a Facebookon!

*******************************POMPÁS NAPOK*********************************

 

 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

márton nap népszokás hagy néphagyomány márton napi lámpás séta őszi ünnepkörök márton legenda