2017. nov 28.

Mesetár

írta: Kormos Rebeka
Mesetár

Az internet elterjedése lehetővé teszi a mese iránt érdeklődők számára, hogy elektronikus formában is megtaláljunk egy-egy mesét. A lejegyzett szövegek  - alapos gyűjtőmunka alapján - valamicskét visszaadhatnak a hajdan élt elődeink gondolkodásából, de bizony sok dolgunk van, amikor újra élővé szeretnénk tenni a szövegeket.
Ez a bővülő gyűjtemény azokból a mesékből áll, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Ez lehet olyan mese, ami már több százszor kigurult a torkunkból, esetleg különleges alkalmakra készültünk fel belőlük vagy e-book formában módszertani segédlet formában elkészítettük. 
Találtok köztük más népek meséiből is, vagy műmesékből is egy-egy példát. Fontosnak tartjuk, hogy az emberi történetmesélés visszakerüljön megillető helyére, a családok, közösségek mindennapjaiba.
Fogadjátok szeretettel és ha tetszik, ajánljátok másoknak!

Adventi mesék:

Megtölteni a termet

Csillagtallérok

A kovács leánya

Miklós püspök legendája

Állatmenyasszonokról:

A macskamenyasszony

Macskacicó

A béka királykisasszony

Életről, halálról:

Az Élet hatalma

és bambusz

A szegény halász sárfala

Andersen: A len 

Jó és rossz királyokról:

A csillagszemű juhász

Apák és fiak kapcsolatáról:

A búzaszem

Apák és lányaik kapcsolatáról:

A só

Párválasztásról:

A tulipánból lett királyfi

Huszárokról:

A medve és a huszár

Az ember a legerősebb

Húsvéti ünnepkörhöz:

A piros tojás

 

Szólj hozzá

Andersen Macskacicó mese A só A medve és a huszár A kovács lánya Csillagtallérok Miklós püspök legendája Megtölteni a termet A macskacicó A béka királykisasszny A csillagszemű juhász A tulipánból lett királyfi A búzaszem A len Kő és bambusz A szegény halász sárfala Az Élet hatalma Macskamenyasszony Nyitrai népmese Az ember a legerősebb A piros tojás