2018. már 07.

Helló Bébi! - 0-3 hónapos csecsemők

írta: Kormos Rebeka
Helló Bébi! - 0-3 hónapos csecsemők

A kisbabád veleszületett ösztöne, hogy kapcsolatot teremtsen Veled. Igyekszik felfogni, hogy hová is került, mi az hogy kiságy, pelenkázó, fürdés stb. Ez neki nagy feladat!

Légy figyelmes, hogy észrevedd próbálkozásait és bátorítsd szóval a Neked tetsző viselkedést és a nem kívántat is tedd szóvá!

baba.jpgAz újszülött babák mottója rendszeresség

A napi gondozás során legyenek visszatérő szituációk. 
pl. lefektetéshez alakíts ki egy "rutint".
FELADAT:Mama: "Megyünk a szobádba, ahol az ágyadban fogsz pihenni. Tisztába teszlek."
Amint kibontod a meleg ruhájából nemtetszését, rossz érzetét fogja jelezni.
Baba: "oóóóóáááá!"
Mama: " Eléneklem a kedvenc dalom neked." alternatíva "Felhúzom ezt a zenélő bohócot!"
Baba: "oóóóóáááá!"

 

Aztán felcsendül a dal vagy zene és ő felfigyel. Ha nem tenné ne aggódj, néhány alkalom után már fogja tudni, hogy a kellemetlen érzés után hamarosan jobb lesz és meg is tanulja majd, hogy sírni sem kell, mert Anya megtesz érte mindent, hogy kellemesen érezze magát.

U.e. az ötlet átültethető az etetés, fürdetés, masszírozás, stb. alkalmaira is.
KIEGÉSZÍTÉS: A zene, a dal lehet az élet első játékszere, hiszen ezt csupán befogadni is szórakoztató. 

A dal, amit énekelsz mindig legyen ugyanaz vagy max. 2-3 dalból álló repertoárral örvendeztesd gyerkőcöd. Bármi lehet a dal, ami téged is jó érzéssel tölt el, hiszen a te nyugalmad adja meg további kapcsolatotok alapját.
CÉL: Gyermekedben kialakul az az érzés, hogy a dolgoknak van egy megszokott menete. Ez biztonságérzéssel tölti el és bármilyen új szituációt könnyebben dolgoz fel, ha pl. előveszed a "kedvenc dalod". Az üzenet számára az lesz, hogy "itt vagyok veled és minden rendbe lesz".

FIGYELEM! A "játékot" ebben a korai életszakaszban korlátozd a gondozás idejére, hogy a kisbabádnak legyen saját ideje is amikor rendezi a tapasztalatait, feldolgozza az őt ért élményeket. A túlzott impulzusok épp olyan károsak lehetnek, mint az ingerszegény környezet.

JÓ PÉLDA: A szavakkal való kommunikáció már az első pillanattól fogva fontos és gyakorlásra érdemes a baba és a mamam számára is. Gyeremeked még nagyon pici, de azért jó ha hallja az anyanyelv ritmusát, szókészletét, hanghordozását. Beszélj hozzá nyugodtan és tisztelettel. Kerülendő a "nem" szó használata - amit már most gyakorolhatsz, később amikor már tevékeny lesz jól fog jönni ez a szemlélet -. A baba első hangjait is utánozhatod, mert ez serkentőleg hat rá, hogy tovább próbálgassa a hangját, de jó elkerülni a  "babbbbbba-bunndizik-ügggyübügyüüü" szintű közlések. ... bár ebből a "b" betűt elég szépen ki hallhatják a babák. 
Mindent mértékkel!

mom-holding-newborn.jpgForrás: www.firstforwoman.com

Altató és ringató mondókák 

Nagy az ég ablaka,
süt a Hold éjszaka,
letekint egymaga. 
Aludj "el kisbaba"!  

Tente baba, tente. A szemedet hunyd be!
Aludj ingó-bingó, pici rózsabimbó!

Repülj, repülj, lágyan, lágyan,
Ringasd, ringasd lábam, lábam.
Aludjál, álmodjál,
aludjál, álmodjál.

A Pompás Napok alapítóiként fontos számunkra, hogy tudd, mi is anyák vagyunk. Átéltük a bébikkel járó megannyi örömet és frusztrációt. Itt senki nem tör pálcát, ha sírni vagy nevetni van kedved egy-egy lepisilt póló után. Akár ordibálhatsz is egy "pompásat", ha úgy érzed mindenki csak az elvárásokat szajkózza feléd és a gyereked felé.
Mi csak ajánlgatjuk azokat az utakat, amelyek nekünk beváltak. Próbáld ki és ha működik vagy hasznodra voltak az itt olvasottak, ajánld másoknak is!

Vannak itt jó cikkek, ha még olvasgatnál:
Következetesség, rendszeresség, nyugalom - Az esti rituálé kulcsa
5+1 mondóka

Szeretettel ajánljuk a mondókás írásunkat:
Mondókás könyv babáknak és mamáknak címmel. Klikk!

Jövő héten is lesz blogszerda, várunk vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Mentés

Szólj hozzá

mese újszülött bébi ringató mondóka 3 hónapos baba egészséges szülő-gyerek kapcsolat familián altataó