2018. már 14.

Legbelső mesék

írta: Zsótér Boglárka
Legbelső mesék

Szeretettel mutatjuk be Nektek Hajós Erikát, aki mesél, meséket ír mindenkinek, aki meghallgatja. Legújabb kezdeményezése a Legbelső mesék. Interjúnkban mesés útjáról és erről az új programsorozatról kérdeztük.

hajos_erika_meset_mond.jpgForrás: www.szabadsag.ro

Kérlek, mutatkozz be nekünk röviden. Mióta mondasz meséket? Hogyan döntötted el, hogy mesélő leszel?

A kincses Kolozsváron láttam meg a napvilágot, ahova ma is szeretettel járok haza, amikor csak lehetőségem adódik. Húsz éve élek Budapesten, sok utat bejártam, míg a mesék újra megszólítottak. Gyerekkoromban édesapám sokat mesélt nekünk, esténként meséket, hétvégeken saját gyermekkori történeteit. Ezt a hagyományt követve kezdtem én is kislányaimnak mesélni, majd meséket írni. A mesék mindennapjaim részévé váltak, és azon vettem észre magam, hogy egyik képzésről a másikra iratkozom be, majd egyre inkább a népmesék fele fordultam. Nem igazán döntés volt az, hogy mesemondó legyek, inkább egy folyamat, ami a lányaimnak való meséléstől, a meseíráson keresztül, sok próbatételen és tanuláson át vezetett a mesemondói pályámra

Kiknek szoktál mesét mondani?

Mindenkinek, aki meghallgatja meséimet. Hosszú évek alatt sikerült minden korosztály számára mesés programokat, mesés alkalmakat kidolgoznom, majd az egyesület tagjainak segítségével közösen tovább fejlesztenünk. Így hát azt szoktam mondani, hogy 0-100 éves korig mindenkinek mesélek.

legbelsomesek.jpg

Miért tartod kiemelten fontos csoportnak a kismamákat?

Kismamáknak először pár éve „mesemondó műhelyt” terveztem, ahova kisbabákkal együtt jöhettek, és mesélni, játszani tanultunk. Tanfolyamként működött a program, sok hálás anyuka vett részt rajta. Baba-mama klubokba most is sokszor hívnak, szívesen is megyek mindig, több alkalmas programot azonban most várandós kismamáknak terveztünk. Úgy gondoljuk, hisszük, hogy mesélni már születés előtt fontos, nem csupán a baba születését követően. Ma már tudjuk, hogy a magzat mi mindent érzékel, hall is, beszélünk hát hozzá, zenét hallgatunk, mondókázunk neki már a pocakban is sokszor. Mesét mondani mégis keveseknek jut eszébe. Pedig ez egyik legősibb hagyományunk, a mesemondás, a történetmesélés.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen 1,5 órás Legbelső mesék foglalkozást?

A foglalkozások során, minden alkalommal közös mondókázással és találós kérdésekkel lépünk be a mesék világába, majd népmeséket mesélünk a várandóság, születés témájában kismamáknak, apukáknak. A mesékbe ezek után kicsit be is lépünk és meg is pihenünk bennünk, nyitogatjuk a képi világukat. Hogy a mesei képek könnyebben megelevenedjenek fantáziajátékokat játszunk, hiszen mesélni csak úgy lehet, ha látjuk a képeket melyeket szeretnénk továbbadni. Nem népmeséket szeretnénk tanítani a kismamáknak, apukáknak, nem mesemondóvá szeretnénk őket képezni, csupán abban nyújtunk segítséget, hogy saját gyereküknek tudjanak mesélni. Ehhez sok-sok közös meseszövéssel is készülünk, ami nagyon jó gyakorlat arra, hogy a szülők mesélni tudjanak a születendő kisbabának. Mire pedig megszületik, már nem kell azon gondolkodni, hogyan és mit meséljenek neki. Ha mindennapossá válik a mesemondás, mire a gyermek megszólal, és azt kéri meséljünk neki fejből, már könnyedén varázsoljuk el saját történeteinkkel. Hogy miért vagyok ebben olyan biztos? Nem csupán a saját tapasztalat teszi, sok kismama hálás a „mesemondó műhely” programjáért, sokan mesélnek, akik azelőtt el sem tudták volna képzelni magukról. Hiszem, hogy a „legbelső mesék” programunk ezúttal sok-sok várandós kismamának és leendő apukának segít közelebb kerülni, szorosabb köteléket kialakítani születendő gyermekével, és nem utolsó sorban, a közös mesemondások, a magzatnak való mesélés csodálatossá varázsolja a várakozást, az új élettel való találkozás pillanatát. A történetmesélés életünk része, születésünk előtt már mesélnek rólunk, nekünk, egész életünk során mi is történeteket mesélünk, bennük élünk.

hajos_erika_meset_mond_babaknak.jpgForrás: www.magyarnapok.ro

Tapasztalataink szerint az anyukák bátortalanok a mesélésben, még a felolvasásban is. Mit tanácsolsz nekik?

Igen, nekem is ez volt a tapasztalatom, ezért is dolgoztuk ki ezeket a segítő programjainkat. Miután viszont már pár éve mesélek anyukákkal, apukákkal is, mindenkit csak bátorítani tudok, mert kudarccal még nem találkoztam. Csak egy kis szikra kell ahhoz, hogy újra megérezzük a játék, a fantázia, a mese varázsát, és ha ez a szikra megérint, máris könnyű dolgunk van. Én mindig azt tanácsolom, hogy először rövid kis saját történeteket kezdjünk el mesélni. A legkisebbeknek meséljük el a napjukat, a nagyobbacskáknak, ovisoknak már mesélhetünk saját gyermekkori élményeket, minél nagyobbak, ezeket annál jobban kedvelik. Ezek ugyanis a mi saját meséink, melyeket ha továbbadunk, az ő életük részévé is válnak. Ha már a saját történetmesélés úgy érezzük jól megy, kezdjük el kicsit színezni a helyszíneket, szereplőket, képzeljük el a helyet amiről mesélünk és fessük le szavakkal. A gyermek ebben nagyon jó partner tud lenni, gyakran segít és kérdez, válaszoljunk neki. Ne várjuk el tőle, hogy csendben hallgassa végig mesénket, ha kérdez, ha beleszól, azért teszi, mert ott van velünk a történetben. A mese aztán megszületik magától, a mesebeli helyszínek megelevenednek, a szereplők képzeletbeli mesehősökké válnak és a fantáziánk már szabadon száguldozik a mesék világában. Csak kitartás, és gyakorlat kérdése.

Ha megszületik a gyermekünk, mikor érdemes elkezdeni a mesélést és hogyan?

A várandós kismamáknak, és leendő apukáknak én azt tanácsolom, ne várjanak addig, míg megszületik gyermekük. Meséljenek neki már a pocakban, hiszen hallja őket, és várja a meséiket. Meséljenek magukról, arról, hogy miért örvendenek neki olyan nagyon, hogy mi veszi majd körül, amikor megérkezik, mindenről, amit fontosnak tartanak neki elmondani. Nagy szeretettel ajánlom ugyanakkor Bajzáth Mária népmesekincstárát is. Jómagam is sokat mesélek ezekből a gyűjteményekből, sok kis rövid, gyerekeknek való népmesét találhatunk bennük, amiket már születés előtt is mesélhetünk.

*************

Vannak itt jó cikkek, ha még olvasgatnál:
Következetesség, rendszeresség, nyugalom - Az esti rituálé kulcsa
5+1 mondóka

Szeretettel ajánljuk a mondókás írásunkat:
Mondókás könyv babáknak és mamáknak címmel. Klikk!

 

 

Jövő héten is lesz blogszerda, várunk vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

Szólj hozzá

mesemondás anya mesél Hajós Erika Legbelső mesék mesemondás a családban Bajzáth Márta mesemondó műhely mese babáknak mese kisgyerekeknek