2018. ápr 11.

Kerekecske, dombocska - zenei nevelés kisgyermekkorban

írta: Zsótér Boglárka
Kerekecske, dombocska - zenei nevelés kisgyermekkorban

"Minden szövegnek csodálatos zeneisége van. A magyar nyelv ma már sokszor nem használt kifejezéseit, szókapcsolatait ismeri meg, melyeket élmény kiejteni, ízlelgetni, és eljátszani is felnőttnek és gyermeknek egyaránt." Fogadjátok szeretettel Töreky Zsuzsi írását a kora gyermekkori zenei nevelésről. Zsuzsi zenepedagógus, az Aranykapu Zenekar énekesnője, Kerekítő foglalkozásvezető és nem utolsó sorban édesanya is. 

***********

zsuzsi_37.jpg

Kisgyermekkorom óta vonzott a zene, a dal, a ritmus. Szüleim pedagógusok, így szinte folyamatosan gyerekek között voltam. Sokat mondókáztunk, énekeltünk otthon is, a zenének központi szerepe volt. Még nem jártam iskolába, mikor elkezdtem zongoraórákat venni. A zeneiskola, aztán a pedagógia is természetesen épült be az életembe. 16 évig zongoráztam, és 14 évig énekeltem kórusban, legszebb élményeim is a zenéhez kapcsolódnak.

Tanító-ének szakon végeztem, de többféle továbbképzést is elvégeztem annak érdekében, hogy a legszínvonalasabban és hitelesebben kezdhessem el a kicsi gyerekek zenei nevelését. A továbbképzéseknek természetesen sosincs vége, hiszen mindig örömömet lelem abban, ha újat tanulhatok, és aztán ezt tovább is adhatom a szülőknek.

16057_395942530484870_1993981152_n.jpg

Amikor még pocakban voltak a gyermekeim, már akkor énekeltem nekik, és nagyon sokat foglalkoztam velük. Mindketten zongoráznak, és zene-tagozatos általános iskolát választottak.

Mindig kicsi gyerekekkel szerettem volna foglalkozni, magával ragadott az a nyíltság, őszinte szeretet, ami a gyerekekből áradt, és szeretettem volna átadni, átörökíteni azt a zenei anyagot, a magyar gyermekdalok hagyományát, amit ma már csak tudatosan, közösségekben tehetünk meg.

Minden anya szeretné megadni fejlődő gyermekének a legjobb nevelést, én ebben szerettem volna segíteni.

Így indult első baba-mama foglalkozásom 2005 tavaszán, 13 éve.

Hosszú évek tapasztalatai és a rengeteg szülői visszajelzés megerősített abban, hogy a zenének csodálatos és egyedülálló  személyiségformáló hatása van!

A Kerekítő foglalkozásokon az anyukákkal  közösen népdalokat énekelünk, ölbéli játékokat játszunk (lovagoltatók, höcögtetők, tenyeresdik, ujjszámolgatók, hintáztatók..), megszólal a gitár, a furulya és egyéb ritmushangszerek.

Az ölbéli játékoknak olyan komplex fejlesztő hatása van, ami később már pótolhatatlan. Ezt mint szakember, és mint édesanya is így látom és tapasztalom. A játékok során a kisgyermek az édesanya ölében, szemtől-szemben ül, és a szöveg mondása-kántálása, vagy a játék éneklése mellé mindig társul érintés. Pont olyan közelségben látja a baba az anyukája arcát, ahonnan tökéletesen érzékeli, és hallja, hogyan ejti ki az édesanya a hangokat, hallja hangsúlyát, a hangleejtését. Tehát egyazon időben egyszerre hallja-látja, érzi a testén az érintéseket (mozdulatkincs).

img_6201.jpg

A mozgás által fejlődik a gyerekek térérzékelése, testtudata, finommotorikája, megtanulja az irányokat. A ritmizált mondókákkal, ritmikai érzékén túl, fejlődik fogalmi gondolkodása, asszociációja. Bővül a szókincse, észrevétlenül sajátítja el anyanyelvét, azt, ahogy hangsúlyozzuk, kiejtjük a szavakat.

Minden szövegnek csodálatos zeneisége van. A magyar nyelv ma már sokszor nem használt kifejezéseit, szókapcsolatait ismeri meg, melyeket élmény kiejteni, ízlelgetni, és eljátszani is felnőttnek és gyermeknek egyaránt.

Sándor Ildikó fogalmazza meg gyönyörűen: „Jellemző, fontos eleme az ölbéli játékoknak, hogy azonos időben több érzékszervet (több csatornát) vonnak be egyazon cél érdekében. … A zenei elem, a szöveg és a mozgás elválaszthatatlan, szoros összefüggésben van, egymást erősíti.”

Felsorolni is sokáig tartana, mennyi mindent fejleszt az ölbéli játék a kisgyermek első pár évében.

Hiszem és ez a tapasztalatom is, hogy ezek a kétszemélyes, bizalmi játékok az ősbizalmat folytatják, segítik, amivel megszületik egy kisbaba.

img_1001.jpg

Az a szeretet, a „csak te vagy fontos érzése”, az az érzelmi melegség, mely körbe öleli a játékok során az anyukát és gyermekét, maradandó élményt és örömöt nyújt az első pár évben.

Aranykapu zenekarunknak is az a célja, hogy a magyar néphagyományból merítve, különleges hangzásvilággal adja át zenei- és anyanyelvi értékeinket. Nagybőgő, zongora, gitár, cayon, harangjáték és egyéb ritmushangszerek kísérik a népdalokat, ölbéli játékokat és gyermekdalokat, eddig megjelent hat albumainkon.

Szeretettel várok minden gyermeket és szülőt baba-mama foglalkozásaimon és Aranykapu Zenekarunkkal koncertjeinken is:

Töreky Zsuzsi, zenepedagógus, az Aranykapu Zenekar énekesnője, Kerekítő foglalkozásvezető

www.torekyzsuzsi.hu

www.aranykapuzenekar.hu

www.kerekito.hu

 

Felhasznált irodalom:

Sándor Ildikó: Tücsökringató

Küllős Imola-Laza Dominika: Népi mondókák

Forrai Katalin: Ének a bölcsődében

Vannak itt további jó cikkek, ha még olvasgatnál:
Következetesség, rendszeresség, nyugalom - Az esti rituálé kulcsa
5+1 mondóka

Szeretettel ajánljuk a mondókás írásunkat:
Mondókás könyv babáknak és mamáknak címmel. Klikk!

Jövő héten is lesz blogszerda, várunk vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

 

 

Szólj hozzá

mondóka mondókák zenei nevelés kerekítő aranykapu ölbéli játékok kerekecske domobocska töreky zsuzsi törekyzsuzsi.hu aranykapu zenekar