2018. máj 29.

Helló Bébi! - 3-5 hónapos csecsemő

írta: Kormos Rebeka
Helló Bébi! - 3-5 hónapos csecsemő

Ismét az apróságokról szólunk.

4_honapos_baba.jpgForrás: Woah Baby! - WordPress.com

Helló Bébi! sorozatunk két korábbi cikke közel 5000 olvasónk figyelmét ragadta meg. A Helló Bébi! - kezdő anya vagyok című írásunk rekordot is döntött, hisz több ezer olvasó egyetlen nap alatt látogatott el a blogra. A kisbabás szülőkhöz szóltunk a Helló Bébi! - 0-3 hónapos csecsemők cikkünkkel.
Most jön a következő időszak, amikor már sok-sok tapasztalata van anyának és babának egymásról, a közös életről.

A 3-5 hónapos kisbabád számára a fogás, érintés, kóstolás gyakorlása áll a napjai központjában. A dolgok szájba vételének hátterében a szájban lévő idegvégződések érzékenysége áll, így a baba ösztönösen igyekszik a tárgyakról, anyagokról, a környezetéről a legtöbb tapasztalatot begyűjteni.

FELADAT: Kömanipulal.jpgnnyen megfogható, színes játékot megfogni, megtartani és átvenni egyik kézből a másikba. 
CÉL: Az ujjak nyitásának, zárásának gyakorlása, koordináció, térérzékelés fejlesztése, koncentrálóképesség növelése.


Illusztráció 4 hónapos kisfiú 
Az önállóságra való nevelés alapjait is itt rakhatjuk le, mert amíg a gyerekünk ügyeskedik, mi megihatunk egy pohár gyümölcslevet vagy elpakolhatjuk a ruháit, stb.

MEGJEGYZÉS: Önmagában a tárgy megfogása is nagy odafigyelést jelent a gyerekek számára. A kicsik kezéből a játék többször kiesik, ami kudarc  és egyben fárasztó, de ezt gyereknek és szülőnek is el kell tudni viselnie.
A belefáradt gyerek dühössé válhat, ezt az élményt igyekezzünk elkerülni. Vegyük fel a kicsit, énekeljünk neki egy-két dalt, pihentessük őt más élményekkel.

IDŐZÍTÉS: Ebben a korban új játékokat, elfoglaltságot mindig pihenés és evés utánra tervezzünk be.

KIVITELEZÉS: Nyújtsunk a baba felé egy kisebb tárgyat. Várjuk meg amíg megfogja, kezébe veszi, majd vonuljunk egy kicsit háttérbe, hogy a tárgy teljesen leköthesse a figyelmét. Ha elejti adjuk a kezébe ismét a játékot. Ez a feladat kezdetben háton fekve, majd megtámasztva ülő helyzetben is kivitelezhető.

IDŐTARTAM: Eleinte 3-4 percenként a felnőtt "segítsége" szükséges, ahogy a gyerekünk ügyesedik ez az idő is megnő. Az eltöltött idő hossza növelhető ha váltogatjuk a tárgyakat.

FIGYELEM! Eleinte mosható, egy darabból álló, szájba vehető játékokat adjunk a babának. Sok kicsi imádja a kulcscsomókat, de célszerű a kulcsot rendeltetésszerűen használni. Először is mert milliónyi kórokozó tanyázik rajta, másodszor pedig később az aktív babák könnyem eltüntetik ezt a fontos tárgyat.

A témához javasolt további cikkeink:
A gyerekektől kapott csodák
Apa-lánya mesék
A mese mint rituálé 1.
A mese mint rituálé 2.
3 az 1-ben mesehős
Megmozgató mondókák

Még több mondókát!
Szeretettel ajánljuk a mondókás írásunkat:
Mondókás könyv babáknak és mamáknak címmel. Klikk!

Jövő héten is lesz blogszerda, várunk vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

játék gyerekek 3 hónapos 5 hónapos 3-5 hónapos tárgyakkal való játék