2018. jún 06.

Apának lenni menő

írta: Kormos Rebeka
Apának lenni menő

 

Az a megállapítás, hogy apának lenni menő, ma már talán nem okoz akkora döbbenetet, mint mondjuk akár csak húsz évvel ezelőtt is. Vagy tíz. Talán az utóbbi években indult egy „csendes apa forradalom”, ahogy Léder László, az Apa Akadémia alapítója szokta mondani.

baby_chameleon_daddy_chameleon_tapszer_feherjepor.jpgForrás: Baby Chameleon

Épp ezért, legalább így apák napjához közel foglalkozzunk kicsit az apákkal. Nézzük meg, hogy mivel küzdenek és miért, hogy hogyan lesz egy férfiból apa, és, hogy vajon tényleg menő-e apának lenni?

Apává válni egy folyamat

Ezzel talán nem mondunk újat. Abba viszont talán még az anyukák sem gondolnak bele mélyebben, hogy nekik 9 hónapjuk van felkészülni az anyaságra. Az apa-jelöltnek pedig - és most az anyukák ne figyeljenek ide egy pillanatra!-, rossz esetben csak a hormonok jutnak. :) Persze, vannak örömteli pillanatok is. Például az UH alkalmak, a névválasztás, esetleg - ESETLEG- a fészekrakás kivitelezés része. De ezen túl apa tényleg, főleg tüneteket lát.

Olyan tüneteket, amikről nem is feltétlen kell tudnia. De ha tud is: esetleg csak feszültséget kelt benne, mert nem tudja megoldani. Például azt, hogy fél órája fekszik egy is lény az anya húgyhólyagján; jön fel a sav; nem jön fel a nadrág; rosszullétek, hangulatingadozás, vizesedés. Szóval, viccet félre téve: az apáknak tényleg csak a szakirodalom és szülésfelkészítő jut.

#babapapa

Pedig, ahogy Tóthné Vincze Boglárka, a Baby Chameleon, az első baba-papa márka tulajdonosa megfogalmazta: „Apa is tud anya lenni – bizonyos keretek között. Mert bár a férfi nem tud szülni és szoptatni, de a napi ellátástól a ruházkodásig a játékokig, apa is képes kielégíteni a baba szükségleteit.”

Így férjével ők voltak azok, akik eredendően baba-mama kiegészítőket forgalmazó kézműves márkájukat elsőként nevezték el baba-papa márkának, kategóriát teremtve ezzel a magyar piacon. Sőt! Mozgalmat is indítottak #babapapa mozgalom néven. Ennek célja röviden, hogy hirdessék: az apák szerepe is ugyanolyan fontos a gyermekek és a család életében, mint az anyáké. Aki pedig ezzel egyet ért, legyen az anyuka vagy apuka, de akár egy vállalkozás is, csak írjon erről egy posztot, és a posztba írja bele, hogy #babapapa. Máris kifejezte egyetértését, csatlakozási szándékát, kiállását.

 apanak_lenni_meno_babapapa_marka_vagy_baby_chameleon.jpgForrás: www.pexels.com
Baby Chameleon - Kézzel készített baba-mama kiegészítők

Honnan tudjuk, hogy apának lenni menő?

Először is onnan, hogy trendivé vált. Csak nézzük meg, hogy egyre többen tűzik zászlójukra az apaság témáját! A legismertebb magyar portál apás rovatot indított. Apa bloggerek, pszichológusok, coachok, jövőkutatók szólalnak fle egyre gyakrabban, egyre sürgetőbben a témában. De konkrétan a már említett Apa akadémia is kifejezetten erről szól. Mint ahogyan a #babapapa mozgalomhoz is egyre többen csatlakoznak.

„Sőt! Tudjátok mit? Ezúttal hivatalosan is felvállaljuk és világgá kiáltjuk, hogy a 2018-as Apák Napja alkalmából a Pompás napok is hivatalosan baba-papa márkává avanzsál! Hiszen az apák is ugyanolyan fontosak! Apának lenni nem csak menő - egyenesen POMPÁS! :)” apaknapja_apakave_1.gif
Ajándékozz #apakávé-t most 10% kedvezménnyel, a pompasapa10 kuponkóddal!

Persze, nem volt ez mindig így. Hiszen az ipari forradalom berobbanásával az addigi családfők egyre többet töltöttek távol a családtól, időben is és térben is. Így némileg hátrébb sorolódtak a családi élettérben, mint az anyák. Majd a nők - egyébként nagyon helyesen- egyre több jogot harcoltak ki maguknak, karriert kezdtek építeni, és pénzt kezdtek keresni. Így a férfiak az addigi családfenntartó szerepükből is kezdtek némileg kiszorulni.

Csakhogy … a társadalmi gondolkodás megragadt valahol 200 évvel ezelőtt. Hiába tud ma már „anya is apa lenni”, a mantra az, hogy apa keressen pénzt, anya pedig nevelje a gyerekeket. Aha … remek. Így elég nehéz rávenni az apákat, hogy menjenek gyes-re, adott estben. És nem is csoda, hogy mindkét szülőben van egy csomó kérdőjel. Például arról, hogy mit is vár el tőlük a társadalom. Vagy, hogy mit is várnak el saját maguktól? Általában csak eddig jutunk: jó szülőnek, jó apának kell lennünk. 

Elég jó apának lenni is királyság

Hallottuk már Léder Lászlótól, de Pál Feri atyától is azt, hogy elég csak elég jó apának lenni. És mennyire igaz! Hiszen a „jó apának kell lenni” az terhes, erőltetett. Kötelez. Talán nyomaszt is. Míg ha „csak” elég jó apák vagyunk, abban van egyfajta megengedő ösztönösség. És amúgy is: nem jobb egy elég jó apa, aki természetes, és ott van, lehet rá számítani, mint egy „jó apa”, aki csak eljátssza, megjátssza magát, és adott esetben sosincs ott, csak a kifogások?

Na de hogyan, mitől lesz valaki elég jó apa?

Szerencsére nem kell hozzá atomtudósnak lenni, hogy belássuk: csupa olyan dolgok kellenek hozzá, amelyek amúgy is részét képezik egy egészséges, normális értékrendekkel bíró férfi értékrendjeinek.

Vállalj felelősséget!

Önismeret.

Értelmi- és érzelmi intelligencia.

Szándék - hogy ne csak várd, hogy megtörténjen az apaság, hanem meg is tudd élni.

Tiszteld a társad, a feleséged! - ez nem csak apa, de férj kép is lesz gyermekednek.

Ugye, hogy annyira nem is bonyolult. (De nem is könnyű. Dolgozni kell rajta, magadon!)

apanak_lenni_meno_hintaagy_baby_chameleon.jpgForrás: www.pexels.com 

Miért is szuper-menő tehát az apaság?

Ha röviden kellene megfogalmazni:

mindazért, amire megtanít, és amivé válsz ezen tanulás alatt - és persze mindez úgy történik meg veled, hogy nem csak szeretsz, de szeretve is vagy.

Csodálatos dolog, nem igaz? Lássuk hát, mi mindenre tanít meg az apaság! Csak a legfontosabbakat soroljuk:

Rájössz, hogy az élet igazi. És, hogy egyszer élsz, és ez már AZ az élet.

Megtapasztalhatod felnőtt fejjel az igazi békés önzetlen örömteli szeretetet. (Például amikor rajtad alszik a kisbabád.)

Tényleg szuperhős lehetsz. (Ha nem is lesz röntgen látásod.)

Büszke lehetsz és értékesnek is érezheted magad. (Amikor megtanítasz neki valamit, és utána meg tudja csinálni.)

Talán a legfontosabb: megtanulsz jelen lenni!

Jó/jobb irányba változnak a preferenciáid.

Jobban fogod tudni beosztani a pénzt és az időd is.

Talán a társadalom is jobban elismer apaként, mint férfit. (De még csak véletlenül sem a macsós férfiasságot értjük ez alatt! Hanem a tettekben megnyilvánuló, nagybetűs FÉRFIasságot.)

Az apaság megtanít megérteni a szüleinket. (Kár, hogy sokszor későn. De azért jobb későn, mint soha, ugye?)

Összességében pedig: úgy válunk jobb emberré, hogy közben van/lesz egy kis emberke, akit – bármi történjék is-, mindig jobban fogunk szeretni saját magunknál!

Elsőrangú ajándék tippek a legklasszabb apukáknak

 apakave_luxuskave_miert_meno_apanak_lenni_baby_chameleon.jpgForrás: Baby Chameleon

Ha már eddig eljutottál, akár apuka vagy, akár anyuka, vagy ha majd csak leszel is szülő, egy valami biztos: szívesen foglalkozol az apasággal. És ez nem csak nagyszerű dolog, de dicséretes is. Így hát, engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljunk egy különleges apák napi ajándékot - akár adni fogod, akár lehetőséged van kérni, hidd el: örülni fogsz neki ;)

Ez pedig a Baby Chameleon #apakávé. A legmagasabb minőségű brazil Fazenda Lagoa és El salvadori szemes kávékeverék. Az #apakávé története a #babapapa mozgalomban fogant.

„Szó sincs az itthon megszokott sötét, olasz pörkölésről, az erőteljeskesernyés ízről. Nem a macsó vonalat képviseli – ellenkezőleg!

Az #apakávé olyan, mint az apaság. Egy kiállás, egy beleállás. Egy állásfoglalás. A modern apa coming out-ja. Egy mozgalom. Az #apakávé stílus és elegancia. Klasszikus és minőségi. Az #apakávé maga a férfi adott szava: kötelez.

 Az #apakávé a jelenben létezik, mint a kisgyermek, amikor játszik. Épp ettől válik igazán férfiassá: mert képessé tesz téged is megérkezni a jelenbe. Arra a két percre, amíg átadod neki magad, nem törődsz a projekteddel, nem érdekel a főnököd. Átadod magad az erőnek, mely átjár és feltölt. Erőt és lendületet ad, mellyel hamarabb eltelik az idő, amit nem otthon kell töltened. Egyúttal, egy olyan dimenzióba helyez, ahol mindkét szülő betöltheti a neki szánt szerepét. Ahol nagybetűs APA lehetsz. És ahol apa is akarsz lenni. Mert apának lenni jó. Apának lenni menő. Apának lenni #babapapa.” (Forrás: Baby Chameleon)

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy soha kávéspohárban ennyire nem éreztük még az igazi, minőségi étcsokis utóillatot, mint az #apakávé után. Tényleg egy másik ligában játszik. És a jó hír: ha Apák Napjáig, azaz idén 2018. június 17. éjfélig megrendeled, a pompasapa10 kuponkóddal 10% kedvezménnyel kóstolhatod meg! Mint ahogyan az #anyakávé -t is, ha a citrusos, világszínvonalú etióp kávét választanád szívesebben.

Ez a mi Apák napi ajándékunk - minden édesapának! Szeretettel kívánunk Mindannyitoknak sok-sok pompás apás percet!

 apaknapja_apakave_1.gif


Jövő héten is lesz blogszerda, várunk vissza!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu



 

 

Szólj hozzá

apák napja babapapa apakávé