2018. sze 05.

A jó mese titka

írta: Náfrádi Anikó
A jó mese titka

Mit? Hogyan?

Gyakran tapasztaljuk, hogy a történeteket kedvelő, gyermeküknek tudatosan mesélő szülőkben, nagyszülőkben rengeteg a kérdés. Mit meséljünk egy kisebb és egy nagyobb gyereknek? Nem köti le a mese, hogyan tudom érdekessé tenni számára a népmesét? Nem ártok-e vele, ha rémisztő képeket hordozó történetet hall a gyermek? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések sora foglalkoztatja a legtöbb felnőttet.
Ebben segítünk blogunk több cikkében és előadássorozatunk alkalmain.

Mitől népmese, a népmese?

Ahhoz, hogy tudatosan tudjunk mesét választani, és mi magunk is el tudjuk dönteni, mikor időszerű egy népmese az adott gyermeknél, elengedhetetlen megismerkednünk magával a műfajjal.

img_5119_preview.jpegFotó: Peer Réka, Meseösvény - Ócsai Tájház

Mi is az a népmese? Hogyan és miért született? Hogyan maradhatott fent több évezreden keresztül? Ezeket a kérdéseket körbejárva máris sok választ kapunk arra vonatkozóan, hogy miért időszerű és releváns még napjainkban is a népmese.
A népmesék mélyebb üzeneteit, bölcs tanításait és az oktatásban betöltött szerepüket megértve nem kérdés, hogy kisgyermekkortól egészen a felnőttkorig helye és ideje van a népmese-hallgatásnak.

17311_490513484459581_4460071121134854723_n.jpgFotó: Zsótér Boglárka - óvodai meseprogram, Ki a legelébb való című mese feldolgozása.

Életkorok szerint...

Más mese szól az óvodásnak, más a kisiskolásnak, más a tinédzsernek, és a felnőttkor különböző életszakaszai is más-más mesei tartalmat kívánnak.
Szétválasztva így az egyes élethelyzeteket, könnyen érthetővé válik, hogy néhány - mai szemmel nézve - rémisztő mesei kép miért kap helyet a népmesékben.

dixit.pngFotó: Pinterest (Dixit kártya)

Fontos megtanulnunk, hogy ezeket kinek, mikor és hogyan szabad mesélni. Arról, hogy egy adott életkorban és élethelyzetben milyen szempontok alapján válasszunk népmesét, néhány mankót megismerve mi magunk is megtanulhatunk tájékozódni.  

Előadássorozatunkon szeptember 10. és 12. esti órákban várjuk a szülőket, nagyszülőket, meseszeretőket meseműhelyünkben!
Gyere, és hozd el Te is a kérdéseidet!


2018. szeptember 10., 17.00-19.00 között 
- Budapest, Helló Anyu Közösségi Tér ( Budapest, Csányi u. 7).
Beszélgetés és előadás, miként segítenek a népmesék megtalálni belső erőforrásainkat. Kétórás meseműhelyünket ajánljuk azoknak is, akik már voltak nálunk képzésen és azoknak is, akik még csak gondolkoznak rajta. :) Sőt, azoknak is, akik nem tudnak 5 vagy 30 órás képzéseinken részt venni, de nagyon szeretnének közelebb kerülni a népmesék világához. Pedagógusokat, leendő pedagógusokat és szülőket, nagyszülőket is várunk szeretettel.


2018. szeptember 12., 17.00-19.00 között - Budapest, Helló Anyu Közösségi Tér ( Budapest, Csányi u. 7)
Mesébe zárt kincsek. Mit meséljünk gyerekeinknek és hogyan?
Sok szülő fordul hozzánk tanácsért, mit és hogyan meséljen gyermekének. Ezekre a kérdésekre szeretnénk most választ adni.
A Pompás Napok csapata sok-sok éve mesél gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Pedagógusok számára továbbképzéseket is tartanak a témában. Az este folyamán Náfrádi Anikó alkotó-fejlesztő meseterapeuta beszélget a szülőkkel arról, hogy mit érdemes és hogyan mesélni a gyerekeiknek.


Interaktív mesei feldolgozásaink, e-book formában megjelenő oktató anyagok, amelyek jól használhatóak csoportos és egyedi foglalkozásokhoz.

15267560_714254735418787_466986945934701742_n.pngIllusztráció: Deák András

Sorozatunk első kiadása A só című, közkedvelt és közismert mesét dolgozza fel. Webshopunkból megvásárolható a 19 oldalas segédanyagunk, amely A só című népmese vonalán végighaladva ad segítséget, ötleteket a meséléshez.

Mesetár

Nagyon fontos, hogy élőszavas mesemondásokhoz vagy mesefoglalkozásokhoz a választott mese alapszövegéül helyes verziót válasszunk. A sok évszázados meseszövegek rétegzett tanulságaink túl a rögzült mesei szövegrészek jelentéssel bírnak. Mesetárunkban biztosan jó szövegeket találtok!

Ne feledjétek, a Pompás Napok csapata házhoz is megy!
Legyen szó gyermek programokról vagy pedagógus képzésről, hívjatok minket bizalommal!

 logo.jpg

www.pompasnapok.hu

Facebook.com/PompasnapokSzólj hozzá