2018. nov 07.

Határtalan mesék

írta: Kormos Rebeka
Határtalan mesék

"Ugyanannak a fának a gyümölcsei vagyunk."

20181029_234752.jpgBuszmegálló díszítőeleme Székelyudvarhelyen.

- állapítottuk meg szakmai napunk kezdetén a képzés szervezőjével, Antal Csillával.
Csilla motorja a helyi szakmai közösségnek, vezeti a Ficánka Napköziotthonos Óvodát és programgazdája a CSEPP (Programot-Családdal Együtt Példával Program) nevű projektnek.

Határon túl élő magyar közösségekben visszatérő kérdés, hogy miként tudják megélni identitásukat és gyermekeik nevelésében milyen hangsúlyt kap ez a nevelési cél. Nem kérdés, helye van a népmesei értékeknek a mindennapi óvodai és iskolai nevelésben, a résztvevők rendkívül nagy létszáma és regionális érdeklődés is ezt bizonyította a messziről jött szakértőknek - nekünk.

A továbbképzést megelőző este mesei áldásokat készítettünk elő a résztvevők számára. A létszámban kissé bizonytalanul, mégis bizakodóan több üzenetet hajtogatunk és masniztuk fel. Jól tettük, mert bizony 200-at is meghaladta a hallgatóságunk száma, akiknek a nap végén kiosztottuk " Jó szerencsével járj!" üzeneteinket.

tepelodunk.jpgTépelődünk - a fotót Luzsi Margónak ajánljuk, akitől érzékletes példaként kaptunk ezt a szemléletformáló játékot.

"Több "mesés projektben veszünk" részt. Idén ősszel két nemzetközi programot indítottunk a mese körül, amiben 4 ország intézményei, szakemberei vesznek részt." - mondja Antal Csilla.
Eresmus+ pályázatok folynak a helyi közösségek erősítésére, így a nap egy igen sikeres pályázat beszámolójával kezdődött. 

Nyomban kapcsolódhattunk is a témához, hisz a pályázat fókuszában és a nap fókuszában gazdag népi kultúránk állt. A zenei nevelés mellé így az érdeklődők meg kapták a mesét is.
Gyakorlatban mutattuk be az interaktív mesefoglalkozás előnyeit. Játékos és bizony mondom, tehetséges szereplők vállalták az öreg király, az ifjú királyfiak, báró, gróf kisasszonyok és Macskacicó szerepét. A mesemondónak könnyű dolga támadt, szinte csak narrálta a színpadon zajló mesei cselekménysort, s időnként megbátorította a mesehősöket:
"Úgy, úgy! Jól gondoljátok, hogy a királyatya ismét elküldte fiait a lányos házakhoz."
Szereplők, nézők, szervezők, hangosítók, fotósok, mesélő, mindenki úgy kacagott egy-egy jelenet kapcsán, hogy csilingelt a nagy előadó terem. Pont mint a mese végén "ennyi boldog arcot ritkán látni együtt".
Tematikus szakmai és élményszerű feldolgozó részek váltották egymást.
Előadóként olykor érezhettük, hogy evidenciákkal traktáljuk hallgatóinkat, de abban az áldásban volt részünk, hogy mindig volt, aki ezt szóvá tegye. Nos, mélyebbre merítettünk és így inspiráló, lelkileg és szakmailag motiváló napot élhettünk meg együtt.
Jelentjük a mesehallgatási transzot is sokszor megélhettük.
A nap zárásakor kiosztottuk az "útravalókat" de a résztvevők többszöri tapsolás után is csak ültek és vártak. Mire vártak? Még egy mesére...

20181029_084029.jpg

Köszönjük Antal Csillának, a Ficánka Napköziotthonos Óvoda vezetőjének és szakmai vezetőnek a továbbképzés lehetőségét. Hálásak vagyunk az óvoda kollégáink a sok szervezési feladat ellátását. Hallgatóságunknak pedig a nyitottságot, a szűnni nem akaró figyelmet. Közösségben éreztük magunkat és ez újabb közös munkára inspirál minket is. Várjuk a további együttműködés lehetőséget!

A továbbképzésen feldolgozott mesén egy nyitrai változatát A macskamenyasszony címmel megtaláljátok Mesetárunkban.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Nézd végig e-book kínálatunkat is!

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat.

Szólj hozzá

pedagógus továbbképzés Erdély Székelyudvarhely szakmai továbbképzés Luzsi Margó Erasmus+ Macskacicó mese pedagógus képzés pedagógus konferencia 1 napos képzés Ficánka Napköziotthonos Óvoda Macskamenyasszony Nyitrai népmese