2018. dec 05.

Mesés ünnepvárás

írta: Náfrádi Anikó
Mesés ünnepvárás

Elkezdődött az advent, és vele együtt elindult a karácsonyi nagy hajrá is. Nem kell azonban, hogy az előttünk álló pár hét és az ünnepi készülődés csupán az erőn felüli tervezésről, és a stresszes, rohangálós napokról szóljon. Hogyan tehetjük meghitté,bensőségessé az ünnepi várakozást magunk és a gyermekek számára is? Már mondjuk is!

A bennünk lévő feszültséget, kapkodást a gyermekeink is érzékelik és ők maguk is átveszik. Ők azonban felpörgéssel, izgágasággal próbálják kezelni a körülöttük érzékelt felfokozott hangulatot. Szülőként és pedagógusként is jól tudjuk azonban, hogy ha idegesek vagyunk, egy felpörgött, zsizsegő gyerek kötéltánca az idegeinken egyenlő a gyújtózsinór lángra lobbantásával, és már robbanunk is.

ing_39829_13347.jpg

Hogyan kezelhetjük otthon, a családban és a gyermeki közösségekben ezt a sok-sok ingert, felfokozott várakozást, amit magunk körül és magunkban tapasztalunk? Kilépni belőle teljesen nem tudunk, lassítani, csökkenteni az impulzusok mennyiségét, és meghitt, bensőséges pillanatokat csempészni a sok-sok rohanás közé azonban igen.

Mese reggel, délben és este

A mesemondás méltánytalanul száműzve lett a gyerekszobákba, ráadásul legfőbb szerepét az elaltatásban tölti be. Pedig egy jó mese ennél jóval többet érdemel, hiszen mi is rengeteget kapunk tőle!

02c86914.jpg

A mesehallgatás alatt nem csak a gyermek nyugszik meg, de bizony mi magunk is. Mesélő és mesehallgató egyaránt bekerül abba a varázslatos, pihentető állapotba, amelyben lelassul a légzés, testünk megpihen, figyelmünk már csak a történet fonalára fókuszálódik. Ilyenkor a jobb és bal agyfélteke teljesen egyensúlyi állapotba kerül, visszakapcsolódunk lelkünk középpontjához, az életerő forrásához.

Éppen ezért ne csak esténként, pár percben ajándékozzuk meg egymást és magunkat a mesék lélekemelő kincseivel, de bizony érdemes a nap több pontján beépítenünk napirendünkbe a mesélést.  

Népmesékkel az adventben

Ez az időszak remek alkalom arra, hogy több mesés pillanatot, meghitt együttlétet csempésszünk a család életébe. Az adventi hetekben kezdjük a reggeleket egy-egy ünnepváró népmesével! Egy párperces mesemondás után máris gördülékenyebben, vidámabban fog indulni a nap kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A mese varázslatos hangulatát, bölcs tanításait, és szívmelengető képeit pedig egész nap magatokkal viszitek.

inh_33594_254451.jpg

Ha rákaptok az ízére, meglátjátok, már alig várjátok majd a következő alkalmat, amikor mesélhettek. Legyen az reggel, vagy délben, vagy este; útközben vagy várakozáskor; az autóban vagy a metrón. Ha kételkednél a dolog sikerében, csak fülelj jól, hogy mit mond a gyermek, amikor a mese végére érsz! Valahogy így fog hangzani: Mondj még egy mesét!

És így is van ez jól! Meséljetek, amíg kérik, és ne feledjétek: meséléskor nem csak te ajándékozod meg egy történettel a hallgatót, de bizony te magad is megajándékozottá válsz!
 logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

 

Szólj hozzá

ünnepek mese szülő gyerekek advent meghitt várakozás mesélés adventi népmese mesemondás bensőséges stresszmentes ünnepváró