2018. dec 11.

A tulipánból lett királyfi

írta: Kormos Rebeka
A tulipánból lett királyfi

A mese szövegváltozatát újra mesélték a Pompás Napok mesemondói:

virag.jpgForrás: goodmenproject.com

Volt egyszer egy király annak volt egy fia. Azt mondta egyszer a fiú az apjának: 
- Édesapám, én most elmegyek, és addig vissza sem jövök, míg meg nem találom a legszebb lányt a világon. 
- Menj, édes fiam - mondta az apja -, és járj szerencsével. 
Ment a királyfi, ment, mendegélt, útjában sűrű erdőbe tévedt. Egy tüskebokorban varjú károgott kétségbeesetten, sehogy sem szabadulhatott a sűrű, tüskés ágak közül. Jószívű volt a királyfi, kiszabadította a varjút, s az meg így szólt hozzá: 
- Húzz ki egy tollat a szárnyamból, s ha valaha bajba kerülsz, röpítsd a levegőbe a tollat, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
A királyfi eltette a varjútollat, s ment tovább.
Most országútra ért, s egyszer csak látja ám, hogy halacska vergődik az egyik kiszáradt keréknyomban. A királyfi megszánta a halacskát, elvitte a tóhoz, beledobta. Az meg így szólt hozzá: 
- Vegyél le a hátamról egy pikkelyt, s ha valaha bajba kerülsz, dobd vízbe a pikkelyt, nyomban ott leszek, és segítek rajtad. 
Ezután meg egy öregembert látott meg a királyfi, szomjas volt az öreg, meg éhes is; a királyfi jó szívvel megitatta, megetette, az pedig így szólt hozzá: 
- Tépd ki két hajszálamat, s ha valaha bajba kerülsz, ereszd szélnek, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
Ment tovább a királyfi; harmadnapra egy falu határába ért. A falusiaktól meghallotta, hogy lakik itt egy öreg király, van annak egy világszép lánya, de ha azt valaki feleségül akarja venni, a kérőnek háromszor úgy el kell bújnia, hogy a királylány ne találja meg. 
- No, ezt én megpróbálom - gondolta a királyfi. El is ment a királykisasszonyhoz, feleségül is kérte, az pedig megmondta neki, hogy bújjon el háromszor; ha egyszer is el tud bújni úgy, hogy ő nem találja meg, hát a felesége lesz.
No, a királyfi levegőbe dobta a varjútollat. Jöttek a varjak seregestül, fölvitték egy magas hegy tetejére, de a királylány egyenesen oda ment, meg is találta, ki is nevette a királyfit. 
Másnap tóba dobta a pikkelyt. A partra úszott egy hatalmas hal, annak a hasában bújt a királyfi. Jött ám a királylány, merítőhálóval kifogta a halat meg a királyfit, és még ki is nevette. 
Harmadnap szélnek eresztette a két hajszálat. Jött az öregember, megcirógatta a királyfit, az nyomban tulipánná változott, és az öregember a kalapja mellé tűzte.
Kereste a királylány a kérőjét, de hiába kereste. Estére ki is hirdette, hogy ő bizony nem találja. Akkor a szépséges lány elé állt az öregember, a kezébe adta a piros tulipánt. A széplány meg is csókolta a virágot, s nyomban újra királyfi lett. 
- Te az enyém, én a tied - mondta a királylány, s mindjárt meg is tartották a lakodalmat.
A királyfi így hát megtalálta, haza is vitte a világ legszebb lányát.

Szövegváltozat elektronikus forrás:
http://www.kooperativ.hu/szockomp/3._modullerasok/c1_az_en_dimenzioi/3._evfolyam/1_motivumok_kulonbozo_kulturakban_i/diakmelleklet.pdf

pipacsos_cover_1.jpg

A meséhez készült egy mesetérkép, amely akár az élőszavas mesélést is segítheti, de a mese feldolgozására is használhatjátok. 5 másik meséhez tartozó mesetérképpel együtt elektronikusan megvásárolható a gyűjtemény webshopunkból. Irány a Mesetérkép gyűjtemény!

meseterkep_e-book.jpg

Mit találok még a webshopban? 

19 oldalas letölthető elektronikus kiadvány mesetérképpel, sziluett-sablonokkal, amelyek akár színezőként is használhatók.
A sziluett a fény és árnyék, a látható és láthatatlan világok határán mozgó, kreativitást és lényeglátást serkentő kifejezési forma. Ebben az elektronikus kiadványban a Tulipánból lett királyfi meséhez előrajzolt formák segítik az ollót már jól használó gyerekeket is az elindulásban.
A kisebbek számára engedjük meg, hogy a nagy kivágott formákat színekkel töltsék meg.
Akár árnyszínházi előadás is kerekedhet ebből az alkotásból. Az élőszavas mesélés így komplex élménnyé formálódik és a közös családi tevékenységben mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló kifejezési formát. A kiadvány része a meséhez tartozó mesetérkép is.
A kiadvány csupán 1.500 Ft és néhány kattintás után a tiéd lehet.
Klikk!
Tavaszi családi alkotófüzet – A tulipánból lett királyfi

csaladi-alkoto-fuzet-pompasnapok_hu-12-1.jpg
További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese sablon szünet családi tavaszi alkotó füzet mesetár népmese magyar népmese meséi népmesék kivágható A tulipánból lett királyfi mesetérkép