2019. jan 23.

A, a, a, a farsangi napokba

írta: Kormos Rebeka
A, a, a, a farsangi napokba

Mészely Ilka kortárs illusztrátor. Rajzaival illusztrált gyerekkönyvek tucatjait találhatjátok meg neves kiadók gondozásában. Munkásságának adózva és a farsanghoz kapcsolódóan a Szabó Lőrinc: Falusi hangverseny című lapozókönyvét ajánljuk a szülők figyelmébe. 

falusi-hangverseny.jpgForrás: www.mora.hu

Állatok és farsangi mulatság

Mindig nagy kérdés a szülők és a nevelők számára, hogy minek engedjenek teret a beöltözés kapcsán. Normális-e ha valaki szörny jelmezbe szeretne bújni: Mi az előremutatóbb: ha megfelelve a konvencióknak, a kislányokat hercegnő jelmezbe öltöztetjük, a fiúcskáknak pedig a lovag és királyfi maskarák, esetleg Ludas Matyi gúnyája legyen a sajátjuk?

maskara.jpgForrás: www.meszelyilka.blogspot.com

Hosszú fejtegetések helyett szeretnénk rámutatni kultúránk csodás, az állatokhoz kötődő meseanyagára, amely a Magyar Népmesék Katalógusába 299 típusba vannak besorolva. Ezek sok-sok verzióban éltek a 19. századot megelőzően a nép ajkán is, azóta pedig lejegyzett formákban. Bár a tudható, hogy legrégebbi lejegyzett történeteket az indiai állatmesék gyűjteménye, a Pancsatantra, amelyet 2500 évesek. 
Boldizsár Ildikó így ír egy tanulmányában:

"a gyerekek nagyon könnyen azonosulnak az állatszereplők
sorsával, hanem azért, mert ezeknél a történeteknél kezdődik meg az ismeretterjesztő és a szépirodalmi szövegek szétválasztása, ami azért fontos, mert a szövegek és saját élményeik alapján a gyerekek lassan megtanulják a különbséget a valóság és a fikció között". 

Az állatmesék megismerésén keresztül sokat megtudhatunk az állati hősökről és a kisgyermek kort átható szerepjátékok megannyi lehetőséget hordognak magukban a játékos tanulásra is.
Más bőrébe bújni pedig jó...
mert átlényegülsz,
mert bátrabb leszel,
mert belülről még az oroszlánjelmez sem félelmetes,
mert a figyelem rád szegeződik,
mert akár bűntelenül csintalankodhatsz.
Itt az alaklom, hogy a környezetetekben lévő gyerekeknek alkalmat teremtsetek ezek megélésére.

Jelmezt, csak könnyedén!

A farsang alkalmat ad a beöltözők számára az említett határhelyzet teljes elánnal való megéléséhez.
Bátorítunk bennetek a mesék, mondókák, állatos fogócskák megismerésére és kipróbálására otthoni vagy intézmény környezetben. Néha elég egyetlen pár fül, esetleg egy fekete orrocska.

cica.jpgForrás: http://szhelyi.blogin.hu

Korábbi a témában megjelent cikkeink:
Farsangi versek és mondókák gyerekeknek
Farsangi jelmezek házilag
Farsangot, de „hangosat”!

Állatmesék foglalkozástervezése

5 órás és 30 órás pedagógus képzéseink egyik kiemelt témája az állatmesékben rejlő lehetőségek bemutatása.
Ha óvónő, tanító, könyvtáros, múzeumpedagógus vagy, látogass el Képzések és előadások oldalunkra, ahol akkreditált továbbképzéseinkről olvashatsz. Szülőként és pedagógusként is ajánljuk Mesetárunkat figyelmedbe.

Tetszett a bejegyzés? Küldd el ismerőseidnek, és várunk minden szerdán új tartalommal!

logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

játék dal farsang jelmez mondóka beöltözés farsangi pancsatantra népmese feldolgozás farsangi mondóka jelmezek állatmesék mesefeldolgozás Boldizsár Ildikó maskara interaktív mese Mészely Ilka farsangi időszak ötletek farsangra állatmesés foglalkozástervek népmese foglalkozás tervezése