2019. feb 13.

Pompás 30 kreditpont! - Népmese és népi játék akkreditált képzés

írta: Zsótér Boglárka
Pompás 30 kreditpont! - Népmese és népi játék akkreditált képzés

A népmese, a népi játék és a tárgyalkotás ötvözésének módszertani lehetőségei óvodában és alsó tagozatban

 pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpg

  • Hogyan jelenhetnek meg a hagyományok az oktatásban óvodában és iskolában?
  • Mit meséljek, ami tiszta forrásból van?
  • Mit meséljek, ami nekem is új lehet?
  • Hogyan vágjak bele a fejből mesélésébe, azaz az élőszavas mesélésbe?
  • Milyen népi játékokat kapcsolhatok a népmeséhez, amit választottam?
  • Hogyan tegyem interaktívvá a mesemondást, amikor alkalmam vagy igény van rá?
  • Hogyan segítsek a gyerekeknek a belső képalkotási képességük fejlesztésében?

Ha ezekre a kérdésekre Te is keresed a választ, várunk szeretettel 30 órás akkreditált továbbképzésünkön!

Bár nagyon sok cikket is írtunk már ezeknek a kérdéseknek a mentén, azt gondoljuk, a személyes élményszerzés az, ami igazán segít bevésni és elmélyíteni a tudást. Ezért is döntöttünk úgy, 30 órás képzés formájában akkreditáltatjuk mindazt a tudást és tapasztalatot, amit az elmúlt 15 évben felhalmoztunk a témában. Lehetetlen? Igen! :) Három nap nem elég arra, hogy mindent elmondjuk, mégis hiszünk a mesei fordulatban, mi szerint HÁROM NAP EGY ESZTENDŐ, és abban, hogy a hozzánk jelentkező pedagógusokkal együtt megélhetjük a csodát, és valami új születik meg a 30. óra végére.

felnott_meseelmeny_csoport.jpg

Célunk, hogy a nálunk végzett hallgatók a jövőben mind elméleti, mind gyakorlati szinten alkalmazni tudják a népmese, népi játék és tárgyalkotó tevékenység nevelő és oktató eszköztárát, valamint azt népszerűsítsék közösségeikben.

A gyakorlatorientált továbbképzés célja a pedagógusok számára módszertani ötleteket és eszköztárat nyújtani a hagyomány elemeinek (népmese, népi játék, népdal, tárgykészítés) ötvözésével. A képzés segítséget nyújt abban, hogy a hagyomány egyes elemeire egységként, egymást erősítő eszközként gondoljanak. A módszer elsajátításával lehetőségük nyílik a többoldalú megerősítésre. Segítséget nyújtunk a hallgatók népmese- és népi játék repertoárjának bővítésében és összehangolásában, így biztosítva az élményszerűséget és a módszertani sokszínűséget.

A NÉPMESE tematikai egységben a népmese műfaji határai és fogalmi meghatározása mellett a személyes élmény és az egyéniség kibontakozása is teret kap.
A NÉPI JÁTÉK tematikai egységben az alapvető fogalmak és típusok megismerése után az élményszerűség és a többoldalú megerősítés kap fontos szerepet.
A NÉPZENE, népdalok tematikai egységben a népdalválasztás és tanítás módszertanával, valamint a hangszer bevonásának lehetőségével ismerkednek a hallgatók.
A TÁRGYALKOTÓ TEVÉKENYSÉG tematikai egységben ötleteket kapnak a résztvevők kézműves és tárgykészítő tevékenységhez, amelyek közül néhányat a gyakorlatban is megalkotnak.
A NÉPMESE, NÉPI JÁTÉK ÉS TÁRGYALKOTÓ TEVÉKENYSÉGEK ÖTVÖZÉSE című tematikai egységben összefonva az addig elhangzott ötleteket, módszereket, megközelítéseket a hallgatók saját foglalkozástervet készítenek és mutatnak be, amelyre az oktatók visszajelzést és értékelést adnak.

img_1795.jpg

A képzés során az elméleti oktatás előadás, bemutatás (demonstrálás) és megbeszélés formájában történik. A gyakorlati képzési részben a hallgatók megtapasztalhatják a saját játék- és alkotásélményt, valamint egyéni és kiscsoportos feladatok megoldásával sajátítják el a népmese, népi játékok és tárgyalkotó tevékenységek ötvözésének lehetőségeit.
A tanúsítvány kiadásának feltétele az órákon való jelenlét (min. 80%), a házi feladat elkészítése, valamint záró beszámolóként kis csoportokban egy foglalkozásterv elkészítése, bemutatása a tanult módszereknek megfelelően.

juliusi_pedadogus_kepzes.png

Nyári 30 órás képzésünk

2019. július 29-31., között Budapesten várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék  eszköztárának segítségével. 

Szeretettel várunk! Légy Te is POMPÁS PEDAGÓGUS! :)
logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!
Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

iskola óvoda pedagógus alsó tagozat népi játék népmese pedagógus továbbképzés népi játékok tárgyalkotás néphagyományok élménypedagógia pedakkred 30 kredit 30 órás továbbképzés