2019. feb 20.

A mese szárnyakat ad a matek tanulásban is!

írta: Kormos Rebeka
A mese szárnyakat ad a matek tanulásban is!

A népmesék, népi játékok áldásos hatásairól megannyi beszámolót olvashattatok már itt nálunk a pompasnapok.blog.hu oldalon. Most kicsit más "vizekre" invitálunk bennetek. 
Nagyné G. Pataki Ágnes által írt Matekmese című könyvét szeretnénk bemutatni.
Könyve a kaland és szórakozva tanulás lehetőségét rejti magában a kisiskolások számára. 

dsc_0019.JPGFotó:Nagyné G. Pataki Ágnes

Nagyné G. Pataki Ágnes írása:

Bármit elérhetsz az életben, ha hiszel a mesékben. Ha elég csodás történetet olvastak neked gyermekkorodban ahhoz, hogy tudd: minden találkozásnak megvan a maga értelme és valamennyi nehézség csak azért gördül az utadba, hogy legyőzve őket megerősödve léphess tovább. Amikor már nem bírod egyedül a terheket, mindig lesz valaki, aki feléd nyújtja a segítő kezet. Valójában semmi sem gátolhat meg abban, hogy merj repülni egy álom, a teljes önmegvalósítás felé. Mert igazán boldog csak az a felnőtt lehet, aki nem felejti el a meséket és képes katalizátorként használni céljai elérésében. Legyen szó magánéletről, szakmáról vagy egyéb társadalmi szerepvállalásról.

Szülőként és pedagógusként is óriási a felelősségünk, hogy mindezt az érzést megadjuk-e a gyerekeknek. Hiszen az efféle mélyen betáplált energia az alapja a felnövő nemzedékek boldogságának. Minden jel szerint még a tárgyi tudás megszerzésénél is fontosabb. Ha erősítjük a gyermeket abban, hogy higgyen saját magában és elsősorban gondolkodni tanítjuk meg a tananyag száraz bemagolása helyett, akkor minden bizonnyal felnőtt korában sikeresebb és elégedettebb lesz. Egy olyan társadalom építőköve, ahol az emberek nem bántják egymást, kerülik az erőszakot és az élvezeti cikkeket. A mese csírái tehát bőséges terméssel kecsegtetnek, felelőtlenség lenne nem kihasználni őket.

Ez a fajta csodaszer akár más típusú tudás átadásában is segítségünkre lehet, persze szigorúan csak olyan mértékben, amely által a varázslatból mit sem veszítünk. Egy igazán jó mesekönyv ötvözi az érzelem és az értelem fejlesztését, a mindennapi élet tudásbázisa mellett az iskolai életre korlátozódott ismeretek és készségek irányába is utat nyit. Az utóbbi években főként a környezetismeret témakörében jelent meg egyre több ilyen történet, de a mese oktató-nevelő hatását aknázza ki az elsősorban nagycsoportos és alsó tagozatos gyerekeknek szánt hiánypótló MATEKMESE könyv is.

matekmese_stack_trans.pngIllusztráció: www.matekmese.hu

Ez nem mesének álcázott szöveges feladatok gyűjteménye, hanem egy folytatásos, ténylegesen a képzeletet magával ragadó Matek-galaxis űrutazás. Az előbbiek a tapasztalatok szerint nem segítenek a humán beállítottságú gyerekeknek a matematika megértésében, ugyanúgy ahogy a számos foglalkoztató füzet se pótolhatja a mese szórakoztató hatalmát.

A világ összefüggéseinek minél mélyebb megértése, minden ember belülről fakadó természetes igénye. A tanítás megfelelő formába öntése azonban nélkülözhetetlen táptalaja az ősi, ösztönös érzésnek. A Matek-galaxis a belépőt nyújtja mindehhez. Nem biztos, hogy állandóan sikerrel járunk, sőt az is lehet, hogy a legtöbbször nem, de egy vérbeli felfedező sohasem adhatja fel. Újból és újból elindul, hogy megtalálja a válaszokat az élet nagy kérdéseire. A Műveletek és Számok, a Mértékegységek és a Síkidomok bolygójának kincsei kimeríthetetlenek, és még számos planéta vár felfedezésre a mesebeli univerzumban.

matekmeserajz_19.jpegMatekmese illusztráció

Így akár három kis főhősünk útitársaként, de egyedül is felszállhat mindenki a menetrendszerinti következő gépre, hogy az élmények szárnyán magába töltse mindazt a tudást, amellyel nemcsak észben, de szívben is gazdagságra talál. 
A kicsúfolt Nulla egy kiragadott történet három kisgyerek Matek-galaxisbeli, bolygóközi űrutazásából.

Kalandra fel tehát mindörökké! Száguldás!

Érdekel a mesekönyv? Klikk a www.matekmese.hu oldalra!

Jövő héten is lesz BLOGSZERDA és tovább kalandozunk a mesék, hagyományok világában.
logo.jpg

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!
Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

mese matematika gyerekirodalom mesekönyv mesematek Nagyné G. Pataki Ágnes