2019. máj 22.

Nyári erőgyűjtés népmesékkel

írta: Kormos Rebeka
Nyári erőgyűjtés népmesékkel

Pihenjünk meg, aztán aktivizáljuk belső erőforrásainkat!

A gyerekek, pedagógusok és szülők többsége május végén úgy érzi, hogy ereje végére jutott. "A nyári szünidő bizony pihenést és újratöltődést kell hogy hozzon." - hallottuk a minap egy szülőtől. Csak bólogatni tudtunk ehhez.
A nevelési és oktatási rendszerek és intézmények sok kihívás elé állítják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Bár szünetekkel tűzdelt egy tanév, a pedagógusok folyamatos készülésben vannak az év jeles napjai, az intézményi rendezvények, a gyermekek felkészítése és egyéb elvárások miatt. A szülők pedig igyekeznek lépést tartani a feszes tempóval.
Hol tud hát a szellem, a lélek és a szív megnyugodni? 
Van aki a sportban szabadul fel, mások művészeti területeken, esetleg családi, baráti körben kapnak inspirációt, hogy újult erővel állják a hétköznapok megpróbáltatásait és drilljét.

 20181201_150439.jpg

Mi a népmesék kincsestárát kívánjuk felnyitni azok számára, akik hisznek a népi kultúra hagyományaiban.
A népmesék, népi játékok és tárgyalkotás ötvözésével olyan személyre szabott élmény jöhet létre, amely új távlatokat nyithat meg, nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is. Mindennek évszázados, évezredes hagyományai vannak. Az élőszóban elhangzó mese és mesehallgatás alatt beálló - mindkét agyféltekére ható - egyensúlyi állapot kikapcsolódást jelent. Az egyéni asszociációk mentén új felismerések születnek. Ez az élmény szórakoztat, tanít, felszabadít vagy épp felvázol új, eddig nem ismert megoldási lehetőséget. Nem csupán a folklorisztika oldaláról támaszthatjuk alá kijelentéseinket, hanem a pszichológia, a neurológia és a pedagógia területéről is.

Mesét minden korosztálynak!

Felnőttek számára az elmúlt 9 hónapban a Csillagszemű juhász című mesét vittük magunkkal az intézményi és akkreditált képzéseinkre.
Ez a mese szinte mindenki számára ismert. A király megköveteli, hogy az országa minden lakója mondja "Adjon Isten egészségére!". A birodalomban csak egyetlen ember, egy pásztor nem mondja, a köszöntést. Az események egymást követik. A juhász állja a sarat. Eleinte saját tudása hoz megoldást, mert képes a tekintetével és furulya játékával az állatokat kordában tartani. Szükség szerint belső intuíciói vezetik a mesei megoldás felé. Végül kitartásának és a mesei rendnek köszönhetően országolhat új birodalmában.
A mese az egyének belső értékrendje szerint és pillanatnyi lelkiállapotuknak megfelelően hatott eddig a pontig, mintegy belső élményként. R
észtvevőinket saját meseélményük után arra kérjük, hogy írjanak 3 regulát az új királynak, hogy miként lehetne ő jó király.

regulazzunk_1.jpg

A csoportos feldolgozásnak köszönhetően megismerjük egymás gondolatait, amelyek fontos igazságokat hordoznak: 
"Emlékezz honnan jöttél!"
"Mindig légy igazságos!"
"Ne feledkezz meg a szegényekről!"
"Őrizd meg jó kedélyed!" 
...és sorolhatnánk még. Sok esetben maguk a résztvevők legyintenek saját reguláikra, hogy ezek sztereotípiák. Pedig egyénre szabottak abban az aspektusban, hogy mindenki a saját életének királya, értsd felelős irányítója. Milyen birodalmat szeretnénk? Olyat, ahol zsoldos katonák tartják számon mindenki szavát? Olyan helyet alakítunk-e ki magunk számára, ahol a gazdagság - legyen az szimbolikusan ezüst, arany, gyémánt jelzőkkel ékesített szellemi vagy anyagi jellegű - a kiváltságosoké? ...avagy a birodalmát jól ismerő, igaz emberként, jó kapcsolatot építünk ki saját személyiségünk részeivel? Esetleg pedagógusként törekszünk arra, hogy a csoportunkba járó gyerekekkel és szüleikkel együttműködve éljük meg a mindennapokat, igazságosan, humorral, törődéssel? 
Nem kevesebb a mese üzenete most sem, mint hogy félelem nélkül legyünk kitartóak és következetesek egy nagyobb jó érdekében. Ez hoz fejlődést magunk számára is.

Gyermekekkel ez a foglalkozás Fickó kutya és a pásztorkutyák köré szerveződik sok más normaközvetítés mellett. Korábbi cikkünk ebben a témában: 3+1 tipp: Hogyan készülj Vendel napjára

fonal_kuytak_magyar_kutyafajtak_megismerese_jatekosan.jpg

Hogyan tovább?

No.1. A Pompás Napok blogján több, mint 200 szakértői cikket olvashattok a témában, hétről- hétre megújuló Mesetárral és Játéktárral, amely segíti meséssé tenni a hétköznapokat. Az írásokból ölteteket meríthettek, szemléletet formáló szakértői véleményekkel találkozhattok.

No.2. Ebook formában ajánljuk foglalkozásterveinket, tematikus módszertani anyagainkat.

No.3. Éljetek nyári akciónkkal! Július 29-31. közötti, budapesti, 30 órás módszertani kurzusunkon a regisztrálók számára, a részvételi díj június 18-ig történő befizetése mellett, 10.000 Ft kedvezményt biztosítunk. 
A képzésről itt olvashattok bővebben: Pompás 30 kreditpont! - Népmese és népi játék akkreditált képzése

copy_of_nepmeses_kepzes_1.jpg

No.4. Olvassatok sok-sok mesét! ...akár a Mesetárunkból!

"léleksimogatás és jó gyakorlat egyben"

írta Gyivicsán Viktória az egyik éveleji képzésünk után. Azon túl, hogy számunkra is jóleső érzést okozott ez a visszajelzés, rávilágított a pedagógusok, nevelők és szülők igényére, hogy a gyakorlatközpontú oktatás mellett a résztvevők maguk is vágynak a mese áldásos hatására. 
Mi azt vállaljuk, hogy a mese közösségi élményét biztosítjuk a képzéseinken résztvevő felnőtteknek. Feltárjuk előttük a mesekutatás eredményeit. Megosztjuk velük saját tapasztalatinkat, amelyek több, mint 20.000 gyermekkel végzett népmesefoglalkozás eredményei. Átadjuk legjobb gyakorlatainkat annak érdekében, hogy mindenki önállóan alakíthassa mesefeldogozásait. Szimbólumokról, mesei rendről, kulturális háttérről beszélgetünk.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Tematikus gyűjteményeinket pedig időről-időre érdemes meglátogatni. Mesetárunk hetente új mesével bővül. Játéktárunk szintén egy bővülő gyűjtemény.

Szólj hozzá

oktatás gyerek felnőtt nevelés továbbképzés képzés ebook óvodás pedagógus mesetár akciós népdal népmese népi játékok akkreditált képzés játéktár kisikolás pedagógus képzés Pompás Napok 30 kredit pontos képzés 30 órás képzés 30 kredit 30 órás továbbképzés