2019. máj 23.

A pedagógus is ember: néha igencsak elfárad

írta: Zsótér Boglárka
A pedagógus is ember: néha igencsak elfárad

Elfogy az erő, főleg így évvége táján...

 

A gyerekek, pedagógusok és szülők többsége május végén úgy érzi, hogy ereje végére jutott. "A nyári szünidő bizony pihenést és újratöltődést kell hogy hozzon." - hallottuk a minap egy szülőtől. Csak bólogatni tudtunk ehhez.
A nevelési és oktatási rendszerek és intézmények sok kihívás elé állítják a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Bár szünetekkel tűzdelt egy tanév, a pedagógusok folyamatos készülésben vannak az év jeles napjai, az intézményi rendezvények, a gyermekek felkészítése és egyéb elvárások miatt. A szülők pedig igyekeznek lépést tartani a feszes tempóval.
Hol tud hát a szellem, a lélek és a szív megnyugodni? 
Van aki a sportban szabadul fel, mások művészeti területeken, esetleg családi, baráti körben kapnak inspirációt, hogy újult erővel állják a hétköznapok megpróbáltatásait és drilljét.

 10665667_370528236458107_1979968563598535539_n.jpg

A mese erre is megoldás!

 

Mi a népmesék kincsestárát kívánjuk felnyitni azok számára, akik hisznek a népi kultúra hagyományaiban.
A népmesék, népi játékok és tárgyalkotás ötvözésével olyan személyre szabott élmény jöhet létre, amely új távlatokat nyithat meg, nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek számára is. Mindennek évszázados, évezredes hagyományai vannak. Az élőszóban elhangzó mese és mesehallgatás alatt beálló - mindkét agyféltekére ható - egyensúlyi állapot kikapcsolódást jelent. Az egyéni asszociációk mentén új felismerések születnek. Ez az élmény szórakoztat, tanít, felszabadít vagy épp felvázol új, eddig nem ismert megoldási lehetőséget. Nem csupán a folklorisztika oldaláról támaszthatjuk alá kijelentéseinket, hanem a pszichológia, a neurológia és a pedagógia területéről is.

img_6162.jpg

Éljetek nyári akciónkkal! Július 29-31. közötti, budapesti, 30 órás módszertani kurzusunkon a regisztrálók számára, a részvételi díj június 18-ig történő befizetése mellett, 40.000 forint helyett CSUPÁN 30.000 forint.
A képzésről itt olvashattok bővebben: Pompás 30 kreditpont! - Népmese és népi játék akkreditált képzése

Ez a videó pedig a remek hangulatot mutatja meg!

img_6207.jpg

Feltölt a mese olvasása is! Olvassatok sok-sok mesét! ...akár a Mesetárunkból!

"léleksimogatás és jó gyakorlat egyben"

írta Gyivicsán Viktória az egyik éveleji képzésünk után. Azon túl, hogy számunkra is jóleső érzést okozott ez a visszajelzés, rávilágított a pedagógusok, nevelők és szülők igényére, hogy a gyakorlatközpontú oktatás mellett a résztvevők maguk is vágynak a mese áldásos hatására. 
Mi azt vállaljuk, hogy a mese közösségi élményét biztosítjuk a képzéseinken résztvevő felnőtteknek. Feltárjuk előttük a mesekutatás eredményeit. Megosztjuk velük saját tapasztalatinkat, amelyek több, mint 20.000 gyermekkel végzett népmesefoglalkozás eredményei. Átadjuk legjobb gyakorlatainkat annak érdekében, hogy mindenki önállóan alakíthassa mesefeldogozásait. Szimbólumokról, mesei rendről, kulturális háttérről beszélgetünk.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Tematikus gyűjteményeinket pedig időről-időre érdemes meglátogatni. Mesetárunk hetente új mesével bővül. Játéktárunk szintén egy bővülő gyűjtemény.

Szólj hozzá

mese szülő óvoda óvodás pedagógus mesetár népi játék mesélés népmese magyar népmese mesemondás népi játékok élménypedagógia