2019. máj 07.

Az örökzöld fák eredete

írta: Kormos Rebeka
Az örökzöld fák eredete

Kezdetben a földön ...

hollo_es_fenyo.jpgForrás: www.articlesprove.info

minden fa ősszel elveszítette, elhullajtotta levelét. Erlig Kán, az alvilág ura adta az emberiségnek a betegséget, és azóta minden leszületett ember megöregszik, megbetegszik és meghal.
De volt egy Holló, aki részvétet és együttérzést táplált az emberiséggel, és szerette volna visszaállítani az eredeti állapotot, amikor még minden ember halhatatlan, örökéletű volt.
Volt egy hatalmas hegy abban az időben, a Humber Ula, mely pont a Világnak a közepén állt, és csúcsa volt a felső világok bejárata. Úgy tartották, hogy a csúcsán nő egy aranylevelű nyárfa, melynek levele tavasszal az Élet vizét tartalmazza. Úgy tartották, hogy aki ennek a levélnek levéből iszik, visszanyeri egészségét, fiatalságát, és távol marad örökre tőle minden betegség.
A Holló úgy döntött, odarepül és elhozza az élet vizét. Meg is találta a fát, és a levelekből annyi folyadékot szívott fel csőrébe, amennyi csak abban elfért. Úgy gondolta, hogy ebből ad az embereknek, hogy egészségesek és örök életűek legyenek. Ahogy indult vissza a hegy csúcsáról, és közeledett egy fenyőligeten át az emberek tábora felé, egyszer csak hirtelen és váratlanul egy bagoly huhogott rá a fák mögül, s a Holló olyannyira megijedt, hogy felkiáltott, és az Élet Vize melyet a csőrében vitt, mind az utolsó cseppig lehullott a fenyőligetre.
Úgy tartják, azóta örökké zöld a fenyő, és levelei is mások mint a többi fának.. és mások mint az emberek, akik megszületnek, megöregszenek, szenvednek, majd meghalnak....

A madarak és fák napjára összeállított ebook kimondottan pedagógusok számára készült.

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszertő felntteket.

Kövessetek minket facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mesetár népmese Az örökzöld fák eredete