2019. sze 25.

Őszi férfiak - Vencel, Mihály, Vendel és Márton

írta: Gombás Katalin
Őszi férfiak - Vencel, Mihály, Vendel és Márton

Az ősz beköszöntével egymást érik a jeles napok a naptárban. Gyűjtésünkben néhány ilyet mutatunk be nektek.

termalfurdo_szolo900556_1.jpg

Forrás: termalfurdo.hu

Szeptember 28., Vencel napja 

Szent Vencel, Csehország nemzeti királya volt, aki 929-ben ezen a napon halt vértanúhalált. Vencelről az a hír járja, hogy az országlással kapcsolatos teendők mellett a mezőgazdasági feladatokat is szívesen végezte. Ezért is lett ő a szőlőhegyek és a vincellérek védőszentje. Vencel napja a magyar hagyományban időjárásjósló nap is. A népi bölcsesség úgy tartja, hogy ahány fagyos nap van ősszel, Vencel napja előtt, annyi fagyos nap lesz következő tavasszal Jakab napja (május 1.) után.

Vencel napjára fogadjátok szeretettel a következő szüreti népdalt:

image.png

Mesetárunk szőlős meséje Noé szőlőskertjéről szól. Klikk!  A hegyek tetejin a szőlő

Szeptember 29., Mihály napja

Mihály napja az egyik legnevesebb pásztorünnep Európa-szerte. Ilyenkor hajtják haza a Szent György napkor legelőre kihajtott állatokat, elszámoltatják a pásztorokat és új szerződéseket kötnek. Ezen a napon sok helyem mulatságokkal, bálokkal, vásárokkal ünnepelnek. 

Mihály napi játékfűzésünket itt találjátok:

Mihály napi vásár

2997726756_e0691a3fc3_b_1.jpg

Október 20., Vendel napja

Szent Vendel a legenda szerint ír (más forrás szerint skót) királyfi volt, aki Rómába zarándokolt, ahol először remeteként élt, majd pásztornak szegődőtt egy helyi gazdához. Életmódja miatt később a jószágtartó gazdák és pásztorok védőszentje lett. Vendel napja számos népi hagyományban ünnep, búcsúnap.

Ebben az írásunkban további gondolatébresztőket olvashatsz, amelyek segítenek a Vendel napi készülődésben:

3+1 tipp: Hogyan készülj Vendel napjára

November 11., Márton 

Márton napja a gazdasági munkák lezárásának és a téli pihenés kezdetének napja. Számos néphagyomány kapcsolódik hozzá: az időjóslástól kezdve a libalakomán át, egészen a fáklyás/lámpás felvonulásig. Ahogy haladunk előre az őszben és nő a sötétség, mindenkinek jólesik még egy kis fény. Márton napi lámpás készítésével kapcsolatos ötleteinket itt találjátok:

Ötletek lámpás készítéséhez Márton napra

Márton napi e-bookunkat, valamint őszi mese- és játékválogatásunkat megtalálhatjátok honlnapunkon:
Klikk! Megnézem a kínálatot!

marton_napi_fuzet.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

ősz legenda ebook pásztor őszi márton nap Márton nap Mihály nap Vendel márton napi lámpás séta módszertani elektronikus tartalmak Vendel napja Mihály napi vásár Vencel nap módszertani füzet