2019. nov 13.

Meseszámok bűvöletében

írta: Kormos Rebeka
Meseszámok bűvöletében

Népmeséink megmozgatják a képzeletet  függetlenül attól, hogy olvassuk őket vagy felolvassák nekünk, esetleg mesemondót hallgatnunk. A pillanatnyi élmény, a személyes megélés teljesen elvarázsol minket.

3.jpgFotó: Peer Réka

Hogy jönnek ide a számok?

A kutatók szerint az egyes kultúrákat jellemezni lehet egy-egy „szent” szám (3, 4, 7, 9) kitüntetett szerepének, gyakori használatának kimutatásával. A magyar népi hitvilágban a hármas, a hetes és a kilences szám fordul elő leggyakrabban. 

Néprajzi Lexikon, számok bejegyzés alatt olvasható. Bővebben klikk!

12115900_406660756197443_441572130457365742_n.jpgFotó Mészáros Gábor

Hogy a mesei cselekménynek köze van a napjáráshoz, annak legmeggyőzőbb bizonyítékai a mesei számok (1, 2, 3, 4, 7, 12, 24, 30, 40, 99, 300, 365, és 366), melyek kivétel nélkül a naptári és a kozmikus rend számai.

Írja Jankovics Marcell.

A sok egymást követő elképzelt mesei történés szinte elsodorja az embert. A számok kapaszkodót és viszonyítási alapot adhatnak, hisz a világ rendjéhez való igazodásban, kapcsolódásban segítenek. Számtalan formát öltenek:

 • olyan szomorú volt mint 3 napos eső
 • hetedhét ország ellen ment
 • akkora se voltál, mint a köleskása ezred része
 • három nap egy esztendő
 • annak aztán 5 lábú táltos paripája vót
 • hetet egy csapásra
 • hétszerte szebb lesz, mint azelőtt volt
 • 12 öl fa parazsával etess
 • 3 felől bezárt szobába rekesztették
 • huszonnégy szekér pénz mind rá ment
 • 99-nek már karóban a feje
 • 100 tűhossznyit is halad már

Ezek talán a legismertebb mesei fordulatok, amelyekben számok szerepelnek.
Az idő múlása felől értesít minket a mese, vigyázólag figyelmeztet minket az időben való cselekvésre. Máskor maga a mese hőse épp az idő múlását akarja megakadályozni és Éjfélt és Hajnalt is megkötözi nagy igyekezetében.

Azok a csodálatos számok

Mégis fontos látnunk, hogy a meseszámok az népi kultúra egylényegűségében is megerősítenek minket:

3

Három a magyar igazság, tartja a mondás, hisz a háromszori ismétlésről úgy hisszük szerencsénket biztosítja.
Hátrom szántás, három kenyér, tartja ismét egy régi szólás-mondásunk, mert a jól megmunkált föld bő termést ígér. A szentháromság tanítás is erősíti a szám fontosságát. De saját kultúrkörünkön túl az egyetemes emberi életre vonatkozó kérdések miatt utalni szeretnénk a példa kedvéért arra, hogy az indiai teológia szerint Istennek három arculata van: Brahman, Paramátma és Bhagaván (Ísvara).

7

Amikor egy mesehős hétszerte szebben éled újra, mire is gondolhatnánk. Hát a hét napjaira, arra, hogy a szivárvány hét színt mutat, a szférák tagozódására, a macska 7 életére. Természetesen vannak hétpecsétes titkok. 7 vezéreink is eszünkbe juthatnak. Hét szűk esztendő után várjuk jobb sorunkat. S ha heten vannak, mint a gonoszok, mitévők legyünk? Nézzük meg testarányunkat és győződjünk meg, hogy a fejünk hétszer fér rá a testünkre. Ha ez még nem volna elé a teljességhez emlékeztessük magunkat arra, hogy az Ószövetségben olvasható, hogy a világot Isten 6 nap alatt teremtette, és a 7-dik napon megpihent.

12

12 bivaly bőréből ostort fon a hős. Bár 12 egy tucat, annyi mesei példát tudunk felsorolni. Az év 12 hónapból áll. 12 állatövi jegyet találunk az asztrológiában. Az Olümposzon 12 főisten lakott. A mennyei Jeruzsálem alapköveit 12 drágakő ékesítette "A tizenkét kapu tizenkét gyöngy volt, a kapuk mindegyike egy-egy gyöngyből, és a város utcája színarany, mint az átlátszó üveg. (Jelenések 21:21)
Jézust 12 apostol vette körül.

Felsorolásunkat a teljesség igénye nélkül kedvcsinálónak szántuk.

meseszamok_1.jpg

Meséljünk! Lesz, aki meghallgatja.

A népmeséink ezer és ezer szálon kötődnek az adott kultúrtörténeti körhöz, ahol születtek és évszázadokon keresztül fennmaradtak. Ezeket újra felfedezni izgalmas kaland és a végén életbölcselet is kisülhet belőle, hisz Boldizsár Ildikó szavait idézve egyetemesen, az emberi élet lényegi kérdéseit feszegetik. Bármely kultúrában is élt az ember, bármely korban, utódai felett érzett aggodalma azonos volt, fenyegetettségében félelme is azonos lehetett és a közösség tudásában való bizalma is a túlélés zálogát hordozta. Mindezek mit sem változtak. Higgyünk hát az elődök bölcsességében! Olvassunk és mondjunk meséket gyermekinknek, családtagjainak, barátainak bárkinek aki meghallgatja!
Mesélj! Lesz, aki hallgatja című népmese-feldolgozásunk e-book formában elérhető. Kilkk! Megnézem a kiadványokat!

Mesetár

Szép és romlatlan szövegű meséket találsz mesetárunkban, amely minden héten újabb meseszöveggel bővül. Érdemes visszatérni!. Klikk a Mesetárra!

Népmese-foglalkozás módszertana

december_cover_1.jpg

Az Oktatási Hivatal által akkreditált képzéseink 3 napos és 1 napos szervezésben vehetők igénybe. Nyitott képzéseinkre várjuk a szülőket is szeretettel. Intézményi képzéseink országszerte elérhetőek, a fenntartók és az intézményvezetők igényélése alapján. Érdeklődéseket e-mailben a pompasnapok@pompasnapok.hu címen várjuk.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese 3 számok 7 12 képzés feldolgozás foglalkozás misztikus népmese népmese-foglalkozás népmese-feldolgozás foglalkozásterv népmesés képzés