2020. már 10.

Népviselet Napja - április 24.

írta: Kormos Rebeka
Népviselet Napja - április 24.

plakat_2020_1.png

Így hangzott a kezdeményezés eredeti felhívása:
"Csatlakozhatsz egyénként, csoportoddal, kollégákkal, barátokkal, táncolva, énekelve, a buszon ülve... "
A mostani helyzetben úgy gondoljuk:

Vedd fel a viseleted vagy annak egy darabját, és érezd jól magad benne a saját örömödre!

A feladat:

Válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika....) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán. 
Mutasd meg milyen kreatív voltál, készíts képet magadról és töltsd fel a Facebook eseményhez. Használhatod a #nepviseletnapja #egynapnepviseletben kifejezéseket a kép szövegében. Küldheted képed a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy itt a blog felületén is megmutathassuk országnak, világnak! Arra figyelj, hogy ha többen vagytok a képen, minden esetben, a képen szereplő személyek egyetértése szükséges a fotó megjelenítéséhez. Gyerekek esetén a szülök belegyezése és tudomása szükséges. 

A kezdeményezésről szóló cikkek:
Kvíz a népviseletekről
2020. április 24. öltözz Te is népviseletbe!

Nyomuljunk népviseletben!

Egy nap népviseletben! Elkötelezettség? Büszkeség? Divat? Hazaszeretet?

Divatba jön a hagyomány

Öltözködés és viseletek a népmesékben

Divatba jött a hagyomány! V. Népviselet Napja az óvodában

Múltunk a jelenben - egy nap népviseletben Balatonfűzfőn

Our Past In The Present: A Worldwide Movement For The Revival Of Folk Costumes

Múltunk a jelenben - Folkpédia

Kedvcsináló az elmúlt évekből!

egy_nap_nepviseletben_2.jpg

4_photo_grid_your_story.jpg

Keresd fel a Facebookon létrehozott eseményünket Egy nap népviseletben - április 24. és ha programot, felhívást intézel saját közösséged felé használd bátran a kezdeményezés logóját!
Ezt itt:

logo.png

Az esemény napjáig érdemes lesz visszatérned a Facebook eseményhez vagy ide a www.pompasnapok.blog.hu oldalra, hogy követhesd az előkészületeket. A program saját oldalát is megtalálod a Facebookon. Itt is követhetsz minket.

A kezdeményezésről:
2015-ben egy új kezdeményezés indult a sok világnap között: Legyen a népviseletnek is egy napja! Április 24-én megmutattuk, milyen gyönyörű viseleteink vannak. Évről-évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt. Az ötödik, tavalyi alkalom szervezésénél kimondhattuk, hogy valóban egy hagyomány alakult ki. Az idén az ötletgazda, Hrágyel Dóra a Pompás Napok csapatához csatlakozva közösen népszerűsítik tovább a felhívást.
---------------------------------------------------------------------------------
Az elmúlt években számos közösségben szárba szökkent ez vagy ehhez hasonló ötlet, közös örömünkre. A csatlakozókat kérjük, hogy közösen óvjuk azt az alapértéket, miszerint ez a program a viseletek iránt érzett szeretetünk nyomán bővül és jut el egyre több emberhez, tiszteltben tartva mindenki törekvését.
Ha ezzel egyetértesz jelenítsd meg az eredeti "Egy nap népviseletben" logot saját felhívásodon, plakátodon. Töltsd le a logót az esemény fotói körül vagy kérd a pompasnapok@pompasnapok.hu címen.
---------------------------------------------------------------------------------
Viseletben is pompás napod lesz!

Mesék és viseletek nyomában online és offline

A népmesék legfőbb ismerve, hogy egyszerre tartalmaznak reális és fiktív elemeket. Így van ez ebben a mesében is. A mély mondanivalót a hallgató belső képzelgései és meglévő tapasztalatai alapján járja be, a lélekben a mese lényegi mondanivalója, mint mag szunnyad, hacsak egyből szárba nem szökken. Ám a mesehallgatás állapotában agyunk olyan tudati állapotba kerülhet, amikor fogékony, így oktatási célokra is megannyi lehetőséget kínálnak a népmesék. Pont, mint ez a mese, amelyet feldolgozhatunk a gyerekekkel az öltözködés témája mentén is. Számunkra ez a téma az idén kiemelten fontos lett, hisz a Pompás Napok csapatához Hrágyel Dóra is csatlakozott, aki az "Egy nap népviseletben" kezdeményezés ötletgazdája és eltökélt híve annak, hogy elődeink viseletének darabjai akár a mai ruhatárunkhoz is illeszthetők, motívumaik újra gondolhatók. A mai ember számára is fontos és értékes üzeneteket hordoznak magunkban ezek a ruhadarabok. Kötődést jelentenek, vagy kíváncsiságot ébresztenek, büszkeséget a viselőjüknek. Mi a népmesékkel és a viseletek iránti szeretetünkkel kapcsolódunk.
Népmese-foglalkozás módszertana az öltözködés és viseletek témájában  - Klikk! ONLINE TANFOLYAM.
Népmese-foglalkozás Öltözékek, viseletek és hacukák a népmesékben  - Klikk! LETÖLTHETŐ E-BOOK.
Némesegyűjtemény az öltözködés és viseletek témához - Klikk! LETÖLTHETŐ MESEGYŰJTEMÉNY.
Online anyagink segítik a távoktatásban az óvodapedagógusokat, tanítókat, könyvtárosokat és azokat a családokat, akik minőségi időtöltésre vágynak. 

Viselethez köthető mesék:

A tizenkét vadkacsa

Kapalvári kisasszony és Ezerszőr

Egérbőrős királyleány

A liapásztorból lett királyné

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat, ahol a hagyoményokhoz kapcsolódó tartalmakat találsz!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

a nap mese napja egy népviselet öltözködés hagyományos mesék múltunk öltözet ruhadarab népviseletben április 24. viselet nap Hrágyel Dóra viselethez köthető ruhához ruházkodáshoz öltözködéshez jelenben