2020. máj 30.

A majom és a szentjánosbogár

írta: Kormos Rebeka
A majom és a szentjánosbogár

Vércse Miklós fordításában: 

szentjanos_bogar.jpgForrás: minimatine.hu

Egy este, amikor a szentjánosbogár a barátjához igyekezett, a majom háza előtt vitt el az útja.
- Szentjánosbogár! - szólította meg a majom. - Miért hordozol örökké lámpást?
- Félek a moszkitóktól.
- Ilyen félénk vagy?
- Nem, nem vagyok!
- Akkor miért hordozol mindig lámpást, ha nem félsz? - kérdezte ismét a majom.
- Azért, hogy meglássam a moszkitót, ha meg akar csípni.
A majom ezen hangosan hahotázott, és másnap széltében-hosszában elhíresztelte, hogy a szentjánosbogár azért hord lámpást, mert gyáva. Amikor a rágalom a szentjánosbogár fülébe jutott, elindult s megkereste a majmot. Éjszaka volt, a majom aludt, de a szentjánosbogár lámpája felébresztette.
- Miért híreszteled, hogy gyáva vagyok? Ha meg akarod tudni, hogy melyikünk bátrabb, küzdjünk meg vasárnap este a piactéren.
- Társakat is hozol? - kérdezte a majom.
- Nem, egyedül fogok küzdeni.
A majom tréfának vette a dolgot, a szentjánosbogár azonban így folytatta:
- Vasárnap este hat órakor várlak.
- Azért jó lenne, ha segítséget is hoznál, mert én egész csapattal jövök, ezer majommal, s mindegyikük olyan nagy, mint én.
Így beszélt a majom, hogy elrémítse a különös kis bogarat.
- Egyedül megyek - szólt a szentjánosbogár. - Viszontlátásra.
A majom összehívta csapatát, és megparancsolta, hogy vasárnap este hat órakor, három láb hosszú bunkósbotokkal, a piactéren legyenek mind. Eljött a vasárnap este. Hat órakor, mikor a majomhad megérkezett, a szentjánosbogár már ott volt. Míg a templom harangja vecsernyére kongatott, a szentjánosbogár rövid fohászt mondott, s szólt, hogy kezdhetik a harcot. A majom csatasorba állította társait, ő maga, mint vezér az élre állt. A szentjánosbogár hirtelen az orrára röppent. A sorban következő majom erre akkorát sújtott a vezér orrára, hogy menten összeesett. A szentjánosbogár, a közeledő bunkósbot láttán, átröppent a következő majom orrára; azt meg egyetlen csapással a harmadik majom terítette le. Így folyt ez az utolsó szál majomig.
Az, buzogányát elhajítva, kegyelmet kért a szentjánosbogártól. A szentjánosbogár jóságosan megkegyelmezett neki. Azóta rettegnek úgy a majmok a szentjánosbogártól.

Forrás: Vércse Miklós: A majomkirályfi. Mesék a Fülöp szigetekről, AB-ART, Pozsony, 2006.

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szólj hozzá

mese mesetár népmese Fülöp-szigetek A majom és a szentjánosbogár Fülöp-szigeteki