2020. okt 28.

Pompás Óvoda címet kapott a mezőlaki Tengelic Óvoda

írta: Zsótér Boglárka
Pompás Óvoda címet kapott a mezőlaki Tengelic Óvoda

Nagy örömmel jelentjük be a hírt, hogy elindítottuk a Pompás Óvodák hálózatát, amelyben elsőként a mezőlaki Tengelic Természetvédő Óvoda lett POMPÁS ÓVODA!

pompas_ovoda_1.png

Az óvodák folyamatos bekapcsolódásával egy olyan szakmai közösséget szeretnénk kialakítani, amely inspiráló, előrevivő, innovatív, biztonságos az abban részt vevők számára. A Tengelic egy barátságos hangulatú kis óvoda Nyugat-Magyarországon, ahol olyan kollégákkal ismerkedtünk meg, akik elhivatottak a népi kultúra éltetése iránt és a Pompás Napok módszertanát lelkesen és örömmel alkalmazzák a mindennapjaikban. 

Popovicsné Gyenge Judit óvodavezetőként folyamatosan keresi a szakmai elmélyülés és megújulás lehetőségét, és mindemellett egy remek csapat mindennapjait egyengeti a Tengelicben. Az ő sorait olvashatjátok a következőkben:

116862468_3623180144378805_1265572825730987512_n.jpg

"Óvodánk, a Tengelic Természetvédő Óvoda, egy dunántúli kis településen, Mezőlakon található. A falu, mint egy kerek erdő, úgy öleli körbe a központban álló két csoportos intézményt, ahova a helyi és a szomszéd település óvodáskorú gyermekei járnak. Négy lelkes óvodapedagógus , két dajka néni és egy konyás néni figyel arra, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, biztosítva a nyugodt, és biztonságos környezetet, ahol a mindennapjaikat izgalmas,varázslatos tevékenységek között töltik.

2016-ban alkottuk meg a „ Boldog Gyermek” Pedagógiai Programunkat, amelynek központi elemei a mesék, mondókák, drámagyakorlatok és népi gyermekjátékok. A programhoz készítettünk egy Szöveggyűjteményt is, amiben témakörökre lebontva találhatjuk meg a tevékenységek tartalmait. Ez folyamatosan bővül, hiszen mi is folyamatosan tágítjuk módszereink tárházát, így lettünk az országban az első Kerekítő mintaóvoda. Valahogy mindig úgy gondoljuk, hogy sohasem elég a tudás ahhoz, hogy az újonnan érkező gyermekeknek mindig olyan elfoglaltságot tudjunk adni, ami versenyképes a mai kor „vívmányaival”, így állandóan figyelemmel kísérjük az újdonságokat, azokat a módszereket, amelyeket alkalmazni tudunk a programunkban.

121213740_3841266249236859_6122197196721426496_n.jpg

Egy tavaszi napon, meseterápiás konferencián vettünk részt, amikor a színpadon két kedves hölgy mesélt, és egyszer csak megelevenedett Fickó kutya, mint egy igazi varázslat. Ebben a pillanatban már tudtuk, hogy megszerezzük Fickó kutyát és a benne rejlő tudást, bármi áron is. Attól a naptól kezdve figyelemmel kísértük a Pompás Napok mesés lányait, és egyre közelebbinek éreztük magunkhoz módszerüket.

A minden rosszban van valami jó elvét követve, 2020 nyarán hárman elvégeztük a Népmesék és népi játékok online képzést, egyikünk az Öltözködés és viseletek képzés ismeretanyagát is elsajátította. Mindeközben folyt az egyeztetés az óvodában megtartandó képzésről is, ami sikeresen megvalósult. Lassan, de biztosan kezdte átjárni az óvodát a „Pompás” szellemiség.

 121161667_3841266449236839_2228543516242137241_n.jpg

A heteink témakörökhöz kapcsolódva zajlanak, amelyeknek egy-egy mese adja meg az alapját. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy fejből mondjuk a mesét, így állandó kontaktusban tudunk lenni a gyermekekkel. A mesefoglalkozásaink eddig is szertartással kezdődtek, de odafigyeltünk a csendes mesehallgatásra. Új élményt jelent mindegyikünknek, amikor a gyerekek a mese közben visszajeleznek, aktívan, de odafigyelve kísérik végig a történetet. A meséket véve alapul keressük meg a kiegészítő műveltségtartalmakat, legyen az matematika, külső világ tevékeny megismerése, ének vagy akár rajzolás, így valósítva meg az élményközpontú oktatást. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk az országban az első „Pompás Óvoda”! Büszke vagyok intézményvezetőként, hogy nagyszerű csapatommal vállvetve sikerül a hagyományos népi kultúrát a meséken keresztül átszármaztatni a gyermekeink mindennapjaiba, ezzel segítve a szociális, értelmi, mozgásos, gondolkodási kompetenciáik fejlődését."

80416214_1305806332937794_2028783245998424064_n.jpg

 

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

népi játék népmese tengelic mesemondás óvodai élet pompás napok Pompás óvoda pompás napok módszertana