2020. nov 27.

A megvendégelt kaftán

írta: Kormos Rebeka
A megvendégelt kaftán

Honti Rezső fordítása szerint:

kaftan_blog.jpg

Törökországban történt, hogy egy tanítónak nem volt pénze szép ruhákra.
Egyszerű öltözetben ment el a lakodalmas házba. A gazda és a vendégek nagyon megharagudtak, hogy ilyen szegényes öltözékű ember merészkedik a díszes társaságba, és kitessékelték a tanítót. Ez elment egy derék barátjához, akinek volt sok szép ruhája, kölcsönkért tőle egy díszes kaftánt, meg egy finom turbánt, és egyéb díszes ruhadarabokat. Visszament a lakodalomba, ahol most már nagy tisztelettel fogadták, jó ételeket raktak elébe. De ő nem nyúlt semmihez, hanem amikor a házigazda nagyon unszolta, hogy lásson már hozzá, levetette a díszes kaftánt meg a turbánt, rádobta a finom tálakra és így szólt:
- Nesze, díszes kaftán, nesze szép turbán, egyetek, mert mikor nélkületek jöttem, kidobtak, most pedig minden jóval ellátnak. Nem nekem szól a szíves fogadtatás, hanem tinektek!

Forrás: Nagy Lajos: Fejlesztés mesékkel, Mozaik, 2017.

További meséket is találtok Mesetárunkban.

E-book, elektronikus kiadványok
 - módszertan, mesegyűjtemények, ötlettárak -

Elektronikus kiadványaink népmese-foglalkozások módszertani füzetei és tematikus mesegyűjtemények, ötlettárak. Ajánljuk mindazoknak, akik most ismerkednek a népmesék mindennapos használatával, vagy ötleteket keresnek saját módszertani, népmesei repertoárjuk bővítéséhez, és távoktatásban könnyen beemelhető tartalmakra van szükségük.

Az e-book előnyei:

  • könnyen kezelhető,
  • elektronikusan tárolható,
  • gyors hozzáférést biztosít,
  • szavak, kifejezések könnyen kereshetők az e-bookon belül,
  • egyszeri fizetés után többször nyomtatható vagy az online oktatásban beemelhető.

Megrendelési felülethez klikk ide! Népmese-foglalkozások és tematikus mesegyűjtemények áttekintő oldalára.


Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

tanmese mesetár népmese A megvendégelt kaftán