2021. ápr 18.

Sablon és leírás kézzel festett pólóhoz fiúknak a Népviselet Napjára

írta: Kormos Rebeka
Sablon és leírás kézzel festett pólóhoz fiúknak a Népviselet Napjára

Április 24. ismét a Népviselet Napja!

Erre a kezdeményezésre már évek óta felhívjuk a figyelmetek, de 2020 óta az ötlet megálmodójával, Hrágyel Dórával egy csapatot alkotva hirdetjük ezt a programot.
Készülődj velünk a VII. Népviselet Napjára és öltsd magadra viseleti ruhádat vagy annak egyes darabjait, motívumait!

Idén is, otthon is!

Mivel az otthoni készülődésre van lehetőségünk, így a saját háztatásotokban fellelhető anyagok felhasználásával igyekszünk ötletet adni, hogy a népviseletek egy-egy motívuma hogy jelenhet meg.
Most a legénykéknek szolgálunk ötlettel. 

Nosza, legény, a táncba!
Itt a leány, szedd ráncba:
Ugrasd, forgasd, mind orsót;
Köszöntsd reá a korsót!
Ez az élet gyöngyélet!

Póló festés - legénykésen

 polo_festes_pompsnapok_hu.jpg

Textil festékek

Rengeteg textil festék között válogathattok. Mi a Pentart termékeit tudjuk ajánlani, mert azzal alkotunk a legtöbb esetben. A természetes színezékek a minták megfestéshez egészen más technikákat igényelnek, de kis kitekintésként ajánljuk Készíts természetes textilfestéket zöldségekből és gyümölcsökből! című útmutatót.

Sablont, festéket, szivacsot elő!

A zsinóros mintát kivágva, fektessük a lapot a pólónak arra a részére, hova a mintát szánjuk. Érdemes egy plusz lapot a póló belsejébe is betenni, hogy a minta szivaccsal való felvitele közben a minta ne üssön át a póló más részére. A textilfestéket a szivacs segítségévvel nyomkodjuk a pólóra. 
A műveletet ismételjük meg annyiszor, ahány zsinór sort szeretnék.
A kész pólót hagyjuk száradni a festéken javasolt ideig. Bizonyos festékek fixálását vasalással tehetjük meg. 
Letölthető sablon, klikk!

Zsinórozás a viseleteken

Zsinórral való díszítés, cifrázás, kivarrás, beszegés gyakori művelet volt a szabóságokban. A huszárok viseletét ha magunk elé idézzük, igen gazdagon díszített ruhadarabok juthatnak eszünkbe. A csizma, a mente, a nadrág zsinórozása igen elterjedt volt. A katonák esetében ennek a test fontos részeinek védelmébe is tették, hisz a huszár viselethez használt zsinórokban fém szálakat is szőttek, annak érdekében, hogy a huszár érő kardcsapások ellen védjék a ruha viselését. 
Akár erről is beszélgethetünk a gyerekekkel. Hisz fontos, hogy a viseletek nem csupán esztétikai élmény nyújtanak, hanem egyszerre több funkciót is ellátnak. 

Fel a hacukával!

Népviseletek és népmesék

pompasnapok.sensei.hu oldal felületén online képzés formájában is elérhető ez a különleges párosítás.
Legfőbb szempontunk a pedagógusok munkájának megkönnyítése, ami a módszertanunk virtuális átdolgozásán túl, konkrét foglalkozástervekkel és feladatlapokkal is támogatja a távoktatást.

Anyagaink megszólíthatják a szülőket is, hisz számos magyarázattal szolgálunk a szakmai anyagokon belül.
A tanfolyamok felépítése változatos, akár "énidő"-nek is tekinthetik a gyerekekkel foglalkozó felnőttek.

A népmese-foglalkozások módszertanában a népmesék, népi játékok, tárgyalkotás ötvözése történik. Erről tanulhatsz velünk online. Klikk a linkre!

Extra kiadványokkal – Öltözködés és viseletek a népmesékben – online képzés
viseletek_es_nepmesek_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

 

Szólj hozzá

póló sablon leírás napja népviselet fiú festés textil kézzel legényes fiús fiúknak kivágható huszáros április 24. Népviselet Napja otthin zsinoros Sablon és leírás kézzel festett pólóhoz fiúknak a Népviselet Napjára Nosza legény a táncba