2022. aug 18.

„…mert a tudás nem vész el.” - Élménybeszámoló az Érzelmesék táborról

írta: Zsótér Boglárka
„…mert a tudás nem vész el.” - Élménybeszámoló az Érzelmesék táborról

Fogadjátok szeretettel Geráné Onódy Tünde, Pompás Mesés Nagykövet élménybeszámolóját az ÉrzelMesék táborról. Tünde fantasztikus munkát végez. Ahol mesét mond, ott csoda születik. Köszönjük, hogy a csapatunk tagjaként élteti a meséket, a Pompás Napok módszertanát. Ne feledjétek, idén 4. alkalommal került a módszertanunk az Edison100 listára, amely rendkívül nagy büszkeség. Támogassátok törekvéseinket, küldetésünket! Szavazzatok, hogy elsők legyünk: nlc.hu/edison100.

Érzékennyé válni, érzelmekkel telítődni, érzésekkel kapcsolódni. Ezt a lélekmelengető kincset és a legpompásabb mesei tudást kaptam meg az ÉrzelMesék tanfolyamtól. A kidolgozott foglakozástervek könnyedek, játékosak, a mesékhez kapcsolódó feladatok mindenki által teljesíthetőek, mégis mélységeiben mutatják meg a meseközpontú, egységes és egylényegű kultúrát. A többféle mesetípusban megvilágított érzelmek nemcsak a mesék újabb színét tárták fel, hanem pozitív kisugárzásukkal az én érzelmi intelligenciámra is hatottak.

tunde.jpg
A tanfolyamon megszerzett tudás feljogosított arra, hogy a mesés érzelmeimet táborvezetői szemszögből a gyermekekkel együtt újra átéljem. A táborban részt vevő gyermekeknek a mesehősök új és új megtapasztalásokat mutattak arról, hogyan szolgálhatja javunkat a kíváncsiság, a szomorúság miként változhat örömmé, a szégyenérzet hogyan fordulhat büszkeségbe, az alázattal teli, lankadatlan kitartás megmentheti egy egész közösség életét, s hogy a legnagyobb kincsünk a becsületünk.

tunde4.jpg
Táboromat a képzés befejezése után két héttel már kezdtem is, így frissen éltek bennem az átélt, megélt érzelmek. Férjemmel ketten koordináltuk a tábori napok feladatait. Helyszínül – mint már az előző két évben is – a rákosfalvai Szent István Király Plébánia szolgált. A részt vevő gyermekek életkora nagy eltérést mutatott, nagycsoportos óvodástól 13 éves korú diákokig. Már a jelentkezésüknél tudtam, hogy minőségi és mennyiségi differenciálásra lesz szükség, hogy mindenki jól érezze magát. Így aztán a kicsik a vezetett játékoknál kevesebb, könnyebb vagy más feladatot kaptak. Ebéd után pihenést biztosítottunk nekik, addig a nagyobbak nekikezdtek a kézműves feladatoknak.

tunde6.jpg


Munkánkat hozzáértően segítette a plébános atya, aki nemcsak a tábor szakrális részét vállalta fel nagyon gyermekközeli módon, hanem a napi mesékhez igéket, evangélium részleteket keresett megerősítve azok üzenetét, érzelmi alapját.

tunde5.jpg
Tábori tematikám nagy részben a képzésen kapott mintát követte tartalmában és feladataiban is. Annyiban eltértem tőle, hogy a „beszélgetés és képzeletjátékok” részt én közvetlenül a mesemondás utánra tettem, úgy éreztem, könnyebb a kapcsolódás, ez így be is vált. Ezt a részt a nagyobbaknak szántam, de sok kicsi is érdeklődő volt. Érzelemkártyákat készítettem, amiket a gyerekek maguktól a megfelelő mesekártyákra, mesetérképhelyszínekre helyeztek, megindokolva azok létjogosultságát.
Elgondolkodtató, időnként megdöbbentő megoldások és indoklások születtek.


Táboromban öt mesét dolgoztunk fel. (Szerencsére a hatodikat – A fiú és az üres virágcserép - is megismertettem a gyerekekkel egy családi nap keretében). A mesékhez tartozó feladatokat, tárgyalkotásokat, játékokat sikerült végig vinnünk, mindegyiket nagyon élvezték a gyermekek.
Különösen népszerű volt a csillagmerés, a gyapjúból készített tűz, a spatulás-papírkapszlis teknőc és a dióhajó. Nagyon szerették papírtarisznyájukat, mesetallérukat, amit az első napon kaptak, és a tábor végére gyönyörűen kidíszítettek. Élvezték az együtt játszást, ahová bevonták a kicsiket és vigyáztak rájuk, az „Adj király katonát!”, a „Húzd meg, ereszd meg”, a „Nemzetest”, az ugróiskolákat, a babzsák dobálást, a festett tűzre dobott nyilakat, a „Tüzet viszek” változatait, az akadálypályákat, a „Sülnek a kenyerek”, a „Mély kútba tekintek” és a vadászlabdát. Együtt akartak játszani, eszükbe se jutott a játszótér.

tunde2.jpg
A kézműves feladatok ebéd után kerültek sorra. A nagyobbak hamar elkészültek az előirányzott feladatokkal, s nekik módot adtunk a zsírkőből való faragásra, agyagozásra, gyöngyfűzésre, filcvarrásra, szövésre, fonásra. A kisebbek szívesen színezték a mesetérképeket, játszottak a mesekártyákkal. Reggelenként, a szabad játék idején is együtt játszottak kártyákkal, társasjátékokkal.
Délutánjainkat és meséinket népdalokkal színesítettük, három citera is kísérte éneklésünket. A tábor utolsó napján kirándulni mentünk. Stílszerűnek éreztem, hogy a Tündér-hegyen, a Tündér-sziklánál meséljem el „A kő és a kocsisok” c. mesét, pont ott, ahol nagy szikla torlaszolta el az utat. Az oda vezető úton mondókáztunk, s mindenki követ gyűjtött, amit halomba raktunk. A mese végén lebontottuk a halmot, mindenki megfogta a kövét, valami rossz dologra gondolt, amitől szeretett volna megszabadulni, majd messzire dobta a kövét, s vele a rosszat is. A túrázás közben többször megálltunk játszani. Cserkész táborozóink rengeteg játékot tanítottak társaiknak, nagyokat nevettünk, telítve voltunk az egész hét mesés és játékos élményeivel, egymás iránti szeretettel.
Boldogok voltunk! Egy boldog csapat, mely a hét során közösséggé érett. Az ÉrzelMesék tábor nemcsak az érzelmi intelligenciánkat növelte, hanem boldogsággal ajándékozta meg a táborban lévő huszonegy gyermeket és két felnőttet. Hát van ennél nagyobb kincs?

tunde3.jpg
Köszönöm Kormos Rebekának és Deák-Zsótér Boglárkának, hogy megálmodták ezt a tábori tematikát, én megismerhettem és tovább adhattam. Ők rávilágítottak, hogy a mesék érzelmeket, 
kapcsolódásokat megmutató, időkön átívelő, ősi üzenetei a mi modern kori életünknek is útmutatói
lehetnek, s élethosszig elegendő lelki táplálékkal láthatnak el bennünket.

 

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

érzelmi intelligencia mesemondás érzelmek kifejezése élménytábor élménypedagógia érzelmi érettség népmese-foglalkozás ÉrzelMesék ÉrzelMesék az óvodában és az alsótagozatban ÉrzelMesék tábor ÉrzelMesék képzés nyári tábor mesékkel