2023. feb 03.

Csupaszív történetek

írta: Kormos Rebeka
Csupaszív történetek

Bálint-nap VS Valentine's Day

Az angolszász szokás a "Valentine's Day" Magyarországon az angol elnevezés átültetve mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen a nap eszerint az újkeletű szokás szerint a szerelmesek napja. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

Söpörjünk csíkot az ég madarainak!

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek csak szórványosan alakult ki kultusza, ám számos Bálint-napi szokás került feljegyzésre:

  • Jó napnak tartották, hogy a kotló sikeres ültetésére.
  • Ez a nap termés- és időjárásjósló nap volt. 
    Úgy tartották, hogy hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek.
    A Bálint napján megszólaló pacsirta, s azt mondja: "csücsülj be!" Úgy tartották ilyenkor még hidegre kell számítani.
    A szeles időt nem szerették a háziasszonyok, mert akkor nem lesz sok tojás egész évben.
    A férfiak meg az esőt félték, mert a hagyomány szerint akkor a kukoricán kívül másból nem lesz jó termés.
  • Facsemetét is ültettek ezen a npon abban bízva, hogy akkor hamarabb erősödik meg.
  • Úgy tartották, hogy e napon választanak párt a verebek.
  • Úgy figyelték meg, hogy ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, a tavaszt jelezve.
  • A madarak etetése is szokás volt.
    Magokat, aszalt gyümölcsöt szórtak nekik.
  • Érdekes, hogy ennek ellentétre is volt példa. Balaton környéki adatok szerint a madarak és a tolvajok távol tartására metszették meg a szőlőföld négy sarkán a tőkéket.
  • Bálint Sándor néprajzkutató jegyezte fel azt a régi magyar hagyományt, hogy e napon „csíkot söpörnek”, vagyis utat vágnak a szegediek az udvaron (akár van hó, akár nincs), s oda mindenféle gabonaszemet, aszalt gyümölcsöt szórnak ki az ég madarainak.
  • Szerelmi praktika is kötődnek ehhez a naphoz.
    Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.
    Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes.
    Ha valaki kilenc kútról vizet hoz, és azzal a kiszemelt legényt vagy lányt megitatja, akkor az illető mindig szeretni fogja. Naplemente után pedig nem szabad sepergetni a lánynak, mert nem megy férjhez.

"A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek a szentről elterjedt egyik történet képezte az alapját. Eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak, mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre. A római-katolikus naptárnak (Calendarium Romanum Generale) az 1970-es évi reformjakor e szent és emléknapja az előírt egyházi liturgiából eltűnt, hogy helyet adjon a történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill († Róma, 869. február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének." olvashatjuk sok egyéb mellett  Mario Steinebach kutatásában. (eredeti nyelven Der Valentinstag ist keine Erfindung der Blumenhändler – Report zur Theorie über den Bischof von Terni, in: Informationsdienst Wissenschaft, erschienen in innovations-report.de, 8. Februar 2001.)

Mesés február elé

A Pompás Napok csapatának háza táján az évnek ezt az időszakét a farsangi bolondozások mellett átjárja a szeretet. Így olyan népmeséket szedtünk egy csokorba, amelyekben az érzelmek sokasága között a szeretet mozgatórugója a történeteknek.

pompas_napok_online_mesemuhely_sorozat.png

Kedves Olvasó!
Keresd meg 
a saját csupaszív népmeséd a Pompás Napok Mesetárban!

Az első mese mind közül

A méhkirálynő

A tizenkét vadkacsa

Az öregember és a pokróc

Térdszéli Katica

Tizenkét hónap – kovász az ujjakon

Holló Jankó

A kán mestersége

Visszajött a répa

Az élet hatalma

Hogy dolgozzunk ÉrzelMesésen?

ÉrzelMesék táborvezetői online képzésünkre várjuk szeretettel azokat a pedagógusokat és gyerekekkel foglalkozó szakembereket, akik szeretnének az érzelmek és mesék összekapcsolásában képződni, konkrét ötleteket kapni. A képzés azon túl, hogy módszertani megújulást nyújt, segítséget és lehetőséget ad ahhoz, hogy ÉrzelMesék címmel tábort tarthasanak a résztvevők. Ehhez minden szükséges muníciót megadunk (eszközcsomag és tematika, sok-sok ötlettel). A táborvezetői képzés távoktatás formájában fog zajlani. A leckék online oktatási felületünkön érhetők el. Leckéről leckére haladva és a feladatokat megoldva akár egy 5 napos tábor konkrét tervezetét is magával viheti a résztvevő, vagy a sok konkrét ötlet alapján kialakíthatja saját népmesei repertoárját, akár a fenti lista segítségével.
A kurzus módszertanilag a Pompás népmese-foglalkozások felépítését követi. Ha még nem ismered, ajánljuk módszertani könyvünket! 
Népmese-foglalkozások tervezése című módszertani könyv

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

nap szokások érzelmek eredete hagyományok mesék népmesék februári Valentin Bálint Valentines Day ÉrzelMesék az óvodában és az alsótagozatban érzelmesék