Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2018. okt 17.

Valóban előnyt szerez a mesét hallgató gyerek? Vagy mindez csak mesebeszéd?

írta: Kormos Rebeka
Valóban előnyt szerez a mesét hallgató gyerek? Vagy mindez csak mesebeszéd?

"Mesebeszéd"

...szól egyik közismert kifejezésünk, amelynek szinonimái között a "lárifári, mellébeszélés, halandzsa" szerepelnek.
Hitetlenkedésünknek vagy épp egyet nem értésünknek adunk hangot ezekkel a szavakkal. "Dajkamese" szintén szerepel, mégis "mese" szavunk mögött megannyi talány, mély tartalom, pszichológiai és neurológia kutatási eredmény és tapasztalat áll.

3.jpg

„ A mesék a legkülönbözőbb élethelyzetek, problémák megjelenítői, életmodellek hordozói, a mivoltukban az emberi megismerés egyik – a kisgyermekkorban szinte egyetlen – lehetőségét nyújtják.”

- írja Bárdos József.

Akkreditált képzéseinken és szülőknek szóló előadásainkon tapasztaljuk, hogy hallgatóságunknál tisztázni kell a népmese ...

Tovább Szólj hozzá

népmese mesemondás néphagyomány pedagógus továbbképzés Boldizsár Ildikó pedagógus képzés Pompás Napok élőszavas mesemondás népmese otthon népmese óvódában népmese iskolában Bárdos József Akkreditált képzés egy napos képzés

2018. okt 14.

3+1 tipp: Hogyan készülj Vendel napjára

írta: Kormos Rebeka
3+1 tipp: Hogyan készülj Vendel napjára

A 6. században élt hajdani skót, egyes források szerint ír herceget a pásztorok védőszentjeként tartjuk számon. Emléknapját október 20-án ünnepeljük. Kárpát-medence szerte Vendel-napi vásárok szerveződtek.
Liszka József a népi vallásosság témájában írt dolgozatában megállapítja, hogy  Szent Vendel kisalföldi kultusza elsősorban a 18. század folyamán a térségünkbe érkező német juhászok közvetítésével terjedt el, s ezt egy jelentős egyházi propaganda is erősítette. Így szűrődik és épül be népmeséinkbe, pl. a Csillagszemű juhász történetébe a Vendel nótája és a Vendel-napi vásárban vett furulya.
Szeptember 29-e Mihály napja, bérfizető és pásztorfogadó nap. Ettől kezdve, akár október 26-ig,  (Dömötör ...

Tovább Szólj hozzá

játék gyerek mese gyerekek iskola fejlesztés pásztor pedagógus népi játék mesélés népmese mesemondás népi játékok Vendel élménypedagógia kisikolás Vendel napja

2018. okt 10.

100 % őszi elfoglaltságok

írta: Kormos Rebeka
100 % őszi elfoglaltságok

Beszoktunk a bölcsibe és az óvodába, megszoktunk ismét az iskolai menetrendet. Tudatos a többesszám, mert gyereknek, felnőttnek egyaránt igazodnia kell az intézményi időbeosztáshoz. Időgazdálkodási kihívás egy 2-3 gyerekes család programjának összerendezése az edzések, iskolai projektnapok és versenyek metszetében.

alexa_hudson.jpg
Az időjósok kellemes őszt ígérnek, de akár esik, akár fúj, íme néhány ötletgyűjtemény, hogy a feladatok közötti szünetek pillanataiban jól teljen az idő:

...beltérbe

5 + 1 pompás őszi kézműves ötlet
Sok-sok mese és játék dióval
Beltéri ugróiskolák
Ötletek lámpás készítéshez Márton napra

modszetani_ebook.jpgWebshopban ebook formában letölthető.

...kültéren

Húsznál is több mozgásos játék, amikre nosztalgiával ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 03.

Mitől lesz egy nap jó az iskolában?

írta: Zsótér Boglárka
Mitől lesz egy nap jó az iskolában?

Mai cikkünket köszönjük Montz Andinak, aki a tatabányai Tudásvár vezetője.  Tanulócsoportjaik olyan átmenetet képeznek az állami intézményi oktatás, az alternatív iskolák és a magányos otthontanulás között, ahol a gyermek lehet az első, ahol a pedagógusok nagyobb szabadságot élveznek, s ezáltal a tanulók is. Andi hitvallása: 

"Hiszem, hogy minden kisgyermek jó valamiben.
Hiszem, hogy a tanulás pozitív energiákat szabadít fel.
Hiszem, hogy a mozgás jótékony hatással van a tanulásra.
Hiszem, hogy a tanulás barát és nem mumus.
Hiszem, hogy a pedagógus bátorítása adja meg a lendületet a gyermeknek.
Hiszem, hogy összefogással bármin lehet változtatni."

42797479_241985373114094_2891813686693855232_n.jpg

És akkor lássuk....

Mitől lesz egy nap jó az iskolában?

 

A ...

Tovább Szólj hozzá

tanulás tudás iskola kisikolás tanuló csoport tudásvár

2018. sze 27.

TOP10 esemény és cikk a Magyar Népmese Napjára

írta: Zsótér Boglárka
TOP10 esemény és cikk a Magyar Népmese Napjára

Szeptember 30. a Magyar Népmese Napja. Már nagyon várjuk, hiszen  a Pompás Napok csapatával   több helyszínen is van/lesz programunk. Megyünk óvodába, iskolába, nemzeti parkba, kerületi rendezvényre... tehát unatkozni biztosan nem fogunk. Számunkra nagyon felemelő érzés, hogy ilyen sok intézmény szervez a Magyar Népmese Napjára programot, és általában egész évben beépítik a népmeséket a gyerekek életébe. Bízunk benne, hogy ez a kör továbbra is bővül  :)

E jeles nap alkalmából összegyűjtöttünk Nektek sok-sok hasznos cikket a témában. :)

nepmese_napja.jpg

#1 Először is szeretettel ajánljuk tavalyi cikk-gyűjteményünket: 9+1 cikk a népmeséről és a mesemondásról

#2 Sok-sok mese és játék dióva l című írásunk jelenleg a ...

Tovább Szólj hozzá

mesélés népmese magyar népmese mesemondás magyar népmese napja Benedek Elek születésnapja

2018. sze 26.

Azt mondják...

írta: Zsótér Boglárka
Azt mondják...

Vaskor Gréta írása a Pompás Blogon

AZT MONDJÁK…

Azt mondják a mesét hallgatni jó, és ez így igaz.  Jó leülni, megpihenni, és elmerülni egy mesei világban, elmerülni saját magunkban.  Jó gyerekként, jó felnőttként, mesét bárki hallgathat, mert a mese mindenkinek szól, felnőttnek és gyereknek, szól érzőnek,  gondolkozónak,  cselekvőnek és szól töprengőnek, bizonytalannak, keresőnek.

657ee760edf4dc8d614137c31b567cfe.jpg

Azt mondják a mesét olvasni jó, és ez így igaz. Jó kézbe venni egy mesekönyvet, jó olvasni a történeteket, jó utazni, kalandozni, jó szurkolni a hősnek. Jó olvasni magunknak, magunkban, és jó olvasni másnak is, barátnak, kedvesnek, gyermeknek, közösségnek.

Azt mondják a mesét mondani jó, és ez így igaz. Jó fejből mesélni, mert olyan részeit mutatja meg a ...

Tovább Szólj hozzá

mese mesemondó mesék mesélés mesemondás Vaskor Gréta mesefejtés mesefejtő csoport mese írás

2018. sze 19.

Piroskák és egyéb női mesehősök

írta: Kormos Rebeka
Piroskák és egyéb női mesehősök

piroskak.jpg

" Csakis az érett lelkű nők képesek túllépni női szerepeiken s fölismerni, hogy önálló és szabad lények..." 

(Müller Péter)

A nőtípusok vagy a női fejlődés szakaszai, szerepei és viszonyai izgalmas témákat vetettek fel számunkra. Munkánkban jellemezően női közegben dolgozunk, adunk elő, s mi is anyák és nők vagyunk. Ez a terület kifogyhatatlan forrás, amelyhez a mitológia ösvényein vagy a modern pszichológia útján is közelebb juthatunk, de a népmesékben is számos szerep kínálkozik mintavételre, megismerésre.
Nos, milyen szerepet szánunk kislányainknak?
Önmagunknak?

"A hősnőkre általában nem ugyanazon próbák várnak, mint a férfiakra, de ha mégis, a megoldási, megfelelési módok gyökeresen különbözőek..."

...

Tovább Szólj hozzá

mese fantázia népszokás élettapasztalat népmese életfeladat önállóság mesehős érzelmek kifejezése női szerepek Müller Péter Boldizsár Ildikó értő figyelelm gyermeki fantázia hogy legyen jó kapcsolatom a gyerekemmel anyanyelvi nevelés belső képalkotás népmese hőse női hős női mesehős Bóta Tímea Macskacicó mese

2018. sze 12.

Legyen pompás a nevelés nélküli munkanapotok!

írta: Kormos Rebeka
Legyen pompás a nevelés nélküli munkanapotok!

Emlékszem egy alkalomra, amikor végignéztünk a térdüket csapkodó pedagógusokon, mert épp egy mese csattanójához ért mesemondónk és azt gondoltuk, ez valóban POMPÁS.

intezmenyi_tovabbkepzes.jpgFotó: Zsótér Boglárka, Debrecen

Az ország számos pontján jártunk már óvónőknél, tanítóknál, egyházi és KLIKK fenntartású intézményeknél. A hazai alkalmakon túl, a határon túli magyarlakta településekre juthattunk el. Volt, ahol a polgármester támogatásával ismerhettünk meg kivételes pedagógusokat.

intezmenyi_alkalom_csicser.jpgFotó: Zsótér Boglárka, Csicser

Különleges alkalmak voltak egytől-egyig. A sokat látott pedagógusok végre kicsit kiszállhattak a mindennapos rutinból és erősségeiket, tapasztalataikat, problémáikat új szempontból vizsgálhatták meg. Gyakori élmény ...

Tovább Szólj hozzá

2018. sze 05.

A jó mese titka

írta: Náfrádi Anikó
A jó mese titka

Mit? Hogyan?

Gyakran tapasztaljuk, hogy a történeteket kedvelő, gyermeküknek tudatosan mesélő szülőkben, nagyszülőkben rengeteg a kérdés. Mit meséljünk egy kisebb és egy nagyobb gyereknek? Nem köti le a mese, hogyan tudom érdekessé tenni számára a népmesét? Nem ártok-e vele, ha rémisztő képeket hordozó történetet hall a gyermek? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések sora foglalkoztatja a legtöbb felnőttet.
Ebben segítünk blogunk több cikkében és előadássorozatunk alkalmain.

Mitől népmese, a népmese?

Ahhoz, hogy tudatosan tudjunk mesét választani, és mi magunk is el tudjuk dönteni, mikor időszerű egy népmese az adott gyermeknél, elengedhetetlen megismerkednünk magával a műfajjal.

img_5119_preview.jpegFotó: Peer Réka, Meseösvény - Ócsai ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 29.

240.000 olvasó ajánlásával

írta: Kormos Rebeka
240.000 olvasó ajánlásával

Miért kezdünk blogot írni? Ki a névtelen, arctalan olvasó?

Magunk is rácsodálkoztunk, hogy ekkorára duzzadt olvasótáborunk száma.
Hálásak vagyunk vendégíróinknak, akik magas színvonalon űzik szakmájukat és tapasztalásaikat megosztották a pompasnapok.blog.hu felületén. Vannak köztük olyan magánemberek, anyák, apák, akik éltek a vélemény nyilvánítás lehetőségével.
Mi - Dr. Deák-Zsótér Boglárka és Kormos Rebeka - a Pompás Napok alapítói pedig leírtuk tapasztalásainkat, megosztottuk tudásainkat és örömeinket ezeken az oldalakon.

best_of_blog.jpg

Te, kedves Olvasó miért fordítotasz figyelmet cikkeinkre?

Rengeteg szóbeli és írásbeli visszajelzést kaptunk az eltelt időben. Kaptunk korrektúrát, kritikát, megerősítést, ahogy szokták ...

Tovább Szólj hozzá

játék család gyerek mese gyerekek továbbképzés képzés pedagógus gyermekjáték mesélés óvónő mesemondás élménypedagógia akkreditált pedagógus továbbképzés