Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2019. júl 19.

A négy cigánylegény mesterségének haszna

írta: Kormos Rebeka
A négy cigánylegény mesterségének haszna

Sáfár Sándor gyűjtés alapján:

Volt egyszer, hol nem volt, volt egy szegény, öreg cigányember.

negy_testver_1.jpgForrás: www.norriscenter.org

Az erdőbe járt dolgozni szegény feje, hogy mindennapi betevő falatját megkeresse magának és családjának. Reggeltől estig hasogatta a fát, ölbe rakosgatta, cipekedett vele napestig. A vastagabb fákat kiválogatta, azokból teknőket meg vályúkat készített. Ez bizony túlságosan sok munka volt az öregnek, estére mindig úgy elfáradt, hogy alig bírt hazacammogni.
Volt az öreg cigánynak négy naplopó suhanc fia. Hiába kérte őket, segítsenek a munkájában, legalább a maguk kenyerét keressék meg - hiszen már mindegyik elmúlt tizenhét esztendős -, nem hajlottak az apai szóra.
Apjuk nem is bánta volna lustaságukat, ...

Tovább Szólj hozzá

magyar cigány mesetár népmese pályaorientáció alsó Szögkirály Sáfár Sándor A négy cigánylegény mesterségének haszna mesterségek a mesében 1-4 osztály

2019. júl 17.

Sosem késő csatlakozni egy izgalmas trendhez!

írta: Kormos Rebeka
Sosem késő csatlakozni egy izgalmas trendhez!

Hogy miként üti fel egy-egy irányzat a fejét, aztán hogy válik mindennapos beszédtémává szinte lehetetlen tetten érni. Maroknyi ember szívügye, ami sikké válik, aztán mindenkinek meg lesz róla a véleménye. Persze jót is, rosszat is beszélnek a népek, de ha egy téma párbeszédet indít, akkor már ismereteket feltételez.

pompas_napok_mese_megeles.jpg

A Pompás Napok csapata a népmese, a népi játékok és népi motívumok kapcsán közvetít ismeretanyagot.
Tesszük a dolgunkat a gyerekek között.

pompas_napok_mese_itt_es_most.jpgTapasztalatainkat megosztjuk blogon, közösségi oldalakon, konferenciákon, rádióban, tv műsorokban, magánbeszélgetésekben.

pompas_napok_kozosseg.jpg
Akkreditált képzéseket szervezünk, előadásokat, beszélgetéseket kezdeményezünk. Mindezt azzal a céllal tesszük, hogy tartalommal telítődjön ...

Tovább Szólj hozzá

játék dal gyerek mese előadás szülő tanár hagyomány képzés kurzus könyvtáros iskolai foglalkozás mesetár tanító népmese népdalok óvónő népi játékok akkreditált képzés ugróiskola paraszti kultúra játéktár népi kultúra pedagógus képzés játékfűzés népmese foglalkozás foglalkozástervek hagyományos kultúra óvódai

2019. júl 12.

A mesemondó királyfi

írta: Kormos Rebeka
A mesemondó királyfi

Horger Antal lejegyzése nyomán:

Egy királynak volt egy fia s annak megint volt egy szolgája, de a félig-meddig oan tátos volt.

kiralyfi_es_kiralylany.jpgForrás: bezzeganya.reblog.hu

Kihirdette egy királyküsasszony, hogy ő mesét fog mondani, s a ki az ő meséjét eltalálja, ahoz mënyën férjhez. Nahát a kik odamentek mesemondóra, s el nem találták az ő meséjét, azoknak fejét vette.
Meghallja a királynak a szolgája, hogy itt né milyen dolog vagyon, milyen mesemondás, felbiztatja a királyt, hogy a királyúrfit engedje el vélle mesemondani. A király nem igen akart, de mégës annyira beszéllëtt, hogy mégës beléegyezett.
Másnap felkészülnek, megnyergelnek két paripát, hogy menjenek mesemondani. S a mint mennék, hát arra tanítja az úrfit, hogy vigyázzon, mikor ...

Tovább Szólj hozzá

mesetár magyar népmese A mesemondó királyfi csángó népmese hétfalusi csángó népmese

2019. júl 10.

Élményekkel teli mesetábor

írta: Náfrádi Anikó
Élményekkel teli mesetábor

Vendégírónk, Pleszkán Orsi három gyönyörű fiatalember méltán büszke édesanyja, hivatását tekintve tanítónő, és a Mesevirágom mesevilágának megálmodója és alkotója. 30 órás képzéseink egyikén ismertük és szerettük meg őt, így amikor lehetőség nyílt rá, egy közös munkára is felkértük őt. Az együtt töltött egy hét, de főként az átélt mesés élmények örömeiről és tapasztalatairól mesél most Nektek Orsi. 

...

Tovább Szólj hozzá

tábor nyári tábor népmese élménytábor mesetábor Pleszkán Orsi mesevirágom

2019. júl 07.

A négy testvér

írta: Kormos Rebeka
A négy testvér

Berze Nagy János gyűjtésében:

Hun vót, hun nem vót, vót a világonn ëgy szëgény embër, annak vót négy fia.

negyes_keresztezodes.JPGForrás: www.youtube.com

Aszonta ëcczër nekik:
– Gyerëkejim! én sëmmitlen embër vagyok, nektëk kënyeret nem tudok annyi, idáig neveltelek bennetëkët, mos má mënnyetëk, tanúllyatok mesterségët, oszt éllyetëk a magatok lábánn!
A négy ëgytestvér mëgértëtte a szót, el is indútak szépenn ëgymásutánn.
Az első csillagvizsgálóhó jutott, attú kapott ëgy szép fájín messzilátót, a másogyik tolvajok közé kerűt, az ügyességët tanút, a harmagyik vadászná át el, am mëg olyan puskát kapott, hogy avval akar czélzott, akar së, mindég tanát, a nëgyegyik szabó lëtt, am mëg olyan tőt kapott, hogy az puhánn, ...

Tovább Szólj hozzá

mesetár magyar népmese Berze Nagy János A négy testvér

2019. júl 07.

A négy fortélyos testvér

írta: Kormos Rebeka
A négy fortélyos testvér

Grimm testvérek gyűjtése nyomán:

Élt egyszer egy szegény ember a négy fiával.

  negy_palcika.jpg
Forrás: fineartamerica.com

Amikor a gyerekek fölcseperedtek, így szólt hozzájuk:
– Kedves gyermekeim, ideje, hogy kimenjetek a nagyvilágba, és valami hasznos mesterséget tanuljatok. Nekem nincs semmim, amit nektek adhatnék; magatoknak kell boldogulnotok az életben.
A fiúk elköszöntek az apjuktól, vándorbotot fogtak, és útnak indultak. Addig mentek, míg egy keresztúthoz nem értek.
– Itt el kell válnunk egymástól – mondta a legidősebb testvér –, négy irányba indulhatunk el innét, ki-ki menjen a maga útján: De fogadjuk meg, hogy mához négy esztendőre ugyanitt találkozunk. Addig pedig próbáljunk szerencsét; hátha visszük valamire a világban.
...

Tovább Szólj hozzá

mesetár népmese A négy fortélyos testvér

2019. júl 05.

A nagyotmondó legény

írta: Kormos Rebeka
A nagyotmondó legény

Benedek Elek gyűjtése alapján:

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egy szegény ember, s annak három fia.

arrogancia.JPGForrás: www.barewalls.com

Egyszer a király kihirdetteti az egész országban, hogy annak adja leányát s fele királyságát, bárki fia-borja legyen, aki valami olyat tud mondani, hogy azt ő el ne higgye.
Meghallja ennek a hírét a szegény ember, s mondja a fiainak:
- Na, fiaim, próbáljatok szerencsét, hátha megsegít az Isten.
Az idősebb meg a középső fiú azt mondták, hogy ők már csak itthon maradnak, túrják a földet, hanem a legkisebb fiú kétszer sem mondatta magának, indult a király városába.
Hát amikor megérkezik a király udvarába, tele ...

Tovább Szólj hozzá

mesetár Benedek Elek Haragszik-e gazduram? A nagyotmondó legény

2019. júl 03.

Mi csak mesélünk és játszunk!

írta: Kormos Rebeka
Mi csak mesélünk és játszunk!

Hallhatjuk a gyerekszobából vagy a lepedővel letakart asztal alól, amikor megkérdezzük gyerekeinket arról, hogy mit csinálnak. Nem létezik sem térbeli, sem időbeli korlát. A játékot a fantázia mozgatja, sok-sok valóságos elemmel tűzdelten. A nyár erre való!

alvo_sundisznok.jpgBencze Andrea, Pompás nagykövetünk csoportja

A gyerekekkel foglakozó felnőttek számára is szeretnénk nyújthatnánk valamicsként ebből az élményből a nyár során. Szülő, pedagógus, mindegy is a szerepkör, hisz a népmesék és népi játékok világába bárki belekóstolhat.
E két területen szerzett tapasztalataink révén ígérhetjük, hogy ki-ki maga habitusának megfelelő témát találhat a népmesék és a népi játékok tárházban.

pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpg2018-as nyári képzés pillanatai

...

Tovább Szólj hozzá

továbbképzés népdal módszertan népmese népi játékok akkreditált képzés akkreditált pedagógus továbbképzés pedagógus képzés módszertani képzés pedagógus oktatás 30 kredit Haragszik-e gazduram?

2019. júl 03.

Haragszik-e gazduram?

írta: Kormos Rebeka
Haragszik-e gazduram?

Benedek Elek gyűjtése alapján:

Volt egyszer egy gazdaember, annak egy felesége. Egy gyermekük sem volt, s olyan gazdagok voltak, hogy azt sem tudták, mijük van.

pasztor.JPGForrás: ifj. Kovács János illusztrációja

No, nem csuda, ha gazdagok voltak. Fösvény volt a gazda is, fösvény az asszony is, különösen az asszony. Még azt sem engedte az urának, hogy szolgát fogadjon. Minden dolgot a gazda végzett: szántott, vetett, aratott, csépelt.
Azt mondja egyszer a gazda a feleségének:
- Feleség, ezt én tovább így nem győzöm, rúdra kerül a bőröm. Elmegyek, s szolgát fogadok.
- Jól van - mondja az asszony -, nem bánom, fogadjon kend szolgát, csak azt előre megmondom, hogy János nevűt valahogy ne fogadjon, mert tudja kend, hogy a János nevű embereket nem ...

Tovább Szólj hozzá

mesetár népmese Benedek Elek Haragszik-e gazduram? AaTh 1000

2019. jún 28.

El ne tévedj!

írta: Kormos Rebeka
El ne tévedj!

"Rálátásunk a valóságra olyan, mint egy térkép, melynek segítségével igyekszünk eligazodni az élet területén. Ha a térkép jó, rendszerint meg tudjuk határozni helyzetünket, s ha tudjuk, hova kívánunk eljutni, rendszerint azt is leolvashatjuk róla, mely útirány vezet el célunkhoz. "

Morgan Scott Peck, pszichiáter

madarka_4.jpg

Mesetérképeink belső megélések, egyéni lenyomatok, egyben iránymutatással szolgálnak a kezdő és gyakorló mesemondók számára, saját élőszavas mesemondásaikhoz.

Mesetérképet? Hogy érted? Készítsünk térképet ehhez a meséhez?

Tette fel kérdéseit az egyik résztvevő a Szóvirágok, mesemondó gyakorlatok című alkalmunkon, amikor azt a feladatot kapta a kis csapat, hogy a feldolgozott meséről mindenki ...

Tovább Szólj hozzá

népmese szóvirágok élőszavas mesemondás széki népmese mesemondó gyakolrat mesetérkép A zöldszalállú király A két öregnek aranyhajú gyereke született