Pompás Napok

NEVELÉS JÁTÉKKAL ÉS MESÉVEL

2018. júl 18.

29+1 tipp nyárra Budapesten 3 picivel - egy édesanya kipróbált ötletei

írta: Zsótér Boglárka
29+1 tipp nyárra Budapesten 3 picivel - egy édesanya kipróbált ötletei

Lipkáné Temes Évi egy csodás nő, aki feloldódott az anyaság örömeiben. Sugárzik a boldogságtól, szeretettel mesél a 3 gyermekes család életéről, ezek mellett pedig ír. Ír nektek, nekünk és milyen jól teszi. Az ő szemszögéből, az ő értékrendjével megvizsgálni bizonyos kérdéseket igen izgalmas és elgondolkodtató. Ma arról olvashatunk, miként oldja meg a hosszú nyári szünetet két 6 év alatti gyermekkel és egy pici babával Budapesten.
Fogadjátok nyitott szívvel írását!

36697045_2540934242599156_2261680669417537536_n.jpg

 

Amióta nem írtam nektek, megszületett a 3.gyermekünk, Marci! 
Fantasztikus élmény volt és azóta is úszunk a boldogságban.
A lányok (6 és 3 évesek) imádják, Ő pedig cukibbnál cukibb mosolyokkal, nevetésekkel "válaszol". 
Június eleje óta itthon ...

Tovább Szólj hozzá

család gyerek szülő gyerekek nyár nyári szünet staycation nyár Budapesten Budapesten gyerekkel

2018. júl 11.

Egy mese ezer arca

írta: Kormos Rebeka
Egy mese ezer arca

A gyerekek gyakran kérnek egy mesét újra, újra és újra. Előfordul, hogy éppen mi szeretnénk elmesélni egy történetet nekik többször. Miért? Náfrádi Anikó osztja meg velünk tapasztalatait erről!

17-08-21_ovodabol-meseorszagba-06.jpg

Talán fontosnak tartjuk a mesei mondanivaló elmélyítését, vagy gyakorolni szeretnénk az élőszavas mesemondást. Bármelyik esetről is legyen szó, nem kell, hogy a mesélés unalmas tevékenységgé váljon.

Hogyan lehet egy újra mesélt történet érdekes, változatos, és megunhatatlan?

Nyári napközis táborokban lehetőség nyílik, hogy ugyanazokkal a gyerekekkel többször is átéljünk egy mesét. Egy ötnapos tábor során, a hét minden napján ugyanazt a mesét meséljük, de minden nap más szemszögből közelítve meg azt. Persze ...

Tovább Szólj hozzá

mese gyerekek hangszer tábor meseszövés népmese mesemondás dramatizálás dalbetét többirányú megerősítés hagyományos mesemondás 2018 nyári tábor mesei mondanivaló negatív hős

2018. júl 04.

Nyári kaland gyereknek és felnőttnek egyaránt

írta: Kormos Rebeka
Nyári kaland gyereknek és felnőttnek egyaránt

Kim John Payne szerint: "...a sietés szüneteiben – „ezekben a földöntúli pillanatokban” – épül a legtöbbet egy-egy kapcsolat..." Mi évek óta ezt az inspiráló gondolatot idézzük fel saját gyerekeinkkel kapcsolatban és táboraink szervezése során.  Ez egyféle perspektívaváltást jelent, a staycation divatjának hódolva. 
Staycation, avagy maradj otthon ezen a nyáron  című cikkünkben konkrét ötleteket szedtünk össze, hogy ezzel is támogassunk ezen az úton, miszerint töltsd a lehető legtöbb időt a gyerekeiddel vagy a gondjaidra bízott lúrkók értő figyelmedből kapjanak a legtöbbet. 

nyito_kep.jpg

Összegyűjtöttük az elmúlt évek népszerű cikkeit a  3+1 nyári kedvenc című bejegyzésben.

Semmittevő királyság és a cirkáló ...

Tovább Szólj hozzá

képességfejlesztés vakáció nyári szünet népmese népi játékok akkreditált képzés élménypedagógia tapasztalati tudás staycation Kim John Payne akkreditált pedagógus továbbképzés élményközpontú oktatás néphagyományok az oktatásban élőszavas mesemondás 5 kredit pont 30 kredit pont előadás meséről nyári képzés néphagyományok a gyereknevlésben

2018. jún 27.

Nyári inspiráció

írta: Kormos Rebeka
Nyári inspiráció

"Az inspiráció létezik, de dolgozni kell érte."

Vallotta Pablo Picasso. Gondolatával a legtöbben egyet tudunk érteni.
Gyakori élményünk, hogy kemény előkészület után, mesei alkalmaink spontán pillanatokkal örvendeztetnek meg minket és a bennünket hallgató gyerekeket vagy felnőtteket. A népmesék, népi játékok sokrétűségének tulajdonítjuk ezeket a mókás, kacagtató, olykor elgondolkoztató vagy megindító élményéket. Hozzá kell tenni, hogy felkészülés közben csapatunk tagjai, ki-ki a maga területén ( népmese, népi játék, néptánc, tárgyalkotás, oktatás), mélyére mennek az adott témának. Azonos a gondolkozásunk abban, hogy egymás ötleteihez is csak akkor tudunk kapcsolódni vagy azokból meríteni, ha tudásunk szerteágazó.
Egy ...

Tovább Szólj hozzá

továbbképzés népi játék népmese akkreditált képzés alsós óvódás élménypedagógia pedagógus képzés élőszavas mesemondás 5 kredit pont 1 napos képzés pedagógusoknak népmese tanfolyam

2018. jún 20.

77 nyomós érv, hogy te is olvass kortárs mesét a gyerekeknek

írta: Zsótér Boglárka
77 nyomós érv, hogy te is olvass kortárs mesét a gyerekeknek

A kortárs mesékkel óvatosan bánik az ember, mert ki tudja, hol tűnik elő egy kóbor konnektor, amibe bele kell nyúlni vagy egy kócos lány, akinek meg kell húzni a haját, különben nem áll helyre a világ rendje. A kortárs mesék olyan másak. Vajon kellenek nekünk?

.... Várfalvy Emőke írását ajánljuk ma Nektek! Fogadjátok szeretettel! ....

dsc_3215_2.JPG 

A cinkos humor meg a jedik

Az egyre szaporodó gyerekkönyvesboltokban tele vannak kortársakkal a polcok. A gazdagon illusztrált, igényes kivitelű könyvek szinte rávetik magukat az emberre, úgy hemzsegnek bennük a kütyük, űrhajók, és eddig elképzelhetetlen szörnyek. S persze a minden féle pop-kulturális utalások, amitől az óvatlan felnőtt olvasó bármikor azon kaphatja magát, hogy szívből ...

Tovább Szólj hozzá

mese kortárs mesehallgatás mesemondás kortárs mese várfalvy emőke avarfalvimesék

2018. jún 06.

Apának lenni menő

írta: Kormos Rebeka
Apának lenni menő

 

Az a megállapítás, hogy apának lenni menő, ma már talán nem okoz akkora döbbenetet, mint mondjuk akár csak húsz évvel ezelőtt is. Vagy tíz. Talán az utóbbi években indult egy „csendes apa forradalom”, ahogy Léder László, az Apa Akadémia alapítója szokta mondani.

baby_chameleon_daddy_chameleon_tapszer_feherjepor.jpgForrás: Baby Chameleon

Épp ezért, legalább így apák napjához közel foglalkozzunk kicsit az apákkal. Nézzük meg, hogy mivel küzdenek és miért, hogy hogyan lesz egy férfiból apa, és, hogy vajon tényleg menő-e apának lenni?

Apává válni egy folyamat

Ezzel talán nem mondunk újat. Abba viszont talán még az anyukák sem gondolnak bele mélyebben, hogy nekik 9 hónapjuk van felkészülni az anyaságra. Az apa-jelöltnek pedig - és most az anyukák ne figyeljenek ide ...

Tovább Szólj hozzá

apák napja babapapa apakávé

2018. máj 31.

Év végi hajrá - 10+1 ötletes ajándék pedagógusoknak

írta: Náfrádi Anikó
Év végi hajrá - 10+1 ötletes ajándék pedagógusoknak

Nyakunkon a tanév vége, amikor sokan keresgélnek lázasan a megfelelő ajándék után, amellyel gyermekeik szeretett pedagógusait meglephetnék. Nehéz megtalálni azt az igazán tökéletes egyedi ajándékot, amellyel kifejezhetjük hálánkat az egész éven át tartó állhatatos munkájukért. Ha te is még keresgélsz a megfelelő ajándék után, neked szól mostani bejegyzésünk! Ráadásul kizárólag hazai vállalkozó édesanyák remekeiből válogattunk össze pár zseniális ötletet. Kedves óvónénik, tanítónénik, ti most csukjátok be a szemeteket, a többieknek pedig mutatjuk, mi mely ajándékokat szerettük a legjobban!

1. Emke szerkók cuki egyedi párnái

emke_parna.jpg

2. Egyedileg feliratozott, különleges, pedagógusnapi Bogbag

fb_img_15277513788793795.jpg

 

3. Szeretettel és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 29.

Helló Bébi! - 3-5 hónapos csecsemő

írta: Kormos Rebeka
Helló Bébi! - 3-5 hónapos csecsemő

Ismét az apróságokról szólunk.

4_honapos_baba.jpgForrás: Woah Baby! - WordPress.com

Helló Bébi! sorozatunk két korábbi cikke közel 5000 olvasónk figyelmét ragadta meg. A  Helló Bébi! - kezdő anya vagyok című írásunk rekordot is döntött, hisz több ezer olvasó egyetlen nap alatt látogatott el a blogra. A kisbabás szülőkhöz szóltunk a  Helló Bébi! - 0-3 hónapos csecsemők cikkünkkel.
Most jön a következő időszak, amikor már sok-sok tapasztalata van anyának és babának egymásról, a közös életről.

A 3-5 hónapos kisbabád számára a fogás, érintés, kóstolás gyakorlása áll a napjai központjában. A dolgok szájba vételének hátterében a szájban lévő idegvégződések érzékenysége áll, így a baba ösztönösen igyekszik a tárgyakról, ...

Tovább Szólj hozzá

játék gyerekek 3 hónapos 5 hónapos 3-5 hónapos tárgyakkal való játék

2018. máj 24.

Népmesefesztivál szívvel-lélekkel

írta: Zsótér Boglárka
Népmesefesztivál szívvel-lélekkel

Már csak néhány hét választ el bennünket a 2018-as Népmesefesztiváltól (Hatvan, 2018. június 8-9-10).  A fesztiválszervezés végső fázisában a két főszervezőt, Kántor Szilviát és Pintér Zsoltot kérdeztük az eseményről.

szilvi_es_zsolt_mupa.jpg

Sziasztok! Már csak két hét a fesztiválig. Ti a végső hajrában a fesztivál kezdetét vagy a végét várjátok?

Zsolt: Kétségkívül egy munkával teli, majd' egy éve kezdődött folyamatnak érik be most a gyümölcse. Én nagyon várom a fesztivált, ugyanis Egyesületünk tagjainak tudatos kívánsága szerint egy olyan programot szerveztünk, amelynek kedvéért mi magunk is szívesen kerekednénk fel. Szeretném ha minél több foglalkozáson vagy előadáson résztvevő lehetnék.

Már most több helyről kaptatok ...

Tovább Szólj hozzá

mese továbbképzés folklór pedagógus mesemondó népmese mesemondás babamama íjászkodás Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál

2018. máj 23.

Nevelés játékkal és mesével

írta: Kormos Rebeka
Nevelés játékkal és mesével

...szól a Pompás Napok mottója.

12088031_406659736197545_5866250536069100815_n.jpg
Ez a szlogen áthatja munkánkat, legyen szó gyermek programokról, pedagógus konferenciáról, felnőtt képzésről vagy módszertani alkalomról. Hiszünk ebben és azon dolgozunk, hogy intézményi keretek között is biztosíthassuk a belenevelődés lehetőségét a felnövekvő generációnak. Az elmúlt években rengeteg intézményben jártunk, ahol az óvodai vagy iskolai keretekben, izgő-mozgó gyerkőcök között a népmese, a népi játék mindig rendet és nyugalmat teremtett. Így a tárgyalkotásra  - mint megerősítő motívumra - már koncentráltan kerülhetett sor. Közel 6 éve már, hogy az első örömteli alkalmak után eltöprengtünk, hogy mi is történt valójában. Nem a személyünk, nem az előadásmódunk volt ...

Tovább Szólj hozzá

magyar népmese pedagógus továbbképzés akkreditált képzés akkreditált pedagógus továbbképzés pedagógus képzés élőszavas mesemondás pedagógus konferencia 5 kredit pont 30 kredit pont népmese módszertan népijáték módszertan mese az alsó tagozatban mese az óvódában népmese a közoktatásban népi játékok a közoktatásban