2018. dec 05.

Mesés ünnepvárás

írta: Náfrádi Anikó
Mesés ünnepvárás

Elkezdődött az advent, és vele együtt elindult a karácsonyi nagy hajrá is. Nem kell azonban, hogy az előttünk álló pár hét és az ünnepi készülődés csupán az erőn felüli tervezésről, és a stresszes, rohangálós napokról szóljon. Hogyan tehetjük meghitté,bensőségessé az ünnepi várakozást magunk és a gyermekek számára is? Már mondjuk is!

A bennünk lévő feszültséget, kapkodást a gyermekeink is érzékelik és ők maguk is átveszik. Ők azonban felpörgéssel, izgágasággal próbálják kezelni a körülöttük érzékelt felfokozott hangulatot. Szülőként és pedagógusként is jól tudjuk azonban, hogy ha idegesek vagyunk, egy felpörgött, zsizsegő gyerek kötéltánca az idegeinken egyenlő a gyújtózsinór lángra lobbantásával, és már robbanunk is.

ing_39829_13347.jpg

Hogyan kezelhetjük otthon, a családban és a gyermeki közösségekben ezt a sok-sok ingert, felfokozott várakozást, amit magunk körül és magunkban tapasztalunk? Kilépni belőle teljesen nem tudunk, lassítani, csökkenteni az impulzusok mennyiségét, és meghitt, bensőséges pillanatokat csempészni a sok-sok rohanás közé azonban igen.

Mese reggel, délben és este

A mesemondás méltánytalanul száműzve lett a gyerekszobákba, ráadásul legfőbb szerepét az elaltatásban tölti be. Pedig egy jó mese ennél jóval többet érdemel, hiszen mi is rengeteget kapunk tőle!

02c86914.jpg

A mesehallgatás alatt nem csak a gyermek nyugszik meg, de bizony mi magunk is. Mesélő és mesehallgató egyaránt bekerül abba a varázslatos, pihentető állapotba, amelyben lelassul a légzés, testünk megpihen, figyelmünk már csak a történet fonalára fókuszálódik. Ilyenkor a jobb és bal agyfélteke teljesen egyensúlyi állapotba kerül, visszakapcsolódunk lelkünk középpontjához, az életerő forrásához.

Éppen ezért ne csak esténként, pár percben ajándékozzuk meg egymást és magunkat a mesék lélekemelő kincseivel, de bizony érdemes a nap több pontján beépítenünk napirendünkbe a mesélést.  

Népmesékkel az adventben

Ez az időszak remek alkalom arra, hogy több mesés pillanatot, meghitt együttlétet csempésszünk a család életébe. Az adventi hetekben kezdjük a reggeleket egy-egy ünnepváró népmesével! Egy párperces mesemondás után máris gördülékenyebben, vidámabban fog indulni a nap kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A mese varázslatos hangulatát, bölcs tanításait, és szívmelengető képeit pedig egész nap magatokkal viszitek.

inh_33594_254451.jpg

Ha rákaptok az ízére, meglátjátok, már alig várjátok majd a következő alkalmat, amikor mesélhettek. Legyen az reggel, vagy délben, vagy este; útközben vagy várakozáskor; az autóban vagy a metrón. Ha kételkednél a dolog sikerében, csak fülelj jól, hogy mit mond a gyermek, amikor a mese végére érsz! Valahogy így fog hangzani: Mondj még egy mesét!

És így is van ez jól! Meséljetek, amíg kérik, és ne feledjétek: meséléskor nem csak te ajándékozod meg egy történettel a hallgatót, de bizony te magad is megajándékozottá válsz!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

 

 

 

Szólj hozzá

ünnepek mese szülő gyerekek advent meghitt várakozás mesélés adventi népmese mesemondás bensőséges stresszmentes ünnepváró