2019. már 28.

Játéktár

írta: Zsótér Boglárka
Játéktár

Évek hosszú munkája során gyűjtöttük össze azokat a (főként) népi játékokat, amelyeket népmesés foglalkozásaink során eljátszottunk gyerekekkel és pedagógusokkal. Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, de előfordul néhány olyan játék is, amely ugyan nem a néphagyományból származik, ugyanakkor alkalmasnak tartjuk egy-egy témához kapcsolni. A Pompás Játéktár folyamatosan bővül, így érdemes visszalátogatni hozzánk!

10665667_370528236458107_1979968563598535539_n.jpg

Fogadjátok szeretettel és ha tetszik, ajánljátok másoknak is a link megosztásával!

Tavasz:

Tavaszi népi játékok - játékfűzés

Tavaszi játékok

Pünkösdi játékok és dalok

Pünkösd az óvodában

Mondókák és játékok március 15-re

 

Mondókák, kiolvasók, találós kérdések:

Mondókák és találós kérdések a vízről

Márciusi mondókák és találós kérdések

Megmozgató mondókák

22 mondóka

5+1 mondóka

Nevettető mondókák

5 kevésbé ismert kiszámoló

Betegségűző és megnyugtató mondókák

Mozgásos és ügyességi játékok:

Eszközös ügyességi játékok

Játsszunk babzsákkal

Ugróiskolák -10 ötlet

Beltéri ugróiskolák

Húsznál is több mozgásos játék

Hoppon maradt vőlegény

Kocsizás

Népmese és népi játék ötvözése - 5 mozgásos játék, amit mesékhez kapcsolhatsz

Mozgásos népi játékok, amiket mesékhez kapcsolhattok

Ősz:

Játékok dióval

Mihály napi vásár

Mondókák: 

Letölthető mondókás könyvünket itt találjátok, 24 ismert és kevésbé ismert mondókát tartalmaz babáknak és mamáknak!

Népi játékos online képzés szülőknek és pedagógusoknak:
Megismertetünk röviden egy kis népi játékok elmélettel és sok gyakorlati ötletet, tanácsod adunk ahhoz, hogy a sok emberöltöt megélt játékokat beépíthesd a mindennapi családi, vagy iskolai, óvodai életbe.
Népi játékok elmélete és gyakorlata

nepi_jatekok_online_kepzes_pompasnapok_sensei_hu.jpg

Pompás Napok csatorna a YouTube felületén!

Ha tetszik, iratkozz fel és add tovább!

Célunk, hogy a gyerekek örömüket leljék a játékban, amikor napsütés vagy eső miatt a szobába szorulunk velük! 

Népi játékok elmélete és gyakorlata - online képzés

A népi játékok - elmélet, gyakorlat, módszertan című rövid online képzésünk azoknak szól, akik szeretnének a népi játékok témakörében elmerülni, és mindezt otthonról, kényelmesen, saját tempóban tennék meg. A képzési anyag prezentációkból, videókból és számos szakmai cikkből áll. A Pompás Napok módszertana a népmese és a néphagyomány többi elemének (népdal, népi játék, szokás, találós kérdés) összesodrásán alapszik, így megerősítve a népmese mondanivalóját. Ebből a szemléletből emeltük most ki a népi játékokról szóló elméleti hátteret, gyakorlati példákat és ötleteket.

A képzés a szülők, nagyszülők és gyerekek szabadidejét szervező felnőttek számára is nagyszerű merítési lehetőség. Hasznos és konkrét ötletekkel tűzdelt anyagunk előképzettség nélkül is jól hasznosítható.

Megnéznéd a részleteit ennek? Klikk a kiemelt címre!

Népi játékok - elmélet, gyakorlat, módszertan - online képzés

A tanfolyamot elvégzőktől néhány visszajelzés:

Nagyon élvezetes volt számomra, sok jó ötlettel gazdagodtam, sikerült elmerülnöm ismét a mesék, népi játékok varázslatos világába. Úgy érzem a tanfolyam végére  még komplexebben tudok ezután tervezni. Remélem tapasztalataimat, ismereteimet, amit most alkalmam volt bővíteni, át tudom majd majd adni a gyerekeknek. Még egyszer köszönök mindent! 

B. Fruzsina

Örülök neki, hogy rátaláltam erre az online tanfolyamra, mert valóban úgy érzem, hogy sokat gazdagodott/ mélyült a népi mesékről, játékokról, és a helyes összekapcsolásukról alkotott tudásom. A feladatok elvégzése során komplex képet kaptam arról, hogy hogyan érdemes hozzá fogni a komplex játék-mese foglalkozás megtervezésének, ami biztosan nagy segítségemre lesz a továbbiakban is, az óvodapedagógusi munkám során! Köszönöm a lehetőséget!:)

W. Dorottya

Nagyon tetszett és jól éreztem magam az egész képzés alatt. És bár a helyzet miatt csak online vehettünk részt a képzésen, így is hihetetlenül nagyszerű módon tudtátok átadni nekünk. Jól esett egy ebben a "bezárt " időszakban  most egy kicsit kikapcsolni a kurzus által, s új ismeretekre szert tenni. Rengeteg új, számomra eddig még ismeretlen játékot tanultam meg, amiket biztosan hasznosítani fogok a pályám során. Nem beszélve arról,hogy kicsit más szemlélettel,- nyitottabban válogatom majd ezek után a mesékhez illő játékokat. Köszönöm a lehetőséget és gratulálok a szervezéshez! :)

M. Bernadett

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

tavasz videó találós kérdés ősz tél nyár március 15 játékok nép nyári segédanyagok oktató tavaszi téli kisfilm segédlet lányos mondóka őszi hagyományos népi játék mondókák fiús ügyességi játék udvari ugróiskola mozgásos mozgásos népi játék kiolvasók tavaszi játékok kiszámolók őszi játékok