2019. feb 27.

Nevettető mondókák

írta: Zsótér Boglárka
Nevettető mondókák

"A nevetés - nem a kárörvendés vagy a kinevetés - a legtermészetesebb és legfinomabb emberi bírálat, amely a rosszat, hibásat, helytelent úgy sújtja, hogy közben nem rombol, hanem építkezik. A humoros szemlélet alapja: önismeret, valóságismeret, igazságérzet, közösségi erkölcsi érzék és bölcsesség. A humor végeredményben - szeretet, a szellemi fölény megértő rokonszenve az esendő iránt. Ezért mélyen emberi érték, szív és tudat közös terméke, kincse." (Duba Gyula)

A lelki egészségünk megőrzése, megvédése fontos feladat, különösen figyelnünk kell a gyermekek esetében is erre.

A negatív érzelmek (szorongás, félelem, idegesség, agresszió stb…) feldolgozása is könnyebben megy akkor, ha biztosítjuk magunk és gyermekeink számára is a pihenést, jókedvet, örömet és nevetést.

Itt a farsang, áll a bál... Farsang idején pedig különösen megengedhetjük magunknak és gyermekeinknek a viccelődést, nevettetést. Ezért (is) szól mai cikkünk a nevettető mondókákról.

2921688796_3094224187_z.jpg

fotó: blog.omvana.com

Ezekben a mondókákban a humor is szerepet kap. Mit is csinál a humor? Oldja a feszültséget, ellazít, megnevettet, ezáltal jó közérzetet teremt. Mitől humoros egy mondóka? Tréfás rímek vannak benne, vagy értelmetlen, úgynevezett „halandzsa” nyelven szól hozzánk. A gyermekek számára viccesek a túlzó szavak, szóképek is.

Lássunk hát néhány nevettető mondókát, kiszámolót és csúfolót:

 

Kiment a ház az ablakon, 

benne maradt a vénasszony,

zsuppot kötött a hátára,

úgy ballagott a vásárra.

Tám, tám, taliga,

Öregapám kocsija,

Nyikorog a kereke,

Nyí, nyá, nyú,

Te vagy az a nagyszájú!

Kétkerekű leppentyű,

Benne ül egy nagy tetyű!

Elszökött a kemence

tele pogácsával,

utána ment a bíró

üres tarisznyával.

Befutott a kemence

feneketlen tóba,

utána ment a bíró,

ott is van azóta.

Egyedem, begyedem, zsebkendőbe,

szól a rigó az erdőbe,

Paprika Jancsi meghallotta,

szúnyog lábát kirántotta.

Bagolyt küldött orvosért,

míg a bagoly repkedett,

Paprika Jancsi meggebedt.

Tej, túró, tejfel,

Lusta Jancsi, kelj fel!

Pali, Pali, Pap Pali,

Disznó farát vakari!

An-tan tebele,

Tebe luka fedele,

Kerek ujja kukuja,

A tetejin a luka.

Török basa, nagy a hasa,

Belefér vagy hatvan kacsa.

 

Farsangra még ezt is ajánljuk!

Farsangi népmese-foglalkozás + mesegyűjtemény
kedvezményes csomagban!

500 Ft kedvezménnyel, egy csomagban, c2.500 Ft-ért:
Farsangi kiadványcsomag

Kiadványok külön-külön:
Népmese-foglalkozás terv farsangra
Farsangi módszertani füzetünkben, röviden írunk a szokásokról, és egy népmesét elemzünk, majd adaptálunk a farsanghoz oly módon, hogy az egész csoportodat, osztályodat be tudd vonni.  Játékötletet is és szakirodalmat is találsz a füzetben. 
Megnézem a füzetet! Klikk!

farsang_ebook1_1.JPGMesegyűjtemény
1262485191.pngMesegyűjteményt is találsz webshopunkba.
Az összegyűjtött mesék a farsangi időszakhoz is köthetőek. Nézzük a mesegyűjteményt!

Miért szeretjük a mondókákat?

Mert szórakoztatva tanítanak, és számos fejlődési folyamatra hatnak pozitívan. Éppen ezért készítettük kiadványunkat a legkisebbek számára is. Ajánljuk azoknak az anyukáknak, akik bátortalanok, mert sok-sok ösztönző és motiváló mondatot találnak benne. :) Összesen 24 mondóka különböző helyzetekre! Ajánljuk azoknak is, akik már ismernek mondókákat, de újítani szeretnének. :) Itt nézheted meg... az egyik oldalt ide is hoztuk Nektek megmutatni:


mondoka_bemutato_oldal.jpg

Mondókák és a mese kapcsolata

A szülőket, pedagógusokat arra buzdítjuk, hogy a két műfajt bátran ötvözzék. A mesemondás is könnyebb s újabb eszközzel gyarapodik a repertoár, ha a bevésésről vagy anyanyelvi nevelésről van szó.
Ehhez a műfajhoz ad ötleteket a Só című mese interaktív feldolgozása. Klikk!

Kellemes mondókázást, sok-sok nevetést kívánunk! 

online_kurzus_cover_2.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és mondókákkal és gyerekversekkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

 

 logo.jpg

Szólj hozzá

játék farsang humor nevetés népi játék mondókák mondókázás farsangi mondóka nevettető mondókák vicces mondókák humoros mondókák