2017. ápr 26.

Tavaszi játékok és dalok óvodásokkal

írta: Zsótér Boglárka
Tavaszi játékok és dalok óvodásokkal

Április elején Pátkán jártunk, a Csemetekert Óvodában. Tavaszi mesét, játékokat és dalokat vittünk. Programunk lényege, hogy HÁZHOZ MEGYÜNK, azaz ebben az esetben egy mesemondó, egy népzenész és egy néptáncpedagógus érkezett csapatunkból, hogy egy 90 perces foglalkozás keretében, az élménypedagógia módszereivel adja át a hagyomány egy szeletét az ovisok és nevelőik számára.

Az óvodások és óvónénik már régi ismerőseink, így az autónk Budapestről szinte már magától gurult az udvarukba. :) Jártunk már náluk Luca napi és pünkösdi készülődésen, minden alkalommal odaillő játékokkal, mesével, tánccal és kézműves alkotással. Ezúton is köszönjük nekik a töretlen bizalmat!

A mostani alkalom az eddigieknél is különlegesebb volt, hiszen egy új formációban próbálhattuk ki magunkat. Csatlakozott hozzánk Berta Alexandra, Junior Prima Díja citerás, népdalénekes előadóművész.

Megérkezésünk és egy rövid köszöntő után egy kedves mesével kezdtük az alkalmat. A gyerekek leültek körénk, és Rebeka, a mesemondónk  - az óvoda  előzetes kérésére - húsvétra hangoló mesével kedveskedett a gyerekeknek. Kiderült, hogy aznap tartják az intézményben a húsvéti készülődést, és akkor érkezik a húsvéti nyuszi a gyerekekhez, így meglehetősen izgatottak voltak. Éppen ezért volt számunkra felemelő részt venni abban a folyamatban, ahogyan a gyerekek átadták magukat a mese élményének, valamint később a népzene és a hangszer varázslatának.

img_6253.JPG

Hiszünk a hagyományban! És hiszünk abban, hogy a népmese és a népzene érteket teremt. Mindez bebizonyosodott ott és akkor, Pátkán, 50 kisgyermek ragyogó tekintetében.

 

A mesét népdalokkal és mondókákkal színesítettük. Nagyon sokat foglalkozunk azzal, hogy miként tudjuk a népmesékbe integrálni a népi játékokat. Készülnek szakmai anyagaink, amelyek a mese adott fordulataihoz kapcsolnak népi játékokat, mondókákat, népdalokat. Arra is figyelünk, hogy ha új a mese a gyerekek számára, akkor ismert mondókákkal és dalokkal színesítsük. Ha egy ismert mesét mondunk, akkor ott akár új játékokat, szövegeket is be tudunk emelni. Mindez a többoldalú megerősítés jegyében történik, meglévő tudásalapra építve. Amikor a mese főhőse keresésre indult a mezőre, ezt a mondókát mondtuk:

"Egy, kettő, három, négy,

Te kis legény hová mégy,

Nem megyek én messzire,

Csak a falu végire,

Ott sem leszek sokáig,

Csak tizenkét óráig."

A népzene- és hangszerbemutató során a gyerekek megismerkedhettek a citerával, és két népdalt is megtanultak Alexandrával. Örülünk, hogy egyetlen hangszer segítségével óriási zenei élmény részesei lehettek!

img_6263.JPG

Az egyik népdal egy sokak által ismert, óvodás korosztály körében kifejezetten kedvelt dal:

Hol jártál báránykám?
Hol jártál báránykám?
Zöld erdőben asszonykám
Zöld erdőben asszonykám

Mit ettél báránykám?
Mit ettél báránykám?
Zöld füvecskét asszonykám
Zöld füvecskét asszonykám

Mit ittál báránykám?
Mit ittál báránykám?
Duna vizet asszonykám
Duna vizet asszonykám

Sirtál-e báránykám?
Sirtál-e báránykám?
Sírtam biz én asszonykám
Sírtam biz én asszonykám

Hogy sírtál báránykám?
Hogy sírtál báránykám?
Ehembehem asszonykám
Ehembehem asszonykám

A másik dal kevésbé ismert, de szövegével teljesen "beszippantotta" a gyerekeket, és még a kézműves alkotás közben is ezt énekelgették:

"Elvesztettem a tyúkomat, három nap kerestem,

Alsó-felső szomszédomat mind összekeresetem.

Ej tyutyu-tyutyutyu, tyukom kendermagos,

Igyunk egyet komámasszony, megvan már a búbos!"

Alexandra tevékeny, értékteremtő munkát végez nap mint nap, amely ezúton is bebizonyosodott. Szeretettel ajánljuk a Pengetős Triót, amelyben a citera kiegészül további hangszerekkel, ahogy ők fogalmaznak: "A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással."

A mesehallgatás és a közös éneklés annyira magával ragadott mindenkit, hogy nem vettük észre: már egy óra eltelt. A gyerekek türelme és figyelme segített abban, hogy mi is elvesszünk a képzelet és zene világában. Mielőtt a kézműves alkotásra került volna sor, amely a programunk utolsó eleme volt, úgy döntöttünk, kicsit mozgunk együtt, mert igazán sok volt már a 60 perc ülés a gyerekek számára.

Végül kézműves alkotással zárult a foglalkozás, és búcsúztunk, hisz a gyerekekre még számos program várt aznap. Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki számotokra!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

logo.jpg

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá