2017. máj 10.

Pünkösdi mese, dal és játék

írta: Zsótér Boglárka
Pünkösdi mese, dal és játék

Pünkösd ünnepe mozgó ünnep, amely a húsvétot követő időszakot meghatározhatja. Az udvarlással, párválasztással kapcsolatos szokások hangsúlyosak ennél az ünnepnél. A játékok és dalok is ezt elevenítik fel. A pünkösdi király és királyné választás sok játékos és dramatizáló lehetőséget biztosít óvodában és iskolában. Korábbi évekből élménybeszámolónkat ide kattintva olvashatod.

Családi és közösségi alkalmakra

csaladi-alkoto-fuzet-pompasnapok_hu-12-1.jpg

Tavaszi családi alkotófüzet – A tulipánból lett királyfi

Az ünnepre készülődve egy mesét mutatunk Nektek, amelyet a Pompás Napok csapatával már több oviban és alsós osztályban is elmondtunk pünkösdi alkalmainkkor.

 2015-01-30_11_01_50.jpg

A mesében a tulipán motívuma szimbolikus jegyeket hordoz, amely a tárgykészítésnél vizuálisan is megjelenik (tulipán-korona). Ha időtök és lehetőségetek van rá, kapcsoljátok össze ezt a mesét ezzel a játékkal:

„Volt egyszer egy paprika,
Paprikából Jancsika,
Jancsikából kiskirály,
kis királyból tulipán.”

A játékhoz egy kis inspirációt találhatsz ide kattintva.

Most pedig következzen A tulipánból lett királyfi című mese:

Volt egyszer egy király, annak volt egy fia. Azt mondta egyszer a fiú az apjának: 
- Édesapám, én most elmegyek, és addig vissza sem jövök, míg meg nem találom a legszebb lányt a világon. 
- Menj, édes fiam - mondta az apja -, és járj szerencsével. 
Ment a királyfi, ment, mendegélt, útjában sűrű erdőbe tévedt. Egy tüskebokorban varjú károgott kétségbeesetten, sehogy sem szabadulhatott a sűrű, tüskés ágak közül. Jószívű volt a királyfi, kiszabadította a varjút, s az meg így szólt hozzá: 
- Húzz ki egy tollat a szárnyamból, s ha valaha bajba kerülsz, röpítsd a levegőbe a tollat, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
A királyfi eltette a varjútollat, s ment tovább.
Most országútra ért, s egyszer csak látja ám, hogy halacska vergődik az egyik kiszáradt keréknyomban. A királyfi megszánta a halacskát, elvitte a tóhoz, beledobta. Az meg így szólt hozzá: 
- Vegyél le a hátamról egy pikkelyt, s ha valaha bajba kerülsz, dobd vízbe a pikkelyt, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
Ezután meg egy öregembert látott meg a királyfi, szomjas volt az öreg, meg éhes is; a királyfi jó szívvel megitatta, megetette, az pedig így szólt hozzá: 
- Tépd ki két hajszálamat, s ha valaha bajba kerülsz, ereszd szélnek, nyomban ott leszek, és segítek rajtad.
Ment tovább a királyfi; harmadnapra egy falu határába ért. A falusiaktól meghallotta, hogy lakik itt egy öreg király, van annak egy világszép lánya, de ha azt valaki feleségül akarja venni, a kérőnek háromszor úgy el kell bújnia, hogy a királylány ne találja meg. 
- No, ezt én megpróbálom - gondolta a királyfi. El is ment a királykisasszonyhoz, feleségül is kérte, az pedig megmondta neki, hogy bújjon el háromszor; ha egyszer is el tud bújni úgy, hogy ő nem találja meg, hát a felesége lesz.
No, a királyfi levegőbe dobta a varjútollat. Jöttek a varjak seregestül, fölvitték egy magas hegy tetejére, De a királylány egyenesen oda ment, meg is találta, ki is nevette a királyfit. 
Másnap tóba dobta a pikkelyt. A partra úszott egy hatalmas ha, annak a hasában bújt a királyfi. De jött ám a királylány, merítőhálóval kifogta a halat meg a királyfit, és még ki is nevette. 
Harmadnap szélnek eresztette a két hajszálat. Jött az öregember, megcirógatta a királyfit, az nyomban tulipánná változott, és az öregember a kalapja mellé tűzte.
Kereste a királylány a kérőjét, de hiába kereste. Estére ki is hirdette, hogy ő bizony nem találja. Akkor a szépséges lány elé állt az öregember, a kezébe adta a piros tulipánt. A széplány meg is csókolta a virágot, s nyomban újra királyfi lett. 
- Te az enyém, én a tied - mondta a királylány, s mindjárt meg is tartották a lakodalmat. A királyfi így hát megtalálta, haza is vitte a falujába a világ legszebb lányát.

 cufc6rq.jpgforrás: www.tomswallpapers.com

A mesét kiegészítve egy dalt és játékot is hoztunk, amelyeket szeretettel ajánlunk a pünkösdi készülődéshez:

Egyik pünkösdi szokás, hogy a legények pünkösd hajnalán pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni szerettek volna. A pünkösdi rózsa fontos szimbóluma ennek az ünnepnek. Ehhez választottuk a következő népdalt. A dal megtanulása előtt beszélgethetünk a gyerekekkel arról, hogy milyen a pünkösdi rózsa, milyen színű, formájú. Ezután mindenki képzeletben elültetheti a saját rózsáját, amihez ezt a dalt énekeljük:

 

 

A párválasztó játékok közül az "Érik a meggyfa" kezdetű játékot a legtöbb pedagógus és szülő is jól ismeri.

Álljunk körbe, majd válasszunk ki valakit, aki a kör közepére áll. A dalt énekelve körbejárunk. Akit kiválasztottunk, az a körön belül, a körrel ellentétes irányban sétál. Amikor azt énekeljük, hogy „Akit szeretsz, kapd bé”, a körben álló gyermek választ egy párt, és a dal további részében együtt forognak a kör közepén. Az ügyesebb gyerekek táncos lépéseket is mutathatnak, amit a többiek is vele együtt táncolnak, természetesen a köríven maradva. Amikor vége a dalnak, a kör közepén állók helyet cserélnek. Most az választ majd párt, akit az előbb választottak.

Ezzel a kiszámolóval kiválaszthatjuk, ki álljon be először a kör közepére:

„Szedtem virágot,
Sárga tulipánt,
Fehér rezedát.
Valakinek odaadom,
De előbb még megszámolom.
Ha neked jut tizenhárom,
Te leszel a párom!”

A pünkösdhöz kapcsolható Az álomlátó fiú meséje, Kriza János gyűjtéséből.
Ebben a mesében a "soktudó fiú" harmadik próbája pünkösdkor esedékes, ami nem véletlen.
"Pünkösdnek van egy sajátos tartalma az évkör ünnepeiben: ez a szellemi ember születésének időpontja, amikor az anyagi létezés betöltekezik a szellem erejével."  (Pápes Éva)
Ez a mese már az alsósok, tinik és fiatal felnőttek körében is nagyszerű mesefeldolgozó beszélgetések alapja lehet.

pipacsos_cover_1.jpg

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvódás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

játék gyerek mese szülő gyerekek iskola óvoda családi pünkösd időtöltés pünkösdi óvodás pedagógus gyermekjáték népi játék mesélés népmese ovis alsó ünnepkör Pünkösd élménypedagógia kisikolás A só című mese 5 kredit pont 30 kredit pont előadás meséről mesés gyerektábor