2023. okt 02.

Pompás Mesés Napok Előszálláson

írta: Zsótér Boglárka
Pompás Mesés Napok Előszálláson

Jézsóné Németh Éva, Pompás Mesés Nagykövet, óvódapedagógusként dolgozik Előszálláson. A Népmese Napja alkalmából évek óta pompás programokat szerveznek az ovisaiknak. Éva nemcsak a Patakparti Óvodában - amely az ország egyik Pompás Mesés Óvodája -, de az Előszállási Egzotikus Állatparkban is meséssé tette az elmúlt napokat. 

1695840529902.jpeg

Köszönjük a fantasztikus beszámolót, amit alább olvashattok:

A Népmese napjának tiszteletére immár hagyományosan „mesébe öltözik” az ovi, és ezzel egy időben a lelkünk is a mesék varázsa alá kerül. Már hetekkel előtte gondolkodunk, melyik mese útját járjuk be ebben a tanévben. Az idén is több lehetőséget vetettünk fel, végül mégis – lehet több „kritériumnak” nem megfelelő- mégis a szorgos lány útját jártuk be Holle anyó történetéből. A tervezés során rokkát kértünk kölcsön a falumúzeumból, gyapjút, tollat szereztünk be állattartóktól, majd megelevenedett a mese egyik jelenete a mesefal előtt.

received_984563456153977.jpeg
Végig haladva a mese fonalán jöttek az ötletek, melyik állomást mivel tehetjük izgalmasabbá. Próbálgattuk hogyan kaphatnának „aranyruhát”- kevés sikerrel több buborékfújóba tett aranyporral, míg utolsó reggelre ez is sikerült úgy, ahogy dajka nénim- bocsánat!- maga Holle anyó megálmodta.

img_20230927_111924.jpg

Azután a festett kemence is valósággá vált, mely Éva néni udvarán „sütötte” kenyereket. Valójában konyhás néniink sütötték meg mindenkinek a „mini” kenyereket. Szóval lassan-lassan végleges formát öltött a „mesés út”, melyre most a mesém után a kútba lépve indulhattunk el a „virágos” réten át.

img_20230927_101622.jpg

Kezünkben térképpel, útjelzőként a virágokat követve jutottunk el a kemencéhez, melyben amíg sültek a kenyerek Bonbonról a kis terápiás póniról (mint táltos paripáról) kellett a lisztes zsákokat „leszedni” - lecsipeszezni és adott helyen összegyűjteni. S amíg eljátszottuk a „Sülnek a kenyerek” kezdetű játékot ki is sültek a kenyerek. Mely bekerült a tarisznyába.  Közben jól megfigyeltük a kemencét, a sütőlapátot, majd elköszöntünk és folytattuk utunkat. Hamarosan meg is leltük az utat, ahol kis testmozgás, alma gyűjtés, körjátékok után meg is kóstolhattuk a finom, lédús almákat Erzsi néni jóvoltából.

img_20230927_103135.jpg
Tovább indulva a lányok izgatottan tárgyalták, hogy biztosan „Holle anyóhoz”vezet az út bennünket. S mikor beléptünk a kapun ámulva látták, hogy valóban ő ül ott (a biciklitároló varázsolódott át). Kedves szavakkal köszöntött bennünket, majd megkérdezte segítenénk-e takarítani. „Szívesen” hallottam minden felöl. Szorgoskodtak, port töröltek, sepregettek. Felrázták a dunnát és szálltak a „pelyhek”a fenti világba. Fújták a tollat, sorba rendezték a mesét néhányan remekül összedolgozva.

received_628807639461646.jpeg

Majd megérdemelt jutalomként átléptek a kapunk – ahol „aranyos” buborékból hullt rájuk az arany.
Szorgalmukért minden helyszínen nyomdát kaptak. Tárgyalkotásra is lehetőségük volt. Karton almát tekertek be fonallal.

Végig mesehallgatói transzban voltak - nem volt kérdés, hogy nem Holle anyót látják, hanem Magdi nénit. Végig a mese valóságában éltek. Ezt az élményt saját csoportommal éltem át. Ám a többiek is lelkesen mesélték saját élményeiket. Természetesen a „feladatok” az életkoroknak megfelelően alakultak.

received_723492142960005.jpeg
Ismét meggyőződhettem a mesék varázslatos közösség építő erejéről. Ennek a délelőttnek a sikeréhez minden kollégám összefogott, Magdi néni kifogyhatatlan ötletgazdagsága, állandó segítőink támogatása évről-évre is azt bizonyítja, hogy A MESÉKNEK KÖZÖTTÜNK VAN A HELYE!

Vasárnap pedig hármas ünnepi alkalmat ültünk: az Előszállási Egzotikus Állatpark 1 éves születésnapját, a Magyar  Népmese Napját, és az Állatok Világnapját. Ez alkalmából meséltem a Szállást kérő róka és a Kisgömböc meséjét. A kézműves sátorban arcfestés, róka, cica, kutya, alpaka készült közben.

img_20231001_091831.jpg

 

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

állatok világnapja mesemondás népmese napja előszállás élménypedagógia pompás nagykövet pompás mesés nagykövet előszállási patakparti óvoda jézsóné németh éva előszállási egzotikus állatpark benedek elek születésnapja