2023. sze 23.

Pompás Mesés Nagykövetek mesélnek országszerte a Népmese Napján

írta: Zsótér Boglárka
Pompás Mesés Nagykövetek mesélnek országszerte a Népmese Napján

Szeptember 30-án a Pompás Mesés Nagykövetek is méltóképp megemlékeznek a Népmese Napjáról. Bár a mindennapjaikat alapvetően meghatározzák a mesék, játékok, a mesemondás és minden, ami pompás :), most kiemelt programokat szerveznek lakóhelyükön, intézményeikben.

Gyűjts ötleteket és fogadd el a kihívást!

Október 2-7. között tarts velünk és tedd (nép)meséssé az osztályod/csoportod hétköznapjait!
Regisztrálj, hogy tiéd lehessen szakmai csomagunk!
Regisztrációs lap!
nepmese_napja.png

Dihenné Rucz Erika a békési Csillagfürt Református Óvodában terelgeti az ovisok mindennapjait, és teszi meséssé számukra az óvodai életet. Szeptember 29-én, pénteken az óvodában meseösvényt szerveznek a gyerekeknek, így kapcsolódnak a Népmese Napjához. Erika október elején 80 alsóshoz látogat el, amikor is a Népmese Napját és az Állatok Világnapját kapcsolják össze egy remek alkalom keretében.

Orlik Ilona Monoron, a Monorierdői Óvodában fog mesélni a gyerekeknek szeptember 29-én délelőtt. 

Stefanné Rokaly Elvira és kollégái a Mindentjáró malmocska történetét adják elő a pátyi kultúrházban az ovisoknak. Ez a történet adja a nevelési évük keretmeséjét. A Pátyolgató Óvoda dráma munkaközössége összesen 300 gyermeknek fogja előadni a mesét.

Legendi Kati és kollégái szeptember 29-én a Gyömrői Református Óvodában szerveznek Habos Kakaós Mese Estet, ahová a szülőket is szeretettel várják. Ezen az estén Geráné Onódy Tünde is mesél majd a gyerekeknek és felnőtteknek.

Giriczné Gyányi Mária Dévaványán, kis kuckójában, a  mesÉLek-kijátszótéren  meséken keresztül nyújt segítséget a magabiztos   iskolakezdéshez,  a képességek fejlődéséhez, és a közös mesés élmények megéléséhez. Szeptember 29-én a dévaványai Mesevár óvodában tart interaktív mesefoglalkozást a népmese napjának keretében, október 3-án pedig egy dévaványai szociális intézménybe látogat el , ahol az ott lakók népmese napjára szervezett programját színesíti egy dalos, interaktív meséléssel. Természetesen a mesÉLek -kijátszótéren  is lesz népmese napja, az ide járó gyerekek mesehősökké változhatnak szeptember 28-án délután.

Juhászné Rusai Éva és kollégái az Újpesti Deák Óvodában a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című történetet mesélik a csoportjaikban, majd egy kincskeresős meseösvényt szerveznek a gyerekeknek. Az udvaron egy térkép segítségével keresik meg a gyerekek a dobozokat, amelyekben feladatok várják őket. 

A Debereceni Református Óvodában Virányiné Trapp Krisztina szervezésében szeptember 29-én egy bábelőadást nézhetnek meg a gyerekek, méghozzá mindenki nagy kedvencét, az Árkot ugró legényke című mesét adja elő két bábművész és egy népi hangszereken játszó zenész. A mesével több ízben is foglalkoznak majd a pedagógusok és gyerekek. Mivel az óvodában kiemelt nevelési terület idén a bibliai foglalkozás, hitéleti nevelés, így a népmese napját a legenda mesékkel kapcsolták össze. 

Hámori Sándorné Erzsike szintén Debrecenben, a Levendula Óvodában mesél a gyerekeknek, egy óvodai szintű közös délelőtt során mondja el nekik a Macskacicó történetét.

Csongrádon Kollarik-Hegedűs Rita is természetesen a Pompás Napok módszertanával készül a népmese napjára.  A Széchenyi Úti "Gézengúz" Óvodában pénteken (09.29) is mesél nagy szeretettel a gyermekeknek. Tervei szerint a gyermekek mondókás mesés játékfűzés során megérkeznek a meserétre, ahol a Derék Jankó meg a kemény kenyér című interaktív meseelőadásban vehetnek részt. A mese után a mesetérkép is előkerül a mesebőröndből és fonalkutyát is alkothatnak a gyermekek. Jó idő esetén az óvoda udvara lesz a helyszín és a meseplédek is előkerülnek.

A Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskolában sem maradhat mese nélkül az alsós korosztály a Népmese napján. Szeptember 25-29 között Tóth-Pliska Ágnes több osztályban tart mesés foglalkozást, ahol a gyerekek egy-egy népmesével ismerkedhetnek meg az iskola Meseszobájában. Az interaktív foglalkozás során a népi mondókák, dalok, különböző ritmushangszerek, a különböző érzékszervek általi tapasztalás, a tárgyalkotás pedig mind-mind hozzájárulnak a pompás élményhez!

Az Előszállási Patakparti Óvodában Jézsóné Németh Éva és munkatársai sok-sok dologgal készülnek: már a Népmese napját megelőző héten meseszereplők költöznek be az amúgy is "mesés" folyosóra: szegény legény, szorgos lány,királyfi,királylány képében. A polcokra mesejelenetek kerülnek. A csoportokban előkerülnek a mesés kirakók, mesekártyák meseszövéshez. Feltöltjük a szerepjátékokhoz a ruhákat,eszközöket,melyek a szabad játékban életrekelnek. Szeptember 27-én átlépnek a mese után a mesék birodalmába,és egy térkép segítségével különböző mesei helyszíneket találhatnak, ott feladatokat oldhatnak meg. Majd visszaérve az oviba kézműveskedhetnek. Október 1-jén az Előszállási Egzotikus Állatparkban az egyéves születésnapon mesél Éva.
Október 6-án pedig őszi nyílt nap lesz az oviban, mely alkalommal szintén mese, táncház és kézműves foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Lesz gyümölcs, prósza kóstolás. Az Állatok Világnapján pedig a csoportokban lesz Pompás mesélés.

Szeptember 30-án pedig Ócsán, a MADÁR-MESE Családi napon sok-sok mese és játék várja a családokat! Gyertek, ünnepeljük együtt a népmeséket!

Köszönjük a Pompás Mesés Nagyköveteknek, hogy ilyen aktívan tesznek a mesés mindennapokért és mesés ünnepekért!

 madar_mese_2023_cover.png

 termekkep-2023-03-19t220937_724.png

 

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

magyar gyerek gyerekek napja népmese magyar népmese élménypedagógia Népmese Napja szeptember 30. Pompás Napok népmese-foglalkozás pompás mesés nagykövetek népmese az óvódában